Salta och söta bad i Halmstad – Klippbad, sand mellan tårna, en sjö eller en pool?
I Halmstad har man aldrig långt till ett bad. Kattegatts glittrande spegel bjuder på storslagna soluppgångar och solnedgångar den ena vackrare än den andra! Oavsett preferenser finns möjligheter till ett snabbt dopp eller en heldag bland klippor, stränder eller i sanddyner! Vi listar de flesta nedan!
Brottet/Simstadion
Om utomhusbassängerna på Brottet/Simstadion kan du läsa här. Badet ligger mitt bland stränderna i Söndrum, vilka du når genom att åka ner på nästan vilken gata som helst i området. Här avlöser sandstränderna varandra, med inslag av lite sten i mellan dem alla. På sina ställen är det långgrunt och havet finner du konstant i söder. Fina grillplatser och bänkar finns utställda längs med Prins Bertil Stig som löper förbi hela sträckan mellan stan och Tylösand. Utforska och hitta din egen favorit här!
Frösakull strand - ett lugnare Tylösand
FRÖSAKULL. Sanden är lika mjuk och vattnet lika klart, solnedgångarna minst lika bergtagande och stranden lika lättillgänglig via spängerna över sanddynerna – ändå är det betydligt glesare mellan solstolarna här! Här finns WC, volleybollnät och till viss del bevakas stranden av livräddarna även här.
Grötviks hamn - klippbad och bryggor
GRÖTVIK. Här badar du från klipporna eller den lilla stranden i hamnen. Barnen fiskar gärna krabbor eller hoppar på stenarna och de blankpolerade klipphällarna, och om kvällarna besöks bryggan av kvällsbadande med picknickkorgarna fyllda till bredden! Ett oerhört mysigt smultronställe.
Vattnet utanför Grötvik är klart och sikten god. Här kan du se havsbottnen på upp till fem meters djup. Dyker du här upplever du allt från sandbotten, klippor, snäckskalsbotten och små grottor i väggarna.
Tar du en liten promenad kan du fika på Ateljé Bastaskär som också arrangerar sommarutställningar. Söker du aktivitet passar kanske Grötvik Wake Park bättre. Här provar du wakeboard eller klättrar på klippväggarna. Surfar gör man gärna på havet här och blåser det upp till storm är det hit man åker för att uppleva havets krafter då vågorna dundrar in mot land.
Gullbrannastranden - långt söderut med utsikt mot Båstad
GULLBRANNA. Stranden är 2,5 km lång och ligger nedanför naturreservatet här. Fina stigar leder dig ner till sandstranden och över Genevadsån tar du dig på en sommarbro. Här finns både torrklosett och en fin anlagd grillplats.
Haverdalsstrand - extra barnvänlig
Där Vilshärad strand tar slut tar Haverdalsstrand vid! Ovanför dynerna finns ett fint naturreservat med otaliga stigar som snirklar sig igenom trolsk skog med krumbuktande tallar. På stranden finns en handikappanpassad toalett, torrklosett, volleybollnät och en populär sommarkiosk. Stranden är bred och hårt packad så det brukar vara lätt att cykla eller köra barnvagn här. Badet är långgrunt med ”pooler” som värms upp till lagom babytemperatur, varför stranden känns extra barnvänlig!
Vid Skallen i norra Haverdal finner man istället klippor som slipats blanka av havet och där fler än ett par ätit picknick i solnedgången genom åren. Utsikten här är fantastisk och innefattar bukten ovan gästhamnen.
Påarp och Laxvik - naturligt och småskaligt
PÅARP & LAXVIK. Trönninge, Påarp och Laxvix är alla mindre familjestränder med sandstrand, gräsytor och klippbad. Små vikar där du fiskar krabbor, njuter en picknick eller badar med charm. WC finns i Laxvik.
Ringenäs - barnvänligt och blå flagg
RINGENÄS. Ringenäs utgör den norra delen av Tylöbuktens långa sandstrand! Här parkerar du nästan på stranden och behöver därför inte gå så långt. Det finns WC och även denna del bevakas av livräddarna.
Steninge strand - pittoresk strand med krabbfiske
STENINGE. Steninge strand är en sommardröm och idyll! Det vackra Skäret pryder många fotografier och är lika fint i full storm som i stilla vatten. Härifrån badar man på klipporna där man sätter ut badstege om sommaren. En badstege finns också halvvägs ut och från stranden badar man på sandbotten. Ett roligt sommarnöje för de små är krabbmetet som är riktigt bra här. I alla fall tills krabborna blivit mätta och vana i slutet av säsongen och lätt släpper betet på sin väg mot ytan!
I dynerna ligger populära Göstas Café och erbjuder både lunch och fika som ett trevligt avbrott under dagen. Här finns också handikappanpassad WC. Även vandrarhemmet bjuder på det ena och det andra på andra sidan vägen i det vackra vita huset!
Som avbrott i solandet kan man ta sig en vacker vandring i naturreservatet där fåren betar, över strand- och triftängar och mjukt formade klippor.
Svärjarehålan - tillgänglighetanpassat och med snorkelled
Ut mot Tylösand finner vi ett av Halmstads två havsbad för personer med funktionsnedsättning (i folkmun kallas just detta bad för Handikappbadet) där det finns omklädningsrum, duschar och hjälpmedel på gräsytorna samt trappor och en ramp som går ut i vattnet. När flaggan är hissad är badet bemannat. Vintertid är detta en populär plats för kallbad!
Badet är mycket omtyckt och är ett klippbad med god sikt. Därav har också länets första snorkelled förlagts här och är ett roligt inslag! Här snorklar du en led som är 200 meter lång, där du får information om vanligaste arterna som du kan träffa på i havet genom att läsa de 10 undervattenskyltar som satts upp.
Särdals strand - kitesurfarnas pärla mitt i naturen
SÄRDAL. Särdals strand ligger vid de ytterst charmiga stugorna och villorna, nedanför kohagar och fält. Det är en liten naturstrand till vilken kitesurfarna gärna beger sig.
Tjuvahålan - när du vill bada från brygga
TYLÖSAND. En charmig strand vid kanten av den otroligt vackra Rhodedendronparken som anlagts här i Tylösand. Här badar man från klippor, sandstrand eller brygga och det finns goda möjligheter att snorkla, fiska eller utnyttja grillplatserna för lite lunch eller picknick framåt kvällen. Torrklosett och lekplats gör stranden extra barnvänlig!
Tylösand - livräddarnas strand på topplistan år efter år
TYLÖSAND. Stranden här bär blå flagg och är milen lång. Egentligen består den av tre stränder som sitter ihop Tylösand-Frösakull-Ringenäs. Stranden består av fin sand och härliga klitter och bevakas av livräddarna från mitten av juni till mitten av augusti. Ta någon av spängarna över dynerna (där det på vissa ställen också finns toaletter) så går det lätt att ta sig ner till stranden.
Längst till vänster på stranden finner vi klippor och livräddartornet. En lekplats mot dynerna roar både barnfamiljerna och barnen som bor i stugorna här ovanför.
Ungdomarna samlas vid klockan där musiken från små högtalare avlöser varandra när man kryssar mellan de tätt liggande handdukarna. Merparten av de som ligger här lämnar stranden framåt 15-16 tiden för att dra sig upp mot Hotel Tylösands välbesökta after beach.
Ju längre bort på den fyra kilometer långa Tylösandstranden vi kommer desto glesare blir det mellan handdukarna. Snart därefter avlöser Frösakull strand.
Villshärad - familjens After Beach efter en helgdag på stranden
Stranden är en del av den tre kilometer långa stranden i väst, där denna ligger längst söderut. Stranden är lång och fin med höga sanddyner och det finns gott om service i närhet till stranden med anslutning till campingen och stugorna här. Stranden är delvis bevakad av livräddare och delvis handikappanpassad med WC. Flera spänger gör stranden lättillgänglig.
Missa inte Vilshärads Golfbanas after beach som lockar mycket folk fredagar och lördagar i juli. Här råder en avslappnad stämning och det finns försäljning av mat och dryck. Vid klubbhuset – ta med dig solstolen!
Västra Stranden - aktiva Dog Shit Beach
ALET. Till Västra Stranden, som är stranden väster om Nissans utlopp och nära Söder och stan, får du ta med dig hunden, varför stranden kallas Dog Shit Beach i folkmun. Längst mot hamnen finner du populära Söderpiren där vattenaktiva samlas för att kite- och vindsurfa, suppa och hänga på det mysiga caféet som du kan läsa mer om här.
Östra Stranden - Smålands Riviera lockar sommargäster
ÖSTRA STRANDEN. Östra Stranden är en riktig sommarpärla och lockar till sig sommargäster till stugor och campingar sedan lång tid tillbaka. Stranden är barnvänlig med många serviceinrättningar och en lekplats. Delar av sandstranden här utgörs av ett naturreservat och du kan avbryta solandet med en fin vandring i strandskogarna innanför dynerna. Stranden är delvis anpassad för personer med funkionsnedsättning med hjälpmedel och omklädningsrum (vid Gröningen), och det finns ett par volleybollnät uppsatta vid Hagön och ”Lilla Köpenhamn”. Badet är långgrunt.
Vid Gröningen badar man gärna året runt och kallbadarna ser fram emot bastubad här om vintern!
Vid Fylleåns mynning, längst söderut på stranden, kan du kasta av dig alla kläderna. Här ligger nämligen Halmstads officiella nakenbad.
ett litet badgalleri
Fler smultron
Söker du något annat?
Hitta till våra smultronställen & favoritaktiviteter!