Bastutrenden är het igen – trots att det sedan år 1725 faktiskt är olagligt att basta! Skämt åsido så ligger förbudet om den syndiga företeelsen i glömska men är faktiskt ännu inte borttagen ur lagtexten.
Bastun är het igen!
Olika varianter av en bastu!
Det första många tänker på när de hör ordet bastu är ett panelklätt förråd i någons källare från 70-talet – men finns en rad bastuvarianter att välja mellan och designen spelar allt större roll i bastubyggandet och vi ser allt mer av glasväggar och infälld belysning. Oavsett om bastun är torr eller fuktig är syftet att få personerna i den att svettas och öppna porerna, att öka blodcirkulationen och välbefinnandet! Om man efter bastubadet kastar sig i snö eller kallt vatten gör den snabba nedkylningen att värmen förseglas i kroppen och man tål att vistas i kyla längre.
Något som klättrar på trendstegen är även IR-bastun. I denna är temperaturen lägre och kroppen värms upp inifrån istället för av den omgivande luften. Det gör att även värmekänsliga personer kan sitta i bastun en lite längre stund – utan att för den skull svettas mindre. Snarare svettas man mer och det infraröda ljuset sägs ha positiva effekter på ledvärk, muskelspänningar, immunförsvar och återhämtning – bland annat!
Hälsofördelar med att basta!
Det finns många hälsofördelar med att basta, om det är forskningen enig. Ett bastubad består av tre delar – uppvärmning, avkylning och vila. Att lämna telefonen och ta sig tid att bara andas bidrar till välbefinnande. Regelbundet bastubad ger oss helt enkelt större kapacitet att hantera psykisk stress och bidrar till bättre sömn – och hy!
Östra Finlands universitet lade för några år sedan fram en undersökning som visade att män som badade bastu 4-7 gånger i veckan är mindre utsatta för blodtryckssjukdomar än andra. Jari Laukkanen, speciallistläkare i kardiologi sa då till Svenska Yle att det krävdes minst en kvart i värmen för att blodtrycket ska sjunka till följd av ökad puls och utvidgade blodkärl. Det räcker inte att bastubada en gång i veckan poängterade han då enligt SVT Nyheter som fångade upp nyheten.
När Svenska Dagbladet plockade upp nyheten om studien då den publicerades i Journal of Human Hypertension och European Journal of Preventetive Cardiology hade tiden i bastun ökat till 30 minuter, med påföljande sänkning av blodtrycket i uppemot 30 minuter. Testpersonernas blodtryck ökade gradvis till uppemot 120 slag per minut, vilket motsvarar normalintensiv träning. Är man ute efter blodcirkulation är bastu lika bra som träning alltså, men muskeleffekten uteblir naturligtvis. Bastubadande har en positiv effekt på hjärta och blodkärl. Forskarna (där bland andra nämnde Jari Laukkan är med på ett hörn) ser i studien ett samband mellan bastubad och minskad risk för högt blodtryck, hjärtdöd och demenssjukdomar.
10 hälsofördelar med bastu!
Du får många positiva effekter av att basta regelbundet flera dagar i veckan och hälsofördelarna är väldokumenterade världen över! Till exempel kan nämnas att bastubad..
- ..ökar blodcirkulationen.
- ..sänker blodtrycket.
- ..minskar risken för demenssjukdomar när du bastar i 80 grader i 20 min 4-7 gånger i veckan.
- ..ökar återhämtningen efter träning genom att lindra led- och muskelsmärta samt stoppa uppbyggnaden av mjölksyra.
- ..ökar muskeluppbyggnaden då tillväxthormonerna ökar med 200-300%.
- ..ger djupare sömn.
- ..ökar förmågan att hantera stress.
- ..förbättrar konditionen och därmed minskar även risken för depression och ångest.
- ..avgiftar kroppen och rengör huden genom att svettning.
- ..gör dig friskare då vita blodkroppar produceras snabbare i värmen och därmed bekämpar sjukdomar och virus bättre!
MEN.. den som tidigare haft en hjärtsjukdom bör vara försiktig med att spendera för mycket tid i bastun. Pulsen stiger och värmen är inte bra för alla! Känns det inte bra så lämna bastun. Kolla med din läkare om du är osäker på om bastubad är hälsosamt för dig eller inte!
Nationella bastudagen infaller andra lördagen i juni varje år! Dagen är instiftad av Svenska Bastuakademin. Deras motto lyder: ”In Sauna Veritas – i bastun råder sanningen.”
Vilken typ av bastu väljer du?
/Jessika
Ps. Bilderna är tagna i samband med tidigare förmedlingar och cred går till Fredrik Andersson på xcLens
Lämna ett svar