Sälja bostaden? Missa inte dessa visningstips!

Det är värt att lägga ner lite extra tid och tanke när man förbereder visningen av den bostad man vill sälja! Med enkla medel kan man bjuda in intressenterna att se hur huset används på bästa sätt – och det börjar redan innan de kommer in i hallen!

Styling. Fina arrangemang höjer intrycket vid visning
Städa inför visningen

Förberedelser – Innan fotografering och visning:

 

 • Om det är möjligt – visa bostaden möblerad! Det går bra att rensa ut lite, men att ta bort möblerna helt gör det svårt för vissa att föreställa sig hur stora rummen är. Tomma rum upplevs gärna som mindre än de är.
 • Reparera skavanker, men dölj inga skador! Det kan vara dags att sätta upp de saknade listerna, att byta packningar på droppande kranar och kanske byta skeva dörrhandtag och knoppar. Skavanker tenderar att ge ett allmänt intryck av eftersatt underhåll.
 • Rensa! Lika bra att ta tag i det på en gång – du kommer troligen inte att ta med allt till nästa bostad. här har vi samlat lite tips kring detta!  En luftig och rymlig bostad uppskattas av de flesta. Det ger köparen känslan av att alla saker kommer att få plats i den nya bostaden!
 • Styla! Köp hem lite nya gröna växter, mysiga plädar, fluffiga kuddar. Häng nya handdukar i badrummet och städa undan disktrasor. Detaljerna gör mer än du tror för första intrycket! Vill du ha fler stylingtips hittar du dem här! 

Dags för visning:

 

 • Det första intrycket är viktigt! Klipp gräset, skotta framför entrén och tänd ytterbelysningen. Låt det kännas välkomnande att närma sig bostaden!
 • Väl inne förstärker ett rent och välstädat hem bostadens standard och skick! Vädra gärna på visningsdagen, men låt inte bostaden bli kall. Stäng av hushållsmaskiner som brummar vardagligt, sätt på lugn loungemusik lite tyst i bakgrunden – men undvik doftljus! Det får gärna kännas hemtrevligt och mysigt att komma hem till dig!
 • Låt mäklaren sköta visningen. Det är hens uppgift och en viktig del när det kommer till att fånga upp köpsignaler. Det allra bästa är att lämna hemmet en stund medan visningen pågår. Du får en rapport av mäklaren efteråt! Och du, ta med dig hunden ut om du har någon.
 • Om någon knackar på dörren och du gärna vill visa bostaden så gör det! Men hänvisa till mäklaren som får svara på alla frågor om pris, tillträde och lån med mera.

Efter visningen:

 

 • Mäklaren hör av sig till dig och berättar hur visningen har gått. Kommande dagar kontaktar hen alla intressenter som varit på visningen och återkopplar löpande intresset för bostaden till dig! Om det finns fler än en som vill köpa bostaden drar budgivningen igång.
 • Du har troligtvis fixat och städat inför huvudvisningen. Det är möjligt att mäklaren vill visa bostaden igen. Håll gräset klippt och huset i ordning tills kontraktet är skrivet.

Skippa allmänna visningar? Det finns en möjlighet att sälja utanför öppna marknaden!

 

Försäljning underhand/dold försäljning: Det kan finnas en massa orsaker till att du som säljare inte vill ha en annonserad visning av din bostad. Alternativet är att mäklaren letar efter en köpare i intresseregister, bland kontakter och i sitt nätverk – och affären görs upp utan att den stora massan får veta att bostaden är till salu.

Försäljning på förhand: Det kan också hända att du som säljare blir uppvaktad av intressenter i ett tidigt skede om du valt att annonsera din bostad. Du har då din fulla rätt att själv bestämma om du vill ha en enskild visning för denna eller dessa intressenter innan den bestämda/annonserade visningsdagen. Diskutera för- och nackdelar med din mäklare. Hen kan ge dig kunskap och råd kring om budet är bra, hur stort intresset är för bostaden i dagsläget och andra faktorer som kan spela roll för ditt beslut!

 • Fördelar att sälja ”på förhand”: Om din bostad är attraktiv kan affären gå väldigt fort, vilket kan upplevas skönt om du är mer lagd åt det nervösa hållet! Du slipper ha visningar för ett stort antal personer, och du slipper oroa dig över att försäljningen drar ut på tiden.
 • Nackdelar att sälja ”på förhand”: Fler intressenter kan ibland (men inte alltid) ge ett högre försäljningspris. När du har sonderat marknaden ordentligt behöver du aldrig fundera kring om det skulle kunna gått att sälja bostaden för en högre köpeskilling. Men det kan också gå väldigt fort mellan bud och beslut – och det är inte självklart vad som känns rätt i längden. Fundera över såna här saker redan från början – Hur ställer du dig om du får frågan?

”Behåll stylingen från fotograferingen om det är möjligt!”

Det ska se hemtrevligt ut på altanen
Fint på altanen är också viktigt vid visning
Fint på altanen är också viktigt vid visning

Foto: Fredrik Andersson, Xclens. Bilderna är lånade från tidgare förmedlingar. 

Lycka till!
/Jessika

Bostad&Co är en fristående mäklarbyrå med stark förankring och lång erfarenhet i och av Halmstad. Vi har ett stort lokaltnätverk och vårt mål är att du ska bli så nöjd att du rekommenderar oss vidare.