Stig i skog Prins Bertils stig i Halmstad
Bäck i skog i vårsol vid Tylöbäck
Damm vid blommande rhododendronbuskar i park Halmstad
Stig vid blommande rhododendronbuskar i park Halmstad

Prins Bertil Stig – för bättre mental och fysisk hälsa!

Närheten till havet ger mer än långgrunda badmöjligheter. Prins Bertils stig slingrar sig förbi utmed havet, en led mellan Slottet och Möllegård via Tylösand, som är rik på natur- och kulturupplevelser. Läs informationstavlorna, stanna upp för en stund och låt havsvindarna viska Halmstads historia. Leden är 18 km lång, delvis belyst, och tar dig bland annat igenom Aleskogen och Eketånga naturreservat, förbi de pittoreska fiskebodarna och skolskogen vid Örnäs udde. Sträckan har ett högt värde som rekreationsområde.

 

Halmstad Slott

Slottet uppfördes på 1610-talet av den danske kungen Christian IV. Här övernattade och roade han under sina inspektionsresor i Halland, övrig tid användes det som ämbetsbostad åt länsmannen. Idag är slottet landshövdingens residens och är stängt för allmänheten. Borggården är dock öppen.

Aleskogen

Aleskogen, skogsremsan utmed västra stranden, är en av Sveriges fågelrikaste platser med ca 25 arter och kring 200 par som häckar här årligen. Även floran är artrik och en av de vackraste blommorna, svärdsliljan, lyser här gul i kärren. Det gör att Aleskogen är ett område med höga naturvärden. Sandstranden nedanför skogsremsan är bred med låga dyner som gör att löv- och tallskogen ibland svämmas över. 2016 påbörjades arbetet med att göra skogen till naturreservat.

Simstadion/Brottet

Den inofficiella benämningen Brottet kommer från att man här bröt sten från 1830-talet till början av förra seklet. Småningom vattenfylldes dessa till glädje för simmare sedan 1920. Simstadion är det officiella namnet. Tempererat renat havsvatten som hämtats ur havet utanför till de tre bassängerna – en 50-meters motions-/tävlingsbassäng och en undervisningsbassäng samt en småbarnsbassäng. Här finns även vattenrutchbana. Kioskförsäljning finns liksom omklädningsrum med dusch och bastu mot låg avgift. Simskolan här blir snabbt fulltecknad om sommaren och säsongen håller i sig juni-augusti.

Jansabryggan

Piren ”Jansabryggan” anlades i sekelskiftet 18-1900 av förvaltaren Gustav Jansson på Stenhuggeriet i Grötvik, då han började bryta sten här på sin privata mark 1899. Tanken var att sälja och skeppa sten härifrån men redan efter två år avbröts arbetet. Piren är gjord av sten och betong.

Under 2015-2016 upprustades bryggan av familjen Jansson, med nya räcken och sittbänkar. I vassruggarna vid strandkanten hörs vintertid fågelläten från Vattenrall och Skäggmes.

Tallviks lekplats

Nästan vid Jansabryggan ligger Tallviks lekplats som är en temalekplats. Det är den största lekparkssatsningen sedan Pippi-lekplatsen i stan och erbjuder en gjuten gummimatta under gungor, klätterställningar och en stor båt att leka på. Här finns också en hinderbana i och lekutrustning i naturmaterial i skogen intill.

Ett utegym kompletterar hinderbanan sedan vintern 2018. Här kan mamma och pappa träna medan barnen leker!

Stenhuggeriet – Stenbrottet

Ca 5 km väster om Halmstad och 2 km öster om Tylösand finner vi Stenhuggeriet, vackert beläget nära Eketånga naturreservat, Långenäsudden och Grötviks hamn.

De flesta som bor i Halmstad vet säkert var Stenhuggeriet ligger, men alla vet kanske inte riktigt vad som egentligen döljer sig bakom namnet. Historien om ett av Sveriges största stenbrott som var aktivt från 1876-1965 håller sakta på att falla i glömska, och idag är det säkert många som inte har en aning om att här arbetade flera hundra man, här låg båtar dygnet runt för lastning och här skeppades sten till både Europa och Amerika. Söndrumsstenen med sitt vackra rödflammiga mönster är världsberömd och finns bland annat i presidentmonumentet i Washington, fredspalatset i Haag och Svenska kyrkan i Paris.

Grötviks Hamn

Grötviks hamn byggdes i slutet av 1930-talet för att kunna lasta sten från stenbrytningen alldeles intill hamnen. Då denna era är slut har hamnen byggts om till en hamn för fritidsbåtar och rymmer ca 375 platser. Hamnen arrenderas och förvaltas av Grötviks segelsällskap (GSS) som står för driften.

Här badar du från klipporna eller den lilla stranden i hamnen. Barnen fiskar gärna krabbor eller hoppar på stenarna och de blankpolerade klipphällarna, och om kvällarna besöks bryggan av kvällsbadande med picknickkorgarna fyllda till bredden och vars innehåll avnjuts ackompanjerad till magiska solnedgångar och ett speciellt pärlemoljus som konstnärer fångat i sina tavlor. Platsen erbjuder ett mikroklimat där den solvarma graniten avger värme långt in på kvällen.

Eketånga Naturreservat

Eketånga naturreservat utgörs av ett kustnära flygsandsområde om ca 19 ha. Björk och tall planterades här under mitten av 1800-talet och trivs på de mjukt kuperade dynerna. Naturvårdsmålet är att låta skogen nå sitt slutstadium av maximal ålder. Här vårdas annars friluftslivet då det tätortsnära läget innebär att reservatet fungerar som ett värdefullt rekreationsområde. Skogen erbjuder spår för trail och mountainbike samt ett utegym. Det finns gott om bär och svamp för den som tar det lite lugnare i terrängen.

Rhododendronparken

1933 gavs ett uppdrag att ordna ett arbetsläger i Tylösand. Under tre månader arbetade unga män med att dränera marken och anlägga en park invid havet nära Tjuvahålan. Rhododendronbuskarna har med åren vuxit upp som träd och det är magiskt vackert att besöka parken i full blom om sommaren! Ta med fikakorgen och stanna en stund. Det finns bänkar och bord att vila vid när man gått längs stigarna och broar över dammarna en stund. Parken gästas av Näkterdal, Lövsångare och Gransångare.

Svärjarehålan

Sedan 1991 finns i Svärjarehålan ett tillgänglighetsanpassat bad, i folkmun kallat ”Handikappsbadet”. Här finns omklädningsrum, duschar och hjälpmedel på gräsytorna samt trappor och en ramp som går ut i vattnet. När flaggan är hissad är badet bemannat.

Badet är mycket omtyckt och är ett klippbad med god sikt. Därav har också länets första snorkelled förlagts här och är ett roligt inslag! Här snorklar du en led som är 200 meter lång, där du får information om vanligaste arterna som du kan träffa på i havet genom att läsa de 10 undervattenskyltar som satts upp.

Tjuvahålan

I slutet av 1700-talet blev den lilla svårtillgängliga viken en landstigningsplats för smugglare, varför namnet på platsen kom att bli just ”Tjuvahålan”. Ibland fångades smugglarna in av Kronans folk och 1850 byggdes gården Carlsberg som kom att bli tullpostering 20 år senare. Nu flyttades Kronans kustroddare och kustvakter hit för att hålla vakt.

För att göra Tylösand tillgängligt för badfolket upprättades omkring 1913 en passagerarlinje hit från Rådhuskajen inne i Halmstad. Den lades ner 1929 när vägen förbättrats. Carlsberg blev pensionat 1924 och revs 1979.

Idag är Tjuvahålan en populär badvik med brygga, grillplats, torrklosett och lekplats.

Efter Tjuvahålan ändrar naturen karaktär och övergår i klippiga bergknallar där man från högsta punkt har en mäktig utsikt över havet och Tylön!

S:t Olofs Kapell

Kapellet uppfördes 1721 som kyrka åt församlingen i Lidhult. När det 150 år senare revs köptes virket upp av en lantbrukare i socknen för att användas till ett bostadshus. 1931 blev landsantikvarien i Halland, Erik Salvén, varse om att byggnadens historia och besökte det. De gamla, vackra takmålningarna på husets vind blev starten för ett detektivarbete att lokalisera resterande inventarier – brudbänken vid koret var uppsatt som kalvkätte på en gård, de spiralvridna kolonnerna på altaruppsatsen användes som blomsterpiedestaler i USA. Erik Salvén lade pusslet och återuppförde kapellet mellan åren 1947 och 1950. Då hade han samlat in tillräckligt med pengar för lyckas. Fortfarande drivs kapellet ideellt med frivilliga medel.

Till anläggningen, som idag är en populär plats för dop och bröllop tack vare sin skönhet, hör en kaplansgård, klockaregård och kyrkoväktarstuga. Bredvid kapellet står en klockstapel med två klockor, Hertig Prins Bertils klocka och danska drottningen Ingrids klocka. Prins Wilhelm har författat psalmen på den svenska klockan.

Tyludden

Tidigt 1920-tal etablerade sig de första tältarna i Tjuvahålans vindskyddande grönska. Med tiden omvandlades tälten till masonitstugor med lite mer bekvämlighet. Idag består Tyluddens fritidsby av 355 stugor, alla mellan 18 och 24 kvadratmeter stora. Stugorna är väldigt eftertraktade och betingar ett högt kvadratmeterpris på bostadsmarknaden. På festplatsen Gröningen hålls dans och årligt midsommarfirande, och det finns en stor lekplats i området.

Tylösand

Tylösand är bland annat välkänt för sin fantastiska strand med finkornig sand, uppdelad i partybeach, soldyrkarparadis och barnfamiljstrand. Vilken del av stranden du än föredrar svajar en hissad Blå Flagg i vinden och du har nära till kiosk och livräddarnas vakande öga. Men det tog ett tag innan Tylösand hade en självklar plats på kartan.

Tylösand var länge en otillgänglig plats till vilken man fick cykla på sandiga vägar och det var först tidigt 1900-tal som man förstod att även Halmstad kunde bli en badort, på samma sätt som Båstad var vid tiden. AB Tylösands Havsbad bildades med hovfotograf Johan Hallberg som direktör och man tog båten från stan till Tjuvahålan, där man hade köpt upp Carlsberg och inrättat Tjuvahålans Pensionat. Badhotellet Hotel Tylösand uppfördes 1927. Två år senare fick hotellet ett internationellt genombrott och Restaurang Tylöhus och Hotel Tylöhus uppfördes. Under slutet av 60-talet byggdes hotell och restaurang ihop och vinterbonades. I renoveringen kompletterades byggnaden med simhall och konferensanläggning. Nu etablerades julborden och nattklubben Natti-Natti blev en kvällsmagnet för folk som ville roa sig. Under 70-talet tog Beach Club över den fanan! 1995 köptes hotellet upp av Per Gessle och Björn Nordstrand som tillsammans investerade stort i hotellet. Resultatet är ett fulländat kongress- och rekreationscenter, i ständig utveckling. Hotellet har fått flertalet utmärkelser och priser.

Sanddynerna kring Tylöhus fungerar också som picknicktillhåll för musikintresserade konsertsnyltare och hela stranden besöks av naturnjutare på promenad eller löprunda, året om. Nattlivet sommartid börjar gärna med Hotel Tylösands välbesökta After Beach där det är fullsatt långt innan coverbanden intar scenen på eftermiddagarna.

Tylöbäck (Nyrebäcken)

Vik av från kusten längs med Tylöbäcken, som Nyrebäckens utlopp kallas i folkmun, och gå genom grönskande lövskog, sumpmark och hagar fram till Möllegård.

Möllegård

Möllegårds naturreservat som är ett annat välbesökt friluftsområde som erbjuder flera lättvandrade stigar. Bord, bänkar och eldstäder finns på flera ställen utmed stigarna. Prins Bertils stig börjar eller slutar här beroende på hur man ser det och vid reservatet ligger det populära glasskaféet Riccardos som serverar egengjord italiensk glass.

Naturreservatet ligger utmed Nyrebäcken som kantas av 100-åriga klibbalar. I de norra delarna finns värdefulla betesmarker med imponerande Hagmarksekar, och här blommar den fridlysta och rödlistade Backsippan om våren.