Bomarknaden just nu!

Hur påverkar ekonomin dig? Om du går i tankarna på att köpa eller sälja en bostad funderar du säkert extra mycket kring det just nu. Vi bidrar gärna med vår bild av dagens bomarknad så här våren 2023!

Bomarknaden just nu

Hur påverkar ekonomin dig? Om du går i tankarna på att köpa eller sälja en bostad funderar du säkert mycket kring det just nu. Vi bidrar gärna med vår bild av dagens marknad!

Vi har gått från ett uppskruvat läge med snabba avslut till ett mer eftertänksamt läge där förmedlingarna tar lite längre tid. Att lägga ut sin bostad som en ”kommande försäljning” blir allt populärare och är ett smart sätt att inleda sin bostadsförsäljning. Under tiden du letar efter en ersättningsbostad kan vi börja leta efter köpare som är intresserade av din bostad!

Ett lite lugnare tempo har sina fördelar, och vi väljer att fokusera på det vi kan påverka och det som är positivt! Till exempel ger det dig tid att skruva fast den där sista listen och att rensa ur bostaden inför fotografering, visning och flytt!

Var realistisk!

Det har blivit extra viktigt att ha realistiska prisförväntningar. Idag får man nämligen räkna med att det blir förhandlingar av priset. Borta är de mindblowing budgivningarna som ingen av oss förstod oss på egentligen – när priserna på ett renoveringsobjekt slog i taket och var utom rim och reson. Nu är det mer reson. Intressenterna hinner tänka till, räkna och vara förnuftiga. Färre dras med i panik över ”utbudet är så litet och priserna rasar uppåt och snart har vi inte råd med någonting-känslan!” Det går inte att jämföra dagens priser med det grannen fick på pandemin-marknaden. Glöm prisstatistiken som visar slutpriser från förra året – eller ens förra säsongen. Nu byggs ny statistik. Och låt oss komma ihåg att den fortfarande ligger på en historisk hög nivå! Det är inget prisras vi ser därute, det är en korrigering av en dopad pandemimarknad.

Räkna på dina framtida boendekostnader!

Värdera din befintliga bostad och ta hjälp av banken för att räkna på vad du kan och vill betala för en bostad framöver – och skaffa ett bolånelöfte på den summan. Sondera terrängen lite – vilken typ av bostad är rimlig att köpa med dina förutsättningar? Känns det ok? Då är det dags att börja förbereda försäljningen enligt ovan.

Här kan du läsa mer om att förbereda din bostadsförsäljning!

Om du kan – sälj först och köp sen!

Ett alternativ är såklart att sälja din bostad innan du köper nästa så att du vet vad du har att röra dig med. Det här är ju lättare sagt än gjort såklart – för du behöver ju en ersättningsbostad att flytta till. (Ett mellansteg kan vara en temporär hyresrätt, om man får tag på en sådan.) Vi ser också därför att villkor i kontrakten blir vanligare – och att det ger köpare som inte behöver dem en ännu större fördel att få köpa nu!

När man villkorar ett köp för att sälja en egen bostad är det extra viktigt att inte gå ut för högt och hoppas på en för hög köpeskilling för denna. Då är risken stor att man får häva kontraktet och bo kvar i den gamla bostaden en stund till. Kanske kan det vara värt att bita i det sura äpplet. Man kanske inte får den där vinsten man hoppades på, men att man ändå får flytta in i sin nya drömbostad! Så får man hoppas att den genererar en bättre ekonomi framöver?!

Utbudet bland bostäder är högre än tidigare och köparna har många att välja emellan. Det gör att konkurrensen blir högre. Vi rekommenderar att du visar bostaden och dess möjligheter från sin allra bästa sida när du vill sälja den!

Läs om vikten av styling här! 

Hur ser framtiden på bostadsmarknaden ut?

Kommer priserna att falla mer? När kommer priserna att gå upp igen? Ja, den som har en kristallkula kanske vet. Vi har ingen kristallkula men tänker såhär: så länge du köper och säljer på samma marknad spelar det kanske inte så stor roll? Vi rekommenderar inte att du gör spekulationsköp, utan att du köper för att bo och att du tänker långsiktigt.

Läs mer om hur du gör dig startklar här

Har du koll?

Vi hjälper dig att förverkliga dina bostadsdrömmar – oavsett tid och marknad! Håll dig till dina strategier, köp inte dyrare än du tänkt och lycka till med hela processen! Vi finns här vid din sida!

Flyttlådor, kvinna som byter bostad och packar inför flytt

Vill du prata av dig om bostadsmarknaden, få svar på frågor och funderingar eller ha en konkret värdering och rådgivining? Hör av dig till oss! Ring 035 710 95 00 eller maila halmstad@bostadco.se

/Jessika

Bostad&Co är en fristående mäklarbyrå med stark förankring och lång erfarenhet i och av Halmstad. Vi har ett stort lokaltnätverk och vårt mål är att du ska bli så nöjd att du rekommenderar oss vidare.