Stensjö havsutsikt över strandhed
Stensjö hamn
Vy över klippor och stenstrand vid naturreservatet i Steninge
Stenstrand vid naturreservatet i Steninge

Falkenberg | Stensjö

Stensjö är en liten ort i Eftra socken i Falkenbergs kommun, vid gränsen till Halmstads kommun.

Stensjö är en liten ort i Eftra socken i Falkenbergs kommun, vid gränsen till Halmstads kommun. Faktum är du har nästan lika nära till de båda städerna, ca 2 mil. Den vackra kuststräckningen kantas av ett långt naturreservat som löper från Enet, via Steninge och Skipås in i Falkenberg och sedan 2015 räknas bebyggelsen i Stensjö till Steninge.

Steningekusten

Naturreservaten Stensjöstrand och Steninge kallas idag tillsammans för ”Steningekusten” och omfattar 208 hektar omväxlande vacker natur. Här ser du betade strandängar, hällar, sandstränder och kusthed. Här går islandshästarna i norr och fåren i söder och hjälper till att hålla landskapet öppet och här hittar du jättegrytor från istiden i de kala klipporna. Det sägs också att solnedgångarna är som vackrast här, särskilt när den rosa triften blommar i juni. Mest präglas området av den stenbrytning som hade sin storhetstid fram till första världskriget, med gatsten av slitstark ådergnejs som största produkt. Möjligheterna till bad gör kuststräckan till ett omtyckt besöksmål och den charmiga småbåtshamnen i Stensjö Hamn är ett populärt stopp på vägen för vandrare och cyklister. Här finns lediga båtplatser enligt uppgift!

Upplev naturen

Naturreservatet Skipås, eller Guds gröna ängar som området kallas i folkmun, erbjuder böljande betesmarker, högrest bokskog, ett trolskt alkärr och en rik vårblomning bland annat med hav av blåsippor. Spår från tiden då man bröt gnejs till gatsten är många men små. Ett av de vattenfyllda små brotten fungerar idag som lekplats för större vattensalamander. Utöver stenbrytning präglas reservatet av 1800-talets lerbrytning till Stensjö Tegelbruk, vilket gav upphov till dammar med olika karaktär. Idag är detta en tilltalande miljö med rikt småfågelliv. Klippe Kulle erbjuder en vacker utsikt över kusten och det finns markerade leder i naturreservatet som är enkla att gå.

Kattegattleden passerar Stensjö och låter dig cykla och gå säkert mellan Stensjö och Steninge, och faktiskt hela vägen in till stan. Tanken med leden är att den ska bli 40 mil lång och sträcka sig mellan Göteborg och Helsingborg – havsnära, bilfri och upplevelserik!

Sommaridyll

Hela närområdet är ett omtyckt semestermål. Ugglarp (med camping och stugor blandade med permanentbostäderna) ligger intill Stensjö och erbjuder en rad aktiviteter och utflyktsmål. Sommartid lever området upp lite extra såsom ett semesterparadis gärna gör. Glassvik nedanför Skipås har en liten men vacker sandstrand dit förskolebarnen ibland tar vägen på sina utflykter. Vattnet blir fort varmt om sommaren i de grunda bassängerna. I Steninge finner du ett par restauranger vid stranden, varav en har öppet året om, om än bara på helgerna off-season. Pittoreska Steninge är ett välbesökt sommarparadis med inte mindre än tre vandrarhem på den lilla ytan. Men tänk att få bo i området hela året om!

Många småföretagare har också hittat till denna sträcka av Kustvägen, bl a en blomsterbutik, frisör och delikatesser. I närområdet finner du också utmärkta gårdsbutiker med lokalt producerade produkter, livsmedel etc.

Golfare hittar inte mindre än 8 golfbanor inom en radie av 3 mil, tennisbanor finns i området och närmaste padelbana ligger i Slöinge. Havet bjuder på en rad aktiviteter, såklart! Det är lätt att vara aktiv i Stensjö!

Service

Förskolor

Skipås förskola/Solen (1-3 år) Grönstensvägen 6
Steninge förskola (3-5 år) Strannabyvägen
Bergatrollets förskola (6-årsverksamhet och fritids) Gråbergsv 16
Wekalyckan i Haverdal (1-5 år)

Skolor

Steningeskolan (år F-3) Öhrnvägen
Haverdals Byskola (år F-5)
Getingeskolan (år F-9)
Slöingeskolan (år F-5) och Söderskolan (år F-9)

För uppdaterad information och andra förskolor/skolor, besök Halmstad kommuns hemsida.

BEVAKNING
______

Vill du bo i Stensjö?

Det är inte lätt att hålla koll på allt när livet pågår. Vi hjälper dig att hitta din bostad! Klicka på länken nedan, fyll i dina önskemål,
– sedan kontaktar vi dig när vi får en träff!