2020 – året upp och ner, en mäklarkrönika

Det går naturligtvis inte att prata om året 2020 utan att beröra Coronaviruset. Vi inledde året med höga prisförväntningar och slutar året med detsamma – det som hände däremellan är så att säga historia… 

Året inleddes med höga prisförväntningar och tilltro till bostadsmarknaden. I mars ökade oron i världen och marknaden upplevde en inbromsning och osäkerhet. Många köpare hoppades på sjunkande priser och säljarna valde att avvakta. Prisförväntningarna landade rekordlågt i början av april. Ganska snart började dock prisförväntningarna att återhämta sig för att under sommaren och hösten stärkas.

Bostadsrättsmarknaden var ovanligt aktiv under sommaren och många ville sälja – och köpa! Bostadsrättsutbudet var rekordhögt och villautbudet rekordlågt. Fritidshusmarknaden blomstrade och ordet ”hemester” var på allas läppar. Antalet sålda bostäder har totalt sett ökat under året och vi har fått se snabbare säljtider. Köparna förväntar sig idag höga priser och vi ser att skillnaderna mellan utgångspriser och slutpriser har ökat ytterligare. 2020 har slagit flera rekord på bostadsmarknaden där nya prisrekord överträffat varandra. Intresset har aldrig varit så högt och Hemnet blev världens mest besökta bostadsportal – den toppade med ofattbara 73 miljoner besök i september!

Coronapandemin har påverkat våra bostadspreferenser

Idag värdesätter vi en större boyta, tillgång till trädgård och möjlighet till ett hemmakontor högre! På Hemnet noteras att sökord som uteplats, inglasad balkong och pool har ökat markant. Vi har sett ett uppsving för nyproduktion och intresse för att bygga ut och renovera, vilket inte är så konstigt alls med tanke på det låga utbudet på successionsmarknaden. Flera vi pratat med inom bygg- och inredningsbranschen vittnar om det stora intresset av att pyssla om sin bostad under året. I somras satsade man på altaner, spaljéer och köksträdgårdar och under hösten har vi renoverat och möblerat invändigt. Med ett hemmakontor spenderas mer tid i hemmet och man står inte ut med varken tapeter eller soffa längre! Man har också hittat tid till renovering och do it yourself (DIY)-projekten.

Digitaliseringen i mäklarbranschen

Digitaliseringen har under året tagit ett stort steg framåt i vår bransch – som faktiskt redan innan har kommit en bra bit på väg. Vi har alltid gillat teknik och datorer ersatte snabbt skrivmaskinen, digital kameran den analoga och vi mäklare var snabba ut på Internet, för att nämna några exempel. Vi som vill sticka ut lite extra har också tidigt anammat möjligheten att presentera bostäder i film, VR, 360 och 3D samt har många av oss sett värdet i att finnas i sociala medier! I år har det mest handlat om hur vi hanterar visningar och möten digitalt samt att vi närvarar i olika utbildningar på nätet i stället för fysiskt. Näst på tur verkar digitala underskrifter att stå, något som efterfrågats i all högre grad ju längre in i pandemin vi kommit.

Framtiden

Inför 2021 återstår en oro för hur viruset och omvärlden utvecklar sig med frågor som ”kommer sysselsättningen att minska” eller ”finns risk för ytterligare restriktioner”? Men i andra vågskålen ligger den låga räntan, den höga efterfrågan och fortsatt bostadsbrist. Kanske kommer även den slopade uppskovsräntan att påverka positivt.

Något vi ser som positivt inför 2021 är att regeringen tillsätter en utredning om statliga startlån för förstagångsköpare! I uppdraget ingår att ge förslag på hur lånet bör utformas, vilka hushåll som räknas som förstagångsköpare och hur skuldsättningen ska vara långsiktigt hållbar. Idag saknar majoriteten av förstagångsköpare tillgång till kapital via närstående och har svårt att spara ihop till den höga kontantinsats som krävs. För att lösa problemet finansieras köpen ibland av osäkra och dyra blancolån, vilket naturligtvis är katastrofalt.

Vi ser med spänning och tillförsikt fram emot 2021, där vi även ser fram emot att välkomna en ny mäklare till oss! Följ oss i våra kanaler där vi berättar om bostadsmarknaden, delar inspirerande tips och bilder för dig som vill hitta hem och naturligtvis presenterar alla bostäder som vi får äran att förmedla! Varmt välkommen!

Har du fler frågor och funderingar kring fastighetsmarknaden eller hur du personligen påverkas av den ekonomiskt? Vi finns här för att besvara dina frågor och för att hjälpa dig. Hör av dig till oss om du behöver en värdering eller om du vill köpa eller sälja en bostad! Varmt välkommen!

julfika mäklare

Gott slut och Gott Nytt År!! Vi hoppas vi får möjligheten att hjälpa dig att hitta hem under 2021!

Vill du läsa mer om hur en bostadsförmedling går till? Läs mer här! 

/Bostad&Co

 

Källa: Hemnet.se och Mäklarsamfundet.se

Bostad&Co är en fristående mäklarbyrå med stark förankring och lång erfarenhet i och av Halmstad. Vi har ett stort lokaltnätverk och vårt mål är att du ska bli så nöjd att du rekommenderar oss vidare.