Förmedlingsprocessen – en överblick

Här får du en snabb överblick över alla stegen i förmedlingsprocessen när du köper och säljer bostad!

En längre och utförligare genomgång av respektive process finner du i länkarna längst ner i sammanfattningen. Om du snabbt vill hitta en länk till en eventuell fördjupad beskrivning kan du göra det här genom att klicka på plusset framför respektive rubrik. Vi vill att du ska känna dig trygg när du går i tankar att köpa och sälja bostad.

Har du frågor är du välkommen att när som helst ställa dem till oss!

En överblick med länkar

Säljskola

Välja mäklare

Välj mäklare till exempel

  1. genom rekommendation från någon du känner
  2. genom att gå på visningar och uppleva hur olika mäklare arbetar
  3. genom att bjuda hem ett par mäklare för värdering och rådgivning

Vill du läsa mer om våra mäklare kan du göra det här!

Du kan också läsa om vad andra har att säga om oss här!

Möte med en mäklare från Bostad&Co - värdering och rådgivning

Vi träffas hemma hos dig i lugn och ro och går igenom bostaden. Du får tips och råd kring din bostad och bostadssituation, ekonomisk rådgivning, en marknadsvärdering och förslag på upplägg för just din försäljning.

Förmedlingsuppdrag

För att mäklaren ska få förmedla din bostad måste det enligt lag finnas ett avtal kring villkoren – ett förmedlingsuppdrag.

Upplysningsplikt

Du får fylla i en frågelista om bostaden som biläggs kontraktet. Här skriver du ner vilka renoveringar som är gjorda, vilka fel du känner till etc. Läs mer om din upplysningsplikt, och för all del om köparens undersökningsplikt här:

Ansvar för fastighetens skick

Ansvar för bostadsrättens skick

Besiktning och energibesiktning

Alla bostäder ska energideklareras inför försäljning, och vill du ha full koll på läget kan du beställa en förbesiktning av huset.

Mer om energideklarationer kan du läsa här!

Utrensning (steg ett i flyttförberedelserna)

Ett tips på vägen – Du kommer troligen inte ta med dig allt till den nya bostaden – passa på att börja rensa tidigt i processen!

Här får du en lista som kan hjälpa dig på vägen! 

Homestyling

Vi samarbetar med ett par olika stylister och tipsar gärna om dem! De ger kostnadsfria hembesök där de ger idéer och förslag för en homestyling.

Läs mer om styling här: Att styla bostaden inför försäljning

Fotografering

Vår fotograf tar alltid stillbilder och gör en 3D-fotografering av bostaden. Han kan även filma och ta mast eller drönarbilder – allt för att kunna visa upp bostaden på bästa sätt!

Förbered fotograferingen med våra tips!

Bostadspresentationen sammanställs

Vi trycker upp en broschyr som presenterar bostaden samt sammanställer en digital beskrivning utifrån de uppgifter vi samlat in och de bilder vi tagit.

Marknadsföring

Vi marknadsför din bostad på en rad olika sätt för den ska nå ut till så många som möjligt – i dagstidning, på nätet och fysiskt i våra nätverk och intresseregister. Vi gör det som krävs för att nå ut och hitta rätt köpare!

Visningen

Vi tar oss tid i visningarna. Erbjuder ett färre antal intressenter att komma under samma tider för att undvika trängsel och för att kunna fånga upp frågetecken och känslor på plats. Det tycker vi är viktigt. Vi vill helst inte att du som säljare är hemma under visningen, däremot kan du förbereda den genom att städa och se till att det känns hemtrevligt!

Checklista inför visningen

Budgivning

Som säljare är det du som bestämmer över budgivningen. Vi hjälper dig med vår samlade erfarenhet och kompetens och ser till att du får ut maximalt betalt, om det är det du önskar av affären. Ibland är andra värden viktigare – det bestämmer du! Du väljer köpare till din bostad.

Mer om våra transparenta och öppna budgivningar kan du läsa här! 

Kontrakt

Grattis! Du har hittat en köpare till din bostad och ska skriva kontrakt! Som mäklare agerar vi opartisk mellanman och tar tillvara på både dina och köparens intressen. Era överenskommelser skrivs in i kontraktet, t ex kan det handla om vilka fasta och lösa tillbehör som inte/ska ingå i köpet. Tänk på att lagkravet säger att ett kontrakt ska vara skriftligt och påskrivet för att vara bindande – muntliga överenskommelser gäller inte!

Flyttförberedelser

Det där med att flytta kan kännas roligt för vissa och som ett oöverstigligt hinder för andra! Vi har samlat en del tips i följande blogginlägg:

Bli ett flyttproffs

Packa viktigaste flyttlådan

Avflyttningsstädning

Kraven på avflyttningsstädning är mycket höga. Städningen är en del i överlåtelsen och har inte annat avtalats ska bostaden vara väl städad och rengjord vid köparens tillträde. Vi hjälper er med checklistan!

Den viktiga avflyttningsstädningen

Tillträde

På tillträdesdagen får köparen tillträde till din bostad, som så snart du skrivit under det sista avtalet och tagit emot köpeskillingen, inte längre är din. Grattis! Vi är glada att du valde just oss att förmedla din bostad vidare till en lycklig köpare! Kanske hjälper vi dig, eller har hjälpt dig, också att hitta hem? Du kan alltid vända dig till oss om du behöver råd eller hjälp igen!

Skatteberäkning

Vi har en sak kvar innan vi är helt klara. Din bostadsaffär ska deklareras året efter du sålt den! Vi hjälper dig givetvis! Kontakta din mäklare!

Köpskola

Lånelöfte

För att kunna delta i våra budgivningar krävs att du har ett lånelöfte från banken. Vi samarbetar med Handelsbanken och du hittar vägen till ansökan genom denna länk:

Ansök om lånelöfte hos Handelsbanken

Ekonomiska begrepp i en bostadsaffär

Man köper bostad med både hjärta och plånbok. Ta hjälp av banken för att räkna på hur mycket plånboken håller för! I följande länk kan du bland annat läsa om kostnader som tillkommer på köpeskillingen när du köper en bostad:

Ekonomiska begrepp i en bostadsaffär

I startblocken - förbered din försäljning och bli säljklar!

När du börjat fundera på att byta bostad kan det vara klokt att förbereda en eventuell försäljning av din befintliga bostad så snart som möjligt – så att du inte går miste om värdefull tid när du hittat drömbostaden!

Du kan läsa mer om det här!

Värdering av befintlig bostad

Boka en kostnadsfri marknadsvärdering med oss så ingår god råd kring dina möjligheter att renovera eller byta bostad! Få koll på dina förutsättningar, det kan vara det klokaste du gör i år!

Köpcoach - goda råd ingår i vår tjänst!

Du kan alltid kontakta oss för att få svar på dina frågor som rör värde, köp och försäljning av bostäder och mark! Även om du inte köper eller säljer av oss just nu. Vi vill hjälpa dig att hitta hem!

Anmälan till intresseregister

Vissa bostäder säljs utanför öppna marknaden – anmäl dig till vårt intresseregister så är chanserna större att du hittar drömbostaden!

Följ marknaden

Följ marknaderna i det område du bor i och det du vill bo i, notera utpriser och slutpriser, hur lång tid det tar att sälja, vad som säljs och i vilket skick. Ju mer du lär dig, desto tryggare blir du den dagen du själv ska sälja och köpa! Du kan också bolla dessa frågor med våra mäklare som har stenkoll på marknaden!

Gå på visningar

Av samma orsak som att du bör följa marknaden du säljer och köper på, bör du gå på många visningar för att öka chanserna att hitta drömbostaden. Det ska kännas rätt i magen. Och ibland gör det det direkt – då är det här rådet inget att lyssna på! 😉

Du kan läsa mer om visningen i vår blogg:

Bli ett visningsproffs

Budgivning

Vi förespråkar transparenta och öppna budgivningar.

Mer om dem kan du läsa här!

Kontrakt

Grattis! Du har hittat drömbostaden, vunnit budgivningen och ska skriva kontrakt! Mäklaren är en opartisk mellanman som ser till både dina och säljarens intressen! Allt du och säljaren kommer överens om skrivs in i kontraktet, t ex kan det handla om vilka fasta och lösa tillbehör som inte/ska ingå i köpet. Tänk på att lagkravet säger att kontraktet ska vara skriftligt och påskrivet för att vara bindande, muntliga överenskommelser gäller inte.

Undersökningsplikt

Som köpare har du en undersökningsplikt vid köp av bostad, liksom säljaren har en upplysningsplikt. Reglerna skiljer sig lite beroende av om det gäller en fastighet eller bostadsrätt och du kan läsa mer om båda här:

Ansvar för fastighetens skick

Ansvar för bostadsrättens skick

Starta försäljningen av befintlig bostad om du inte sålt redan

Banken kan ha ställt som villkor att du måste sälja din befintliga bostad innan du köper en ny för att du ska få låna pengar till den. Ibland kan de gå med på att det finns ett villkor i köpekontraktet av din nya bostad som säger att köpet bara gäller om du får sålt din befintliga bostad. Oavsett vill du troligen få din bostad såld snabbt när du hittat en ny! Har du förberett försäljningen går det fort att trycka på knappen och starta denna, i annat fall tar det lite längre tid. Vi hjälper dig att lösa en så smidig affär som möjligt i den situation du befinner dig i. I säljskolan läser du om alla stegen du går igenom som säljare!

Förbered flytten

Det börjar närma sig flytt och ju snabbare du är igång och rensar ut sånt som inte ska med till nya bostaden, bokar flyttbil och flytthjälp och börjar packa – desto lättare går flytten när dagen D väl är kommit!

Tillträde

På dagen som kallas för tillträdesdagen ska du som köpare betala resten av köpeskillingen och få nycklarna till din nya bostad! Nu är hela köpet färdigt och du står som ägare. Rent juridiskt återstår förvisso att ansöka om lagfart på fastigheten om det är en sådan du köpt, men det är en formsak som banken hjälper dig med! Grattis till nya bostaden – vi är glada att just vi fick möjligheten att hjälpa dig att hitta hem! Välkommen tillbaka till oss om du har frågor och funderingar, vill ha bostaden värderad eller få förhandskoll på hur renoveringar påverkar värdet!

VÄRDERING

Det är inte lätt att veta var man ska börja när man vill byta bostad. Vi hjälper dig! Klicka på länken nedan och fyll i dina uppgifter – så kontaktar vi dig för att boka en tid!

Av oss får du en fri muntlig värdering och goda råd – helt förutsättningslöst!