Lös förvaringsproblem med dessa tips!

Vi har glädjen att presentera ett samarbete med Anna Hansson Design! Här gästar hon vår blogg och ger sin syn på ett vanligt problem;

Förvaringsproblem är ett problem de flesta av oss vill (eller måste) lösa. Vi försöker undvika eller skjuta upp det eftersom vi upptäcker att det är lätt att snubbla på lösningar. Det är ett elände vi inte har tid att ta itu med just i nuet. ”Problemet” i vår moderna tid är ett resultat av våra stadiga steg mot att bo i mindre och smalare utrymmen. Men hur ska vi ta tag i det då?

Undvik förvaringsproblem!

Om du bor i en lägenhet eller i ett hus spelar ingen större roll. Förutom kanske det faktum att om du bor i ett hus eller på en bottenvåning så kanske du har tillgång till ytterligare utrymmen utomhus, till exempel ett garage eller förråd. Fokus här verkar dock ligga mera på platsen och skönheten i hemmet snarare än på vår komfort och utrymmets funktionalitet.

Så vad ska man göra för att underlätta, om inte lösa, frågan om att inte ha tillräckligt med förvaringsutrymme? Listan är lång, men huruvida det är möjligt att hitta en lösning på ditt förvaringsproblem eller inte beror främst på ditt hems utrymme i kvadratmeter och dess inredningsarkitektur. Om ditt hem tillåter det, med avseende till utrymme och design, kan du antingen välja att ändra planlösningen för att implementera skräddarsydd eller platsbyggd förvaring. Du kan även möblera om, eller så kan du köpa förvaringsmöbler och göra det bästa möjliga av det utrymme som du har.

Jag antar att det är här där jag som inredningsarkitekt bör betona vikten av ditt seriösa engagemang i utarbetandet av bostadens planlösning redan från början. Med hänvisning till potentiella bostadsköpare är det absolut nödvändigt att ta förvaringsfrågan på allvar. Och att du inte lyssnar på dem som försöker övertyga dig om att offra förvaring framför skönhet. Tillbringa tid med en inredningsarkitekt som hjälper dig att se hela potentialen i fastigheten du tänker köpa och kräv att förvaringen hittar sin plats i alla rum!

Har du redan köpt en fastighet där förvaringen inte täcker era behov?

Ett bra första steg att ta fram planritningarna igen och söka hjälp för att se om du kan skapa lite förvaringsutrymme. Att titta på ritningarna snarare än att försöka uppskatta utrymmet kommer att göra det möjligt att använda även den sista metern eller millimetern till förvaring. För att inte tala om att du kommer att undvika att köpa möbler som inte passar in i rummet. Med en annan möblering är det möjligt att du kommer att behöva en mindre budget för att skapa förvaringslösningar, så det är värt att investera i detta innan du bestämmer dig för strukturella eller skräddarsydda förändringar. Eller innan du attackerar butikerna (och ditt bankkonto) för att leta efter förvaringsmöbler!

Nu när du har hittat ett bra möbleringsalternativ så har du fått en större uppfattning om hur mycket plats som kan användas till förvaring. Men innan du besöker butikerna för att leta förvaringsalternativ, kom ihåg att notera hur mycket väggutrymme du har, inte bara golvyta, samt var kreativ med din takhöjd! Det jag menar är: Våra väggar kan användas för väggmonterade skåp gömda bakom paneler (dörrar utan handtag) eller bakom speglar, så att inte rummet bara uppfattas som ett rum fyllt av saker. Justerbara hyllor som om möjligt går hela vägen upp i tak exponerar det som man gärna vill visa upp. Du kan också använda mindre men praktiska ytor såsom förvaring under sängen eller inuti soffan. En extra låda eller en vackert tillverkad box på skrivbordet skapar också ordning och reda i samklang med en estetiskt vacker vy som tar tillvara på detaljerna. För att ta förvaringsdialogen lite längre och där behov och yta finns, så skulle man kunna designa ett entresolplan som kan användas som en välbehövlig plats för förvaring i hemmet.

Skräddarsydda lösningar till förvaringsproblem

Ett annat exempel som du kan göra nu när du vet hur mycket utrymme du har tillgängligt, och innan du lägger otaliga timmar på att hitta förvaringsmöbler som passar ditt hem, är att anlita en inredningsarkitekt för att skapa skräddarsydda förvaringslösningar åt dig! Sedan bör inredningsarkitekten kunna hjälpa till med en bra möbelsnickare – allt för att skapa dina drömlösningar. Detta är faktiskt det ultimata du kan göra för att maximera ditt förvaringsutrymme, eftersom du på så sätt kommer att dra nytta av alla kvadratmeterna du har. Denna lösning låter dig också välja material och färg, för att matcha den färgskala du redan har i rummen.

Att skapa skräddarsydda förvaringslösningar håller flödet i rummen enkla och kontinuerliga, en mycket viktig aspekt av en bra inredningsplanering. Att montera inköpta förvaringsmöbler i utrymmen där de kanske inte passar kan utgöra en risk att du slår i möbeln då du passerar, men det kan också förstöra alla ansträngningar som du har gjort för att skapa harmoni och balans i din interiör. I stället för att köpa och installera små förvaringsmöbler så försök att skapa din förvaring på ett sätt som passar resten av huset.

Räddningen i nöden…

Naturligtvis talar vi i denna artikel om förvaringslösningar till varje rum i ett hem, inklusive i källaren. Men glöm inte bort att det finns extern förvaring också! Om du bor i ett hus eller på en bottenvåning finns kanske ett yttre förråd eller garage där du kan använda väggarna för väggmonterade hyllor för att förvara verktyg, och diverse saker som du kan flytta ut från huset. Det finns även alternativa förvaringsmöbler att ha utomhus, av den enklaste typ du kan hitta på marknaden. Den sistnämnda lösningen skulle naturligtvis tvinga dig att välja klokt vad du ska förvara utomhus eftersom väder- eller fuktförhållanden kan orsaka skada på dina förvarade föremål. Och slutligen har du möjlighet att skapa skräddarsydd extern lagring med väderbeständiga material.

Det finns en myriad av förvaringslösningar och vi har inte på något sätt uttömt listan i den här artikeln. Hemligheten är att först upptäcka potentialen i ditt hem och ta reda på hur du kan dra nytta av varje millimeter. Kom ihåg att skapa förvaringslösningar som är varaktiga, kompletterar inredningen och färgtemat i ditt hem, och att alltid återspegla din personlighet snarare än ett val av nödvändighet.

”Skapa förvaringslösningar som är varaktiga, kompletterar inredningen och återspeglar din personlighet!”

inbyggd förvaring i släta skåp
Förvaring i badrum
Förvaring i kök

Skrivet av Anna Hansson Design.
www.annahanssondesign.net

Kontakta: Anna Hansson
admin@annahanssondesign.net
Telefon: 07256 99933

Foto: Anna Hansson Design

Ett par inspirationsbilder till tagna av Fredrik Andersson, XcLens, i samband med bostadsfotograferingar för Bostad&Co.

Lös förvaringsproblemet med platsbyggda bokhyllor
Platsbyggda möbler löser förvaringsproblem

LÄS MER
Vi presenterar Anna på vår vänsida!

Bostad&Co är en fristående mäklarbyrå med stark förankring och lång erfarenhet i och av Halmstad. Vi har ett stort lokaltnätverk och vårt mål är att du ska bli så nöjd att du rekommenderar oss vidare.