Egen härd är guld värd – eller värdet av en eldstad!

Elden haft stor betydelse för vår utveckling. För länge sedan lärde vi oss att bemästra den och idag fångar vi elden i de tusentals glöd- och ledlampor som vi tänder i våra hem under dygnets mörka timmar! En egen eldstad står också högt på våra önskelistor.

Elden har fascinerat oss i alla tider och det är fortfarande lika skönt och mysigt att samlas kring den, oavsett om elden befinner sig i en braskamin, murspis, kakelugn, gjutjärnskamin, köksspis, insats eller annan källa! Om du har tankar på att installera en eldstad finns det en djungel att ta sig igenom där ute. Vi har några tips som gör att du kanske kommer ett litet steg på väg!

Steg ett – tänk före!

Först och främst; Vad ska du ha eldstaden till? Som värmekälla eller för att höja mysfaktorn och tillfälligt höja temperaturen?
Det är en viktig fråga när det kommer till val av eldstad. En del passar inte alls för att eldas i dygnet runt. Feleldade braskaminer orsakar en stor mängd bränder varje år! En vanlig kamin klarar bara 3 kg ved i timmen innan rökgastemperaturen blir för hög i skorstenen. Och eld som bara ligger och pyr kan leda till för stor tjärbildning och sotbrand, så stryp inte syretillförseln för mycket. Röken ska vara klar, inte svart! Nu när vi vet detta kan vi sätta igång!

Snabba tips i valet av eldstad!

 • En braskamin i plåt värmer snabbt och intensivt.
 • En eldstad i täljsten, tegel eller kakel tar längre tid att värma upp men håller temperaturen jämnt och länge.
 • En öppen spis blir många procent mer effektiv med en insatskassett.
 • Ett stort rum kräver större brännare, en stor brännare i litet rum är outhärdligt.
 • Tunga eldstäder kräver starka bjälklag.

Tankar kring eldstadens design!

Kaminen är en möbel och placeras ofta i blickfånget – välj något du gillar att titta på.
Att tänka på är att mycket glas innebär större underhåll då glaset lätt sotas om man eldar fel.

Kostnader

 • När du väl har valt din variant av eldstad tillkommer en del kostnader.
 • Du behöver en skorsten alternativt renovera en befintlig sådan – se till att kontrollera att den är godkänd.
 • Eventuell monteringshjälp tillkommer på priserna.
 • Du måste söka bygganmälan eller bygglov från kommunen och här krävs t ex takskydd i form av t ex stegar/nockbryggor, glidskydd etc).
 • Efter installationen ska eldstaden besiktigas.
 • Du behöver gnistskydd på golvet under eldstaden.

Så se till att du får med allt i kalkylen innan du bestämmer dig och beställer kaminen!

Lite om veden

När det väl är dags att elda gör man det lämpligast med torr ved. Ved som huggs på våren kan eldas kommande höst och vinter, men helst för den lagras i två år först. Hugger man ved på sommaren får man vackert vänta till nästkommande år. Max 20% fukthalt sägs det att veden bör ha. Max. Ju torrare desto bättre. Det gör att du lätt kan köpa hem ved så att du alltid har för två säsonger och stapla den på en lämplig skyddad plats. Vedpriset blir också betydligt bättre om man köper den i lass och inte i säckar på en bensinstation…

Egen härd är guld värd säger talesättet, och betyder egentligen att ett eget hem är ovärderligt. Tar man det ordagrant så är det ändå så att en kamin eller öppen spis står högt på mångas önskelista!

Vi samlas gärna kring den öppna elden - som kring denna öppna lucka i kakelugnen

Vårt bästa tips är att åka och prata med ett proffs. Tala om hur du vill använda din eldstad och vilka förutsättningar du har. Ta med en planskiss och kanske någon bild på rummet du tänker placera den i. Nu har ni optimala förutsättningar att hitta något som passar just dig och din bostad! Lycka till!

/Jessika

Ps. Bilderna är tagna i samband med tidigare förmedlingar och cred går till Fredrik Andersson på xcLens

 

Källor:
Varmahembutikerna.se
Testfakta.se
Dinbyggare.se

Bostad&Co är en fristående mäklarbyrå med stark förankring och lång erfarenhet i och av Halmstad. Vi har ett stort lokaltnätverk och vårt mål är att du ska bli så nöjd att du rekommenderar oss vidare.