fbpx
Cykeltur på Prins Bertils Stig, hälsans stig Söndrum
Flygbild över stranden vid Eketånga Söndrum
Brottet Simstadion med stora gräsplaner
Alestranden med sol på klarblå himmel

Söndrum – Eketånga

Ett område med blandad bebyggelse, kommersiell närhet och natursköna omgivningar som tilltalar såväl det äldre paret som barnfamiljen.

Området

Eketånga ligger på gång- och cykelavstånd från centrala Halmstad, Söndrums centrum, livsmedelsaffärer, äventyrsland, konditori, restauranger, frisör, banker, apotek, vårdcentral, veterinär etc. Ett område med blandad bebyggelse, kommersiell närhet och natursköna omgivningar som tilltalar såväl det äldre paret som barnfamiljen.

Du cyklar också lätt genom villaområdet till Söndrumshallen som erbjuder tennis, padel och badminton och vägg i vägg huserar Halmstad Frigymnaster som levererar gymnastik på elitnivå. Fotbollslaget Astrio håller till vid Hallägrahallen intill och har flertalet planer att spela på, medan Alets IK och IS Örnia tränar på Alevallens (med Alehallen) fotbollsplaner som ligger på Väster i anslutning till Aleskolgen. I Stålhallen intill spelas boule både inomhus och utomhus. I närområdet finns också flertalet golfbanor av toppklass och en löprunda eller promenad längs havet uppskattas av boende i området.

Aleskogen, skogsremsan utmed västra stranden, är en av Sveriges fågelrikaste platser med ca 25 arter och kring 200 par som häckar här årligen. Även floran är artrik och en av de vackraste blommorna, svärdsliljan, lyser här gul i kärren.

Stranden nedanför Eketånga har ett fina vassbälten, sanddyner och långgrunda bad. Vill du hellre bada i utomhusbassäng söker du dig till Brottet och Simstadion, en välkänd träffpunkt på sommaren, både som badplats och konsertarena. Den inofficiella benämningen Brottet kommer från att man här bröt sten från 1830-talet till början av förra seklet. Småningom vattenfylldes dessa till glädje för simmare sedan 1920. Simstadion är det officiella namnet. Tempererat renat havsvatten som hämtats ur havet utanför till de tre bassängerna; en 50-meters motions-/tävlingsbassäng och en undervisningsbassäng samt en småbarnsbassäng. Här finns även vattenrutschbana. Kioskförsäljning finns liksom omklädningsrum med dusch och bastu mot låg avgift. Simskolan här blir snabbt fulltecknad om sommaren och säsongen håller i sig juni-augusti. Fri entré.

Närheten till havet ger mer än långgrunda badmöjligheter. Prins Bertils stig slingrar sig förbi utmed havet, en led mellan Slottet och Möllegård som är rik på natur- och kulturupplevelser. Läs informationstavlorna, stanna upp för en stund och låt havsvindarna viska Halmstads historia. Leden är 18 km lång, delvis belyst, och tar dig bland annat igenom Eketånga naturreservat.

Eketånga naturreservat utgörs av ett kustnära flygsandsområde om ca 19 ha. Björk och tall planterades här under mitten av 1800-talet och trivs på de mjukt kuperade dynerna. Naturvårdsmålet är att låta skogen nå sitt slutstadium av maximal ålder. Här vårdas annars friluftslivet då det tätortsnära läget innebär att reservatet fungerar som ett värdefullt rekreationsområde.

Sammanfattningsvis är Söndrum ett omtyckt område med blandad bebyggelse, kommersiell närhet och natursköna omgivningar som tilltalar såväl det äldre paret som barnfamiljen.

Service

Förskolor

Jutagårds Förskola, Petter Jydes väg 1
Jutarums Förskola (år 1-5) Paviljongvägen
Trollbergets förskola med Reggio Emilia- inriktning, Spelmansvägen
Kaninens Montessori förskola (personalkooperativ) Bäckagårdsvägen 32
Eketånga Montessori förskola ”Tallen” (föräldrakooperativ), Bäckagårdsvägen19
Montessoriförskolan Villa Eken (privat förskola med två avdelningar 1-3 och 3-6 år), Bäckagårdsvägen 19
Lillteknis (personalkooperativ) (1-6 år), Steglitsvägen 4
Äpplets Montessoriförskola, Steglitsvägen
Vitsippans förskola med fem avdelningar (1-5 år), Hallägravägen 7

Skolor

Jutarumsskolan (åk F-5)
Bäckagårdsskolan (åk F-5)
Hovgårdsskolan (åk F-5)
Söndrumsskolan (åk 6-9)
Eketånga Montessori (privat), (åk F-9)

För uppdaterad information och andra förskolor/skolor, besök Halmstad kommuns hemsida.

Senior

SPF Söndrumsvännerna – En aktiv seniorförening med gediget program.
PRO Söndrum – Sveriges största pensionärsorganisation

Närliggande områden

Knebildstorp

Gräsytor på Brottet Simstadion
Här bor man i lugna kvarter med låg bebyggelse och har nära till både grönområden och hav.

Alet

Alet en bänk på stranden
Alet ligger på gång- och cykelavstånd från centrala Halmstad och Söndrums centrum.

Stenhuggeriet

Lekplats Stenhuggeriet
Äldre mycket omtyckt villaområde vid havet i navet till allt på bra cykelvägar.

BEVAKNING
______

Vill du bo i Söndrum – Eketånga?

Det är inte lätt att hålla koll på allt när livet pågår. Vi hjälper dig att hitta din bostad! Klicka på länken nedan, fyll i dina önskemål,
– sedan kontaktar vi dig när vi får en träff!