Att inreda med neutrala färger!

Vi har glädjen att presentera ett samarbete med Anna Hansson Design! Här gästar hon vår blogg för att prata om neutrala färger:

Det finns goda skäl till varför neutrala färger har varit och förblir trendiga. De får våra rum att se eleganta och stilrena, lugna och balanserade ut! Och de går aldrig ur modet! När man inreder kan neutrala färger vara våra bästa vänner; de är så lättsamma att vi använder dem överallt för att undvika färgkatastrofer. Men ibland överdriver vi och överanvänder dem till den grad att de är intetsägande och tråkiga. Så hur ska vi tänka?

Neutrala färgteman var aldrig menade att vara tråkiga; istället ska de förstärka ett utrymme och få dess naturliga skönhet att lysa igenom. Dessa teman kan vara lika varma, bekväma och mysiga som sina mer färgglada motsvarigheter. Men om de inte används i rätt kombinationer och färgsättningar riskerar vi att leva i smaklösa och ospännande rum.

Du hittar massor av tips längre ner kring hur du kan dekorera och designa med neutrala färger, men först; vad är en neutral färg? I allmänhet hänvisar vi till att färger är neutrala när vi inte kan hitta dem på färghjulet. De är de mjuka, subtila färgerna som enkelt smälter ihop med de flesta andra färger – vitt, beige, grått, greige, taupe, kaki och elfenben. Med hjälp av deras olika undertoner kan vi göra dem antingen varma eller svala och därmed föra dem in i något av våra teman.

Arbeta med texturer och kontraster

För att undvika att rummet du inrett med neutrala färger känns matt, prova att blanda in en textur, kontrast eller lager. Använd neutrala färger i sina varma eller svala undertoner för att skapa värme eller ge ett modernt utseende. Välj mjuka färger som är rika och jordnära, eller mineraltoner som är varmt grågröna eller svalt stengrå. Mjölkiga varma, vita och krämtoner är mycket populära nu, och i sina kombinationer med de svalare gråa tonerna är de en vinnande kombination!

Genom att introducera textur så kommer de neutrala tonerna att framstå som olika, vilket skapar spänning för ögat och rummet. Texturerna kommer också att bidra med värme och om du tar in material som trä eller ”varma metaller” som mässing och brons kan värmen i rummet förbättras ytterligare. För kallare toner använder du krom och rostfritt stål. Kombinera glans med matt och strävt med mjukt för att skapa intresse, om än subtilt. För att lyckas med detta så kan du använda till exempel linne, mocka, sammet, skinn och stickat.

Att skapa kontraster, t ex varmt vs kallt eller textur vs polerat, kommer att öka intresset för rummet! Tänk glänsande eller mörka träslag, glas och andra blanka ytor i kombination med en neutral matt naturpalett. Det är verkligen en vacker kombination. Använd färgskikt ovanpå din neutrala bas eller kontrasterande nyanser för att lägga till djup. Om så önskas kan mönster i ditt neutrala tema användas för att lägga till rörelse.

Ett bra tips när du dekorerar med neutrala färger är att använda en dominerande mörk färg, som mörkgrå (nästan svart) eller en rik, mörk chokladfärg. Dessa färger kombineras fint med neutrala ljusa toner och kan lägga till stråk av accentfärger i en annars neutral palett. Du kan använda dem i dekorativa föremål, kuddar, en dörrkarm eller även på en vägg.

Detaljer

Ett annat bra tips är att komma ihåg att neutrala färger kan kombineras med nästan vad som helst! Därför är ett neutralt färgtema perfekt som bas när du vill ändra din inredning på säsongsbasis. På så sätt kan du lätt lägga till fräschör och en säsongsbetonad palett till rummet! När vädret blir kallare kan du ta ut dina sisaler och ersätta dem med sammet och mörkare neutrala mattor, byta linnedynor mot sammet och ersätta sommarkuddar med lite tyngre material eller mörkare versioner.

Neutrala rum bör också ha en brännpunkt, eller kanske flera – en punkt i rummet som drar till sig uppmärksamhet när du kommer in i det. I ett neutralt inrett rum där nästan alla färger är desamma kan du till exempel låta former ta plats. Så köp inte möbler slumpmässigt utan tänk istället på formen på dina möbler och inredningsdetaljer, eftersom de kommer att märkas mycket i en sådan miljö. Till exempel blir en grå soffa mot en grå vägg omedelbart mer intressant om ryggen på soffan är i t ex kamelväv, eller om den har vackert formade ben.

Fotografier är att föredra framför målade konstverk i neutrala rum, helst ska dessa vara svartvita. Ramarna kan vara svarta eller vita, eller i metall för att lägga till djup till temat och de kan skilja sig i form från minimalt till klassiskt. Här kan färgstänk användas när det gäller färg i ett fotografi, växter, enskilda kuddar eller en pläd. Under åren har valet av färg varierat mycket beroende av trender och individuella designers. Vi tycker dock att färgvalet ska vara personligt.

Slutligen

Att välja ett neutralt färgtema kan skapa ett mycket elegant förhållningssätt till ditt rum; allt du behöver göra är att skapa intresse så att det inte får dig att somna. Även om neutrala rum är ”säkra” i den meningen att du inte kan göra mycket fel med dem, måste du fortfarande lägga till mening och smarta val för att göra dem snygga och eleganta.

”Neutrala rum bör också ha en brännpunkt, eller kanske flera – en punkt i rummet som drar till sig uppmärksamhet när du kommer in i det!”

rum i neutrala färger
Rum i neutrala färger
Inred i neutrala färger
inred med neutrala färger

Skrivet av Anna Hansson Design.
www.annahanssondesign.net

Kontakta: Anna Hansson
admin@annahanssondesign.net
Telefon: 07256 99933

Foto: Fredrik Andersson, XClens, i samband med bostadsfotograferingar för Bostad&Co

Bostad&Co är en fristående mäklarbyrå med stark förankring och lång erfarenhet i och av Halmstad. Vi har ett stort lokaltnätverk och vårt mål är att du ska bli så nöjd att du rekommenderar oss vidare.