Fast och lös egendom – vad gäller?

Vad måste jag lämna kvar när jag flyttar?

Jordabalken reglerar vad som är fast och lös egendom. Tillbehör till fastighet och byggnad ingår i den fasta egendomen. Allt som inte omfattas av dessa regler är att betrakta som lös egendom.

Fastighetstillbehör

Fastighetstillbehör är föremål som av fastighetsägaren har tillförts fastigheten för stadigvarande bruk. Avsikten med anbringandet ska vara att föremålet ska förbli permanent på fastigheten.

”Byggnad (även lekstuga, friggebod, växthus, uthus) Ledning för gas, el, vatten och avlopp. Stängsel. Oljetank. Flaggstång med lina. Bojstenar, boj. Buskar och träd. Solur. Brevlåda. Soptunna. Sandlåda. Grindar. Torkvinda. Flytbrygga.”

Byggnadstillbehör

Byggnadstillbehör är föremål som byggnaden blivit försedd med av fastighetsägaren, och som är ägnade för stadigvarande bruk. Begreppet stadigvarande bruk anger att det ska finnas en ändamåls- eller funktionsgemenskap mellan föremålet och byggnaden. Föremålet ska normalt sett vara till nytta oavsett vem som äger eller utnyttjar fastigheten.

”Garderober (inkl inredningsdetaljer). Duschkabin. Kylskåp. Toalett och badrumsinredning. Persienner. Frys. Stege speciellt anpassad för sotning. Tjuvlarm. Spisfläkt. Mangel. Brandlarm. Gnistgaller. Badkar. Fönsterluckor. Hatthylla. Badrumsskåp. Radiatorer. Braskamin. Duschkabin. Innanfönster. Torktumlare. Parabolantenn. Tvättmaskin. Torkskåp. Porttelefon. Centraldammsugare. Samtliga nycklar.”

Fast och lös egendom - kamin och industridörrar
Fast och lös egendom - inbyggd bokhylla
Fast och lös egendom - installerad badrumsinredning

Fastighetsmäklarlagen, Mäklarsamfundet

GRÄNSFALL & UNDANTAG

Exempel på gränsfall mellan lös egendom och byggnadstillbehör är en dekoder till parabolantenn och fristående mikrovågsugn. Extra utrustning såsom en kompletterande frysbox är exempel på undantag och är inte ett byggnadstillbehör. Där tveksamhet uppkommer rekommenderas att en skriftlig överenskommelse träffas.

AVTALSFRIHET

Om säljaren skulle vilja undanta vissa fasta tillbehör är detta möjligt. Till exempel kan det vara så att säljaren tar med sig flaggstången eller tvättmaskinen. Det bästa är då att man tydligt informerar om att föremålet inte ingår i försäljningen. Tydligast dokumenterar man detta i beskrivning och kontrakt.

Fast och lös egendom i bostadsrätt

Här gäller köplagens regler – men principerna är desamma

En bostadsrätt är en nyttjanderätt till en viss lägenhet. I dagligt tal uppfattas dock bostadsrätten som själva lägenheten. Bostadsrätter är lös egendom. Formkraven vid överlåtelse hittar man i Bostadsrättslagen medan man tillämpar Köplagens regler beträffande fel, överlåtelseskick och köparens undersökning.

När man bedömer vad som ingår i köpet av en bostadsrätt gäller i princip samma förutsättningar som för fast egendom, nämligen att det som tillförts av bostadsrättföreningen eller bostadsrättsinnehavaren för stadigvarande bruk ingår i överlåtelsen. Ledning för bedömningen om vad som ingår i köpet kan således tas i den uppräkning som skett i denna text.

Fler avsnitt i köp- & säljskolan

Du har troligen köpt eller sålt en bostad om du läser informationen på den här sidan. Eller så är du på gång och vill lära dig mer! Har du kommit så här långt kanske du också är nyfiken på nästa steg i processen?

Du hittar alla stegen i bostadsaffären i den här länken om ”Försäljningsprocessen – en överblick”

Kanske är nästa steg i din process att flytta? Då kan du läsa om flyttstädningen här! 

Du kan också ta del av viktig information kring bostadsköpet här! 

omtanke Bostadco

HITTA HEM I HALMSTAD

Det är viktigt att få till den där bostaden så att den känns som ett hem. Om du inte kan det så kan vi hjälpa dig att byta!

”Vi vill hjälpa människor att hitta hem!” Bostad&Co

BEVAKNING

Det är inte lätt att hålla koll på allt när livet pågår. Vi hjälper dig att hitta din bostad i Halmstad!

Klicka på länken nedan och fyll i dina önskemål,
– sedan kontaktar vi dig när vi får en träff!