Fast & lös egendom – vad gäller?

Vad måste jag lämna kvar när jag flyttar?

I Jordabalken regleras vad som är fast egendom och vad som är tillbehör till fastighet och byggnad och därmed ingår i den fasta egendomen. Allt som inte omfattas av dessa regler är att betrakta som lös egendom.

Fastighetstillbehör

Fastighetstillbehör är föremål som av fastighetsägaren har tillförts fastigheten för stadigvarande bruk. Avsikten med anbringandet ska vara att föremålet ska förbli permanent på fastigheten.

”Byggnad (även lekstuga, friggebod, växthus, uthus) Ledning för gas, el, vatten och avlopp. Stängsel. Oljetank. Flaggstång med lina. Bojstenar, boj. Buskar och träd. Solur. Brevlåda. Soptunna. Sandlåda. Grindar. Torkvinda. Flytbrygga.”

Byggnadstillbehör

Byggnadstillbehör är föremål som byggnaden blivit försedd med av fastighetsägaren, och som är ägnade för stadigvarande bruk. Begreppet stadigvarande bruk anger att det ska finnas en ändamåls- eller funktionsgemenskap mellan föremålet och byggnaden. Föremålet ska normalt sett vara till nytta oavsett vem som äger eller utnyttjar fastigheten.

”Garderober (inkl inredningsdetaljer). Duschkabin. Kylskåp. Toalett och badrumsinredning. Persienner. Frys. Stege speciellt anpassad för sotning. Tjuvlarm. Spisfläkt. Mangel. Brandlarm. Gnistgaller. Badkar. Fönsterluckor. Hatthylla. Badrumsskåp. Radiatorer. Braskamin. Duschkabin. Innanfönster. Torktumlare. Parabolantenn. Tvättmaskin. Torkskåp. Porttelefon. Centraldammsugare. Samtliga nycklar.”

Blyinfattat glas i fönster
Nakna glödlampor från vitmålad gren i taket i kök
Svartmålad stuga med vita knutar inramad av gren

Fastighetsmäklarlagen, Mäklarsamfundet

GRÄNSFALL & UNDANTAG

Exempel på gränsfall mellan lös egendom och byggnadstillbehör är en dekoder till parabolantenn och fristående mikrovågsugn. Extra utrustning såsom en kompletterande frysbox är exempel på undantag och är inte ett byggnadstillbehör. Där tveksamhet uppkommer rekommenderas att en skriftlig överenskommelse träffas.

AVTALSFRIHET

Om säljaren skulle vilja undanta vissa fasta tillbehör är detta möjligt. Till exempel kan det vara så att säljaren tar med sig flaggstången eller tvättmaskinen. Det bör då tydligt informeras om att föremålet inte ingår i försäljningen och tydligast dokumenteras detta i beskrivning och kontrakt.

Lös egendom i bostadsrätt

Här gäller köplagens regler – men principerna är desamma

En bostadsrätt är en nyttjanderätt till en viss lägenhet. I dagligt tal uppfattas dock bostadsrätten som själva lägenheten. Bostadsrätter är lös egendom. Formkraven vid överlåtelse finns i Bostadsrättslagen medan Köplagens regler tilllämpas beträffande fel, överlåtelseskick och köparens undersökning.

För att bedöma vad som ingår i köpet av en bostadsrätt gäller i princip samma förutsättningar som för fast egendom, nämligen att det som tillförts av bostadsrättföreningen eller bostadsrättsinnehavaren för stadigvarande bruk ingår i överlåtelsen. Ledning för bedömningen om vad som ingår i köpet kan således tas i den uppräkning som skett i denna text.

storasyster klappar sovande lillasyster mjukt på huvudet

HITTA HEM

Det är viktigt att få till den där bostaden så att den känns som ett hem. Om du inte kan det så kan vi hjälpa dig att byta!

”Vi vill hjälpa människor att hitta hem!” Bostad&Co

BEVAKNING

Det är inte lätt att hålla koll på allt när livet pågår. Vi hjälper dig att hitta din bostad!

Klicka på länken nedan och fyll i dina önskemål,
– sedan kontaktar vi dig när vi får en träff!