Elden har haft stor betydelse för vår utveckling. För länge sedan lärde vi oss att bemästra den och idag fångar vi elden i de tusentals glöd- och ledlampor som vi tänder i våra hem under dygnets mörka timmar! En egen eldstad står också högt på våra önskelistor.
Egen härd är guld värd – eller värdet av en eldstad!
Elden har fascinerat oss i alla tider och det är fortfarande lika skönt och mysigt att samlas kring den, oavsett om elden befinner sig i en braskamin, murspis, kakelugn, gjutjärnskamin, köksspis, insats eller annan källa! Tänker du att du ska installera en eldstad finns det en djungel att ta sig igenom där ute. Vi har några tips som gör att du kanske kommer ett litet steg på väg!
Steg ett – tänk före!
Först och främst; Vad tänker du att du vill ha eldstaden till? Som värmekälla eller för att höja mysfaktorn och tillfälligt höja temperaturen? Det är en viktig fråga när det kommer till val av eldstad. En del passar inte alls för att man eldar i dem i dygnet runt. Feleldade braskaminer orsakar en stor mängd bränder varje år! En vanlig kamin klarar bara 3 kg ved i timmen innan rökgastemperaturen blir för hög i skorstenen. Och eld som bara ligger och pyr leder om du har otur till för stor tjärbildning och sotbrand, så se till att du inte stryper syretillförseln för mycket. Röken ska vara klar, inte svart! Nu när vi vet detta så sätter vi igång!
Snabba tips i valet av eldstad!
- En braskamin i plåt värmer snabbt och intensivt.
- En eldstad i täljsten, tegel eller kakel tar längre tid att värma upp men håller temperaturen jämnt och länge.
- En öppen spis blir många procent mer effektiv när du installerar en insatskassett.
- Ett stort rum kräver större brännare, en stor brännare i litet rum är outhärdligt.
- Tunga eldstäder kräver starka bjälklag.
Tankar kring eldstadens design!
Kaminen är en möbel och placeras ofta i blickfånget – välj något du gärna tittar på.
Mycket glas innebär ett större underhåll då glaset sotar sig om man eldar fel.
Kostnader
- När du väl har valt din variant av eldstad tillkommer en del kostnader.
- Du behöver en skorsten alternativt renovera en befintlig sådan – se till att kontrollera att den är godkänd.
- Eventuell monteringshjälp tillkommer på priserna.
- Du måste söka bygganmälan eller bygglov från kommunen och här krävs t ex takskydd i form av t ex stegar/nockbryggor, glidskydd etc).
- Efter installationen ska eldstaden besiktigas.
- Du behöver gnistskydd på golvet under eldstaden.
Så se till att du får med allt i kalkylen innan du bestämmer dig och beställer kaminen!
Lite om veden
Eldar gör du sedan lämpligast med torr ved. Ved man hugger på våren kan eldas kommande höst och vinter, men helst bör den lagras i två år först. Hugger man ved på sommaren får man vackert vänta till nästkommande år. Max 20% fukthalt sägs det att veden bör ha. Max. Ju torrare desto bättre. När du köper hem ved är det bra om du köper så mycket att du har för två säsonger och att du staplar den på en lämplig skyddad plats. Vedpriset blir också betydligt bättre om du köper den i lass och inte i säckar på en bensinstation…
Egen härd är guld värd säger talesättet, och betyder egentligen att ett eget hem är ovärderligt. Tar man det ordagrant så är det ändå så att en kamin eller öppen spis står högt på mångas önskelista!
Vårt bästa tips är att du åker och pratar med ett proffs. Här berättar du hur du vill använda din eldstad och vilka förutsättningar du har. Om du tar med en planskiss och kanske någon bild på rummet du tänker placera den i så förenklar det. Nu är förutsättningarna optimala för att ni hittar något som passar just dig och din bostad! Lycka till!
/Jessika
Ps. Bilderna är tagna i samband med tidigare förmedlingar och cred går till Fredrik Andersson på xcLens
Källor:
Varmahembutikerna.se
Testfakta.se
Dinbyggare.se
Lämna ett svar