Gemensamhetsstuga Knebildstorp
Stranden nedanför Knebildstorp
Gräsytor på Brottet Simstadion
Gemensamhetsområde Knebildstorp

Knebildstorp stugområde

Knebildstorp ligger med ett centralt läge och med närhet till det mesta. Centrum 3 km, bad 200 meter, Brottets utomhusbad 500 meter samt Tylösand 6 km.

Knebildstorp ligger med ett centralt läge och med närhet till det mesta. Centrum 3 km, bad 200 meter, Brottets utomhusbad 500 meter samt Tylösand 6 km. Gångavstånd till affär, vandrarhem, glasscafé, Äventyrslandet etc.

Långa sommardagar och full sysselsättning!

Prins Bertils stig slingrar sig förbi utmed havet, en led mellan Slottet och Möllegård som är rik på natur- och kulturupplevelser. Leden är 18 km lång, delvis belyst, och tar dig bland annat igenom Aleskogen och Eketånga naturreservat.

Aleskogen, skogsremsan som återfinns utmed Västra Stranden, är en av Sveriges fågelrikaste platser med ca 25 arter och kring 200 par som häckar här årligen. Även floran är artrik och en av de vackraste blommorna, svärdsliljan, lyser här gul i kärren.

På behagligt gångavstånd finns mataffär och barnens favorit Äventyrslandet med intilliggande restaurang Wild West.

För golfälskaren är det promenadavstånd till Flygstadens Golfklubb. Klubben bildades 2003 och har cirka 300 medlemmar. Banan är en 9-hålsanläggning med 3 st par 4-hål, resterande par 3-hål, par 30 och erbjuder utmaningar både för scratchspelare och nybörjare. På banan erbjuds även pay and play vilket gör att även icke hcp-spelare kan spela här.

Brottet Simstadion

Vill du hellre än i havet bada i utomhusbassäng söker du dig till Brottet och Simstadion, en välkänd träffpunkt på sommaren, både som badplats och konsertarena. Den inofficiella benämningen Brottet kommer från att man här bröt sten från 1830-talet till början av förra seklet. Småningom vattenfylldes dessa till glädje för simmare sedan 1920. Simstadion är det officiella namnet. Tempererat renat havsvatten som hämtats ur havet utanför till de tre bassängerna – en 50-meters motions-/tävlingsbassäng och en undervisningsbassäng samt en småbarnsbassäng. Här finns även vattenrutschbana. Kioskförsäljning finns liksom omklädningsrum med dusch och bastu mot låg avgift. Simskolan här blir snabbt fulltecknad om sommaren och säsongen håller i sig juni-augusti. Fri entré.

Områdets historia

Koloniträdgårdsrörelsen uppkom i slutet av 1800-talet då människor i trångbodda dåliga bostäder längtade ut till landet och bort från industrisamhället. Den viktigaste anledningen till att man valde just detta område var att Knebildtorpsbäcken rann här igenom och man på så vis kunde vattna sina grödor. Någon hade inte mindre än 20 fruktträd att bevattna. Området bebyggdes allra först i den södra delen, mot stranden, där man kunde njuta av utsikten över havet och hamninloppet.

1929 startades en illumineringsfest. Meningen var att man skulle ta farväl av sommaren och lysa upp med ljus i augustimörkret. Den traditionen finns fortfarande kvar och är en av de mest uppskattade i hela området.

Till kolonistugeområdet idag hör tre ekonomiska föreningar – Gamla Knebildstorp, Mellersta Knebildstorp och Strandhaga, med sina totalt ca 300 stugor. Gamla Knebildstorp ligger närmast centrum och Strandhaga närmast Simstadion. Tack vare tillgången till vintervatten uppskattas och bebos områdena numera av allt fler året runt.

Gamla Knebildstorp

En ekonomisk förening där föreningen äger marken och upplåter med nyttjanderätt till sina medlemmar. Stugägaren äger en andel i föreningen. Årsavgiften inkluderar vatten och avlopp, fastighetsavgift för mark, parkering, belysning och skötsel i området – det finns även tillgång till dansbana och tvättstuga i området, lekplats för lek och bus. Pantbrev går ej att ta ut då lagfart ej kan erhållas – föreningen tillåter säkerhetsöverlåtelse vilket innebär att ett säkerhetsbyte mellan bank och förening går att lösa.

Mellersta Knebildtorp

KoloniföreningUnder perioden 2005-2009 inventerades all kulturhistoriskt värdefull bebyggelse i Halland och samlades i en databas. Arbetet utfördes av bebyggelseantikvarier i samarbete med länsstyrelsen och de halländska kommunerna. Mellersta Knebildstorp är klassad enligt B vilket innebär att byggnaden eller bebyggelsen är mycket kulturhistoriskt värdefull och bör skyddas enligt Plan- och bygglagen genom q-märkning eller motsvarande. Ändringar måste anpassas till husets karaktär beträffande form, material, stil, men inte alltid på samma detaljnivå som klass A Detta innebär praktiskt att man inför förändringar tar en diskussion med kommunen redan innan bygglovet. Inför bygglovsansökan kan ni som fastighetsägare ta kontakt med antikvarisk expertis på Kulturmiljö Halland eller kommunantikvarien. Rådgivning och eventuellt besök på plats är kostnadsfritt. Detta kan ses som att ägare till klassificerade byggnader får en extra service för att få hjälp med att bevara byggnadens höga kvaliteter såsom estetiska, historiska och miljöskapande värden.

Läs mer om detta här: https://mellerstaknebildstorp.se/KulturmiljöHalland.html

Föreningen har tvättstuga, boulebana och klubbstuga. Det finns en festkommitté som har ordnat fester, bingopromenader och boule.

Närliggande områden

Söndrum

Söndrum är eftertraktat och har ett utmärkt läge med cykelavstånd till det mesta!

Alet

Alet ligger på gång- och cykelavstånd från centrala Halmstad och Söndrums centrum.

Stenhuggeriet

Nära till Äventyrslandet, Flygstaden och centrum ligger detta omtyckta område med få försäljningar.

BEVAKNING

Vill du bo i Knebildstorp stugområde?

Det är inte lätt att hålla koll på allt när livet pågår. Vi hjälper dig att hitta din bostad! Klicka på länken nedan, fyll i dina önskemål,
– sedan kontaktar vi dig när vi får en träff!