Att köpa konst är en konst!

Vi har glädjen att presentera ett samarbete med Anna Hansson Design! Här gästar hon vår blogg och ger sina bästa tips kring att köpa konst!

Om du någonsin velat köpa originalkonst men avfärdat suget som att vara för de få lyckliga, tänk igen. Oavsett vilken budget du har kan du idag äga ett konstverk. Nyckeln till att investera i konst är att ta reda på vilken typ av verk du faktiskt gillar och sedan avgöra hur det kommer att passa in i ditt hem.

Om du är en van musei- eller galleribesökare har du troligen vid det här laget en ganska bra uppfattning om vilken typ av konst du gillar. Du kanske till och med redan har favoritkonstnärer. Abstrakt, landskap, porträtt, skulptur eller fotografi. Om du ännu inte vet men verkligen vill bli en av alla miljontals stolta konstägare, så börja med att besöka närliggande gallerier, konstmässor och museer. Även små städer har minst ett galleri eller en konstutställning. Och naturligtvis kan du ta hjälp av Internet. Här ses konst och konstnärer av betydligt fler och konstnärliga verk säljs internationellt till överkomliga priser genom ett knapptryck.

Innan du köper

En viktig fråga som behöver besvaras innan du börjar söka är om konsten du ska köpa ska passa rummet eller om rummet ska passa konsten? De flesta konstnärer skulle naturligtvis föredra att deras konst köps för kärleken till den och att det sedan hittas en plats hemma att hänga den på. Om du känner starkt för ett konstverk är det den vägen du går. Köp konstverket som sjunger till ditt hjärta, även om du inte tror att det kommer att passa färgtemat eller stilen i ditt hem.

Om du vill köpa konst som ska passa ett visst rum (dess färger och stil) så hittar du massor av vägledning för detta längre ner. Men innan dess bör vi säga att om du gillar att byta heminredning ofta så kan det vara bra att köpa mer kostnadseffektiv konst än dyra konstverk. Det gör att du kan berika ditt specifika tema varje gång, baserat på din valda färgpalett. Ibland låter konstnärer trycka upp sina originalverk på posters eller kanvas vilket kan vara bra vid sådana tillfällen. Men om du vill investera i ett konstverk som kommer att stå sig genom tiderna är det vist att välja färger som fungerar i de flesta färgteman.

Efter köpet

När du väl är hemma med ditt älskade konstverk i handen så låt oss anta att det du köpte är hängande konst och att du köpte med hjärtat. Häng det först i olika rum och prova det på olika väggar. Det kan passa ett rum eller ett utrymme som du inte först tänkt dig. Om du inte hittar en plats så försök möblera om eller ta ner mönstrade tapeter och måla om väggen i en neutral färg. Förändringarna kommer säkert att vara värda att göra för att få njuta av den konst som du tycker om så mycket.

Var du än hänger konstverket – se till så att belysningen är rätt. Du kommer att upptäcka att allt som krävs för att plocka fram det bästa ur din konst är att rikta ljuset mot den. Placera inte målerikonst på platser med långvarigt direkt solljus, eftersom de mycket väl kan blekna då. Pigment som akvarell, penna och pasteller är särskilt benägna att blekna, till skillnad från akryl, som inte gör det. Var också medveten om bländning. Häng inte konst inramad bakom glas på en vägg rakt framför ett fönster, eftersom ljuset då kommer att skapa reflexer och konsten kommer att gå förlorad på väggen. Om du insisterar på att det är rätt vägg för din tavla, prova att använda icke-reflekterande museiglas. Det finns tillgängligt till högre priser, men väl värt det om bländning är ett problem.

Att inreda med konst

När det gäller placeringen av din konst så försök att välja motiv efter rum. Lugna motiv passar ett sovrum, medan konst som placeras i vardagsrummet eller matsalen kan vara djärvare och mer dramatisk. Om du använder vardagsrummet som en plats för avkoppling så välj inte ett skrikigt konstverk eller konst som verkar ta över rummet. Det är en bra idé att syftet med rummet där du tänker visa din konst påverkar tonen i själva konstverket.

Avgörande faktorer för konst som är avsedd att passa en viss inredning är färg och storlek. För de flesta utrymmen gäller att stor konst lätt kan bli överväldigande och passar bäst i stora utrymmen eller på stora väggar, medan konst som är för liten kommer att gå förlorad och kännas oproportionerlig. Om färg är den avgörande faktorn (dvs om du vill plocka upp en färg i rummet) välj en eller två av de färger som du trivs med bäst. Det kan antingen vara de djärvaste färgerna i ditt rum, för att plocka upp liv och rörelse, eller de mer neutrala nyanserna för att behålla ett lugn och elegans. Leta efter konst som innehåller dessa färger. Detta kommer garanterat att signalera att konstverket hör hemma i just den här miljön.

När du väljer ram för ditt konstverk så tänk på att väggen ska klara av tavlans vikt. Ibland kan konstverk målat på duk hängas utan ram av just denna anledning. Denna lösning väljs även ibland av fastighetsutvecklare och stylister till visningshus och lägenheter. Om du vill använda en ram, knyt den till platsen där konstverket ska hängas såväl som till konsttemat. Ramen är vanligtvis en fortsättning på konstbilden snarare än en kontrast. Men det finns ingen regel som gör att du måste använda en modern ram för din tidstypiska konst till exempel. Se bara till att ramen inte ”begraver” konstverket utan att den lyfter det.

Föga förvånande är ett konstvänligt rum ett rum som liknar ett galleri. Här är ofta väggarna vita och rummet är ljust, även om det idag även hängs tavlor på neutrala väggar såsom grå, beige och greige. Mönstrade eller texturerade tapeter, mörker, för många texturer på möblerna, färgglada mattor eller för många accessoarer kommer att leda bort uppmärksamheten från din konst. Om du vill att konsten ska vara i fokus i ett rum så välj ett enkelt och neutralt färgtema i rummet, lägg trägolv eller en neutral matta, och när det gäller möblerna så följ regeln ’less is more’. Ingenting i rummet ska överskugga konsten på dina väggar eller skulpturerna på dina bord eller golv.

Slutligen

Oavsett om du köper originalkonst på auktion, ett galleri eller direkt från konstnären, försök att hålla dig till din budget. Mitt i en budgivning är det lätt att ryckas med och spendera mycket mer än vad du tänkt dig. Och kom ihåg att du alltid kan diskutera din budget med gallerister och konstnärer! De kan hjälpa dig att hitta originalkonst som passar din ekonomi. Du behöver inte köpa ett mästerverk som ditt första köp, du kan börja smått och expandera med tiden. De bästa originalkonstsamlingarna är faktiskt de som ger mest njutning till sina ägare – oavsett storlek eller värde!

Om du tar hjälp av en inredningsarkitekt när du inreder ditt hem så är det också deras jobb att finna, och ibland köpa, konstverk åt dig. Alternativt bör de arbeta med din interiör så att den blir estetiskt rätt runt dina befintliga konstverk.

”När det gäller placeringen av din konst så försök att välja motiv efter rum. Var du än hänger konstverket – se till så att belysningen är rätt.”

Tavlor av: Artwork by Jennie

Skrivet av Anna Hansson Design.
www.annahanssondesign.net

Kontakta: Anna Hansson
admin@annahanssondesign.net
Telefon: 07256 99933

Foton: För konst, fotografering och produktförfrågningar på denna artikel, vänligen kontakta Anna Hansson Design.

Bostad&Co är en fristående mäklarbyrå med stark förankring och lång erfarenhet i och av Halmstad. Vi har ett stort lokaltnätverk och vårt mål är att du ska bli så nöjd att du rekommenderar oss vidare.