Ska du måla trähus? Vi snackar fasadfärg med proffsen!

Dags att måla trähus? Ett sätt att veta om det är nödvändigt är att titta på fasaden – ser den flagad eller blekt ut? Hur utsatt är fasaden för sol och hur ligger vind och havsluft på de olika sidorna? Och hur länge sedan sist var det du målade? Ett trähus behöver du måla med 8-10 års mellanrum, beroende på läge och färgtyp. Trä är svenskarnas mest älskade fasadmaterial, trots att det kräver lite mer omvårdnad än en putsad fasad och för att få veta hur vi bäst bör ta hand om det har vi pratat med proffsen på Färgab!

Vi kör en favorit i repris! Detta inlägg från maj 2017 har blivit återkommande besökt på vår gamla blogg – så vi lyfter in det här också!

Utgångsläge – scanna av fasaden!

Hur mår din fasad? Behöver du byta ut murkna bräder eller är virket i gott skick? Om fasaden har små sprickor kan du förlänga livstiden lite med färg. Då gäller som för nytt virke – grundmåla innan du målar med fasadfärgen. Färg som sitter bra och som du bara vill bättra på kan du måla direkt med fasadfärg (note to self – vänta inte för länge med att måla, det blir både jobbigare och dyrare!) Byter du kulör ska du dock måla två gånger.

Ok – nu sätter vi igång och jobbar:

Tvätta!

Om fasaden är flagnad skrapar du bort all löst sittande färg med skrapa eller stålborste. Sen gäller tvätta, tvätta, tvätta – gärna med rotborste och slang och inte med högtryckstvätt! Använd målartvätt och undvik Yes och såpa helt och hållet då de lämnar en hinna efter sig som färgen får svårt att fästa mot. Mögel (små svarta prickar på fasaden) måste du få bukt med. De tenderar annars att växa igenom färgen. Här tipsar tjejerna om ett medel som heter prickfri som du behandlar med efter målartvätten. Sen höjs ett varnande finger,
-Låt fasaden torka ordentligt – inmålad fukt kan betyda att färgen släpper!
Grundarbetet är A och O – lägg 80% av energin i detta moment! Vill du dela upp arbetet kan du gott tvätta fasaden på våren för att sedan bara spola av den om det regnat mycket, innan du sätter igång att måla inom 1-2 månader – typ lagom till semestern!
”Använd målartvätt enbart till detta ändamål då tvätten tar bort smuts, bleker fasaden och ”ruggar upp” ytan lite för att färgen ska fästa!”

Välj rätt färg!

Dags att välja färg. Du ska måla med samma färgtyp som huset varit målat med tidigare (oljefärg, akrylat, täcklasyr, täckfärg, slamfärg..) Har du svårt att avgöra det kan du få hjälp av fackhandeln. Du kan själv testa färgen genom att gnugga på den med en trasa indränkt i T-Röd. Kladdar färgen så är det troligen en akrylat, om det inte luckras upp är det troligen oljefärg och om ytan dammar är det troligen en slamfärg. Ska du byta färgtyp måste du skrapa rent huset först. Byter du kulör på huset så är det väl värt att provmåla på husets olika sidor för att se vad som händer med kulören på just ditt hus – det kan skilja sig mellan olika fasader och lägen! ”Smutsiga” och lite dova kulörer är snällare mot ögat än klara som gärna blir skrikiga.

Förarbete!

Använd bra verktyg så blir jobbet roligare och slutresultatet bättre. Täck golv, fönster och annat du inte vill ha färg på. Det finns täckmattor att köpa. Tänk på säkerheten – balansera inte på en ranglig stege utan hyr en ställning på du är högt ovan mark!

Dags att måla!

Du kan pausa arbetet över en lunch eller till och med ett par dagar genom att vira in penslar i plast, då slipper du intorkad färg. Och tjejernas roligaste råd för det här momentet är kanske,
– Ring in hjälp från kompisarna och gör det till en kul grej! Det går fortare och är roligare om man hjälps åt! Och så tillägger de,
-Man måste inte måla hela huset på en gång. Om du inte ska byta kulör kan man faktiskt måla en sida per år. Då är jobbet klart på en helg!
”Det måste vara över 10 grader i dygnstemperatur när du ska måla och du ska aldrig måla i direkt sol – färgen blir segare av värme och torkar för snabbt. Är det 30 grader ute ska man inte måla hus, då ska man vila! tycker man på Färgab. Bäst är 20 grader i mulen väderlek. Om du målar hus i slutet av juli, början av augusti måste du ta hänsyn till daggen – fukten måste torka innan du börjar på morgonen och du måste avsluta innan den lägger sig.”

Efterarbete!

Ta hand om verktygen så håller de även till nästa gång du ska måla – rengör noga (vattenbaserad färg med såpvatten, oljefärg med penseltvätt), torka dem hängande med borsten ned. Lämna in alla tomma färgburkar etc till återvinningscentralen.

FAKTA: ”Använd målartvätt enbart till detta ändamål då tvätten tar bort smuts, bleker fasaden och ”ruggar upp” ytan lite för att färgen ska fästa!”

När är det bäst att måla?

__________

”Det måste vara över 10 grader i dygnstemperatur när du ska måla och du ska aldrig måla i direkt sol – färgen blir segare av värme och torkar för snabbt. Är det 30 grader ute ska man inte måla hus, då ska man vila! tycker man på Färgab. Bäst är 20 grader i mulen väderlek. Om du målar hus i slutet av juli, början av augusti måste du ta hänsyn till daggen – fukten måste torka innan du börjar på morgonen och du måste avsluta innan den lägger sig.”

Fasad, blå träpanel vita foder, gatunamn på metallplatta

Färgabs bonustips!

Slutligen får jag ett tips av Nina,
-Det finns en färg som är helt underbar att jobba med, nämligen ”Oljefärg Carat”! Du behöver inte grundmåla, den kan användas till både plank och fasad, och den är självrengörande!
Låter ju helt magiskt i mina öron när jag tänker på hur många moment det är att måla om ett hus ändå, så ett lager mindre är ju helt klart lockande! Eller så kan man ju bara lyfta luren och ringa någon som kan – en målerifirma till exempel! 🙂

I del två får vi tips om att måla andra ytor – som plank, socklar, putsfasad, tegelfasad och fönster! Har du inte redan ringt målaren kan du hänga med oss då igen! Inlägget hittar du i länken!

Ps. Som säljare och köpare genom Bostad&Co har du fina rabatter på Färgab – kontakta oss så berättar vi mer!
Lycka till med din utemiljö i vår!

”Eller så kan man ju bara lyfta luren och ringa någon som kan – en målerifirma till exempel! :-)”

Röd stuga med vita knutar, veranda
Svartmålad sommarstuga med vita knutar
Vitmålad liggande träpanel med trädetaljer

Bilder: Exteriöra hus- & altanbilder är tagna av Fredrik Andersson på xcLens i samband med förmedlingar. Jessika Nilsson har tagit resterande bilder på Färgab.

 

Vi tackar tjejerna på Färgab för alla fina tips och önskar dig lycka till!

Happy painting!
/Jessika

Bostad&Co är en fristående mäklarbyrå med stark förankring och lång erfarenhet i och av Halmstad. Vi har ett stort lokaltnätverk och vårt mål är att du ska bli så nöjd att du rekommenderar oss vidare.