Att köpa bostad i Halmstad

Har du börjat fundera på att köpa bostad? Vill du känna gräs mellan tårna eller kanske öppna dörrarna till en inglasad balkong?

Då har du kommit rätt! Hos oss hittar du bostäder till salu just nu och svar på en hel del frågor. På den här sidan beskriver vi alla steg och länkar till fördjupande texter, som ingår i vår köp- och säljskola. Vi vill att du ska känna dig trygg när du går i tankar att köpa och sälja bostad.

Har du frågor är du välkommen att när som helst ställa dem till oss!

Snabblänkar

Steg för steg för dig som ska köpa bostad

Förbered dig inför att köpa bostad

Att köpa bostad är vanligen den största investeringen man gör som privatperson. För att du ska kunna känna dig lugn och trygg hela vägen genom köpet vill vi förbereda dig så gott vi kan inför processen. Vill du hellre prata om saken är vi aldrig mer än ett telefonsamtal bort!

Vilket är ditt utgångsläge?

Dags för värdering & rådgivning!

Äger du din bostad idag? Vet du vad den är värd? Hur mycket du kan betala för en ersättningsbostad? Att köpa bostad för dig kanske om att sälja en bostad först? Dags att få koll på läget! Ta kontakt med en mäklare och din bank för att diskutera dina ekonomiska förutsättningar – sen kan du börja gå på visningar av bostäder som matchar din nivå och börja resan mot drömbostaden!

Du kan läsa mer på de här sidorna som handlar om att sälja sin bostad.

Vi kommer gärna hem till dig och ger dig en värdering och lite goda råd. Inför mötet är det bra om du förberett och samlat ihop följande:

  • Ritningar på bostaden
  • Eventuella servitutsavtal, stadgar och annat som kan vara av intresse för en köpare
  • Driftskostnader
  • Fundera igenom bostadens fel och brister – om det till exempel regnade in vid det extrema skyfallet för 4 år sedan är det bra att berätta detta (bl a eftersom det friskriver dig från ansvar för detta ev fel då)
  • Sammanställ de renoveringar som gjorts i och kring bostaden, kapitalvarornas ålder
  • Är det något som inte ska ingå i försäljningen?

I startblocken – redo att flytta!

I vår tjänst ”I startblocken” förbereder vi din försäljning och gör dig säljklar. Detta kan vara avgörande när du köper en bostad och vill ha med ett villkor för försäljning av befintlig bostad i kontraktet. Se till att du är startklar när du hittar en bostad! Du kan läsa mer om hur det fungerar här!

Skaffa lånelöfte inför ditt bostadsköp

Ett dokumenterat lånelöfte är superviktigt när du ska delta i en budgivning. Säg att du hittar drömbostaden på fredag eftermiddag och banken har stängt. På söndagen avslutas budgivningen. Och du har missat alltihop för att du inte hade färdigt med ekonomin. Det är en mardröm du vill slippa, vi lovar!

Planera din bostadsekonomi i förväg!

Av banken får du veta ditt maxtak för hur mycket du får låna, men du får också en chans att fundera över hur mycket du VILL låna. Vad kommer det att kosta varje månad och vill du betala det? Resonera fram och jämför olika alternativ och se över din ekonomiska situation är vårt råd. Titta sedan på bostäder som matchar denna gräns, och håll dig till den. Det är lätt att låta sig förälskas och dras med längre än man tänkt, men det du väljer att försaka till en början är inte lika roligt att vara utan när du väl uppnått drömmen och vill vidare!

Om du inte redan har en bank vars villkor och tjänster passar dig, föreslår vi att du tar en titt på Handelsbanken. Det kan också vara värt en kontakt för att jämföra bankernas erbjudanden! Du hittar en länk till Handelsbanken här! 

Köpa bostad i Halmstad? – Vi hjälper dig om du vill!

Vi finns alltid tillgängliga för ett rådgivande samtal kring bostadsköp, oavsett vem som är ansvarig mäklare för den aktuella bostaden. Du kan anmäla dig till vårt intresseregister så hör vi av oss till dig när vi får in en matchande bostad. Om du väljer att förbereda en eventuell försäljning med oss så håller vi även utkik efter andra passande bostäder åt dig!

Gå på visning – igen och igen!

Här får man skaffa sig ett hårt pannben och vara tålmodig. En del går på visningar under lång tid innan drömbostaden blir tillgänglig för köp. Vissa tittar på allt och söker en känsla, andra tittar bara på bostäder i ett specifikt område eller med en speciell stil. Oavsett vilken strategi du väljer finns vi här för att hjälpa dig!

Såhär jobbar vi med våra visningar!

Vi har alltid personliga visningar där du får tid att se bostaden ordentligt utan trängsel. Här kan du prata med mäklaren om bostaden och marknaden i lugn och ro. Vi vill ta oss tid och förvissa oss om att alla får känna in och ställa frågor efter egna behov. Ibland ordnar vi förvisningar för intressenter i vårt register, allt i samråd med säljaren. Vi noterar alla intressenter i en visningslista för att dokumentera alla som varit i bostaden.

I vår blogg hittar du tips kring hur du blir ett visningsproffs!  Så här blir du ett visningsproffs!

3D-visningen – en gåva till dig som ska köpa bostad!

Vi erbjuder också alltid 3D-visningar av bostäderna vi förmedlar. Du får snabbt en känsla av om det värt att boka fysisk visning eller inte. I efterhand hjälper visningen dig att komma ihåg hur rummen hängde ihop! Du kan också visa dina nära och kära hur bostaden ser ut och be om råd – även om de bor på annan ort! Här kan du läsa om hur en 3D-visning fungerar: Gå på 3D-visning när du vilI  

Besiktning och energibesiktning

Det blir allt vanligare att säljaren förbesiktigar huset inför försäljning. Det är smart av flera skäl. Dels ger det en trygghet att veta vad man säljer och man kan koppla besiktningen till en försäkring för de eventuella dolda fel som man ansvarar för. Dels sätts priset korrekt utefter skicket på bostaden. En förbesiktning fråntar inte köparen ansvaret till egen undersökning.

Vill du läsa mer om besiktningen? Du hittar vårt samarbete med Anticimex här!

Här kan du läsa mer om energideklarationer: Varför du måste energideklarera bostaden

Du har en undersökningsplikt när du ska köpa bostad!

Det är viktigt att göra en noggrann undersökning innan köpet och om du saknar kunskaper bör du anlita en besiktningsman eller på annat sätt ta hjälp av någon som kan. Undersökningen kan ske innan eller efter kontraktsskrivningen (kontraktet ska isåfall reglera vad som händer om det visar sig att fastigheten har större fel än man kunnat förvänta sig.)

Tänk större! 

Det är också viktigt att veta att det inte bara är bostaden som omfattas av undersökningsplikten. Ta reda på vad som planeras för det område du vill flytta till. Om du t ex köper en bostad för att få bo bredvid det fina grönområdet, se då till att det är inritat som parkmark och inte en byggklar tomt i detaljplanen.

Mäklarens roll

Det är mäklarens uppgift att informera köparen om dennes undersökningsplikt vid köp av en bostadsrätt eller fastighet (hus eller tomt). Men mäklaren har inget ansvar för att besiktningen genomförs. Om den inte genomförs ansvarar köparen för eventuella fel som skulle ha upptäckts vid en besiktning.

Vill du lära dig mer om undersökningsplikten? Här hittar du inlägg för vad som gäller när du köper villa och bostadsrätt!

Ansvar för fastighetens skick

Ansvar för bostadsrättens skick

Budgivning

Om det efter visningen finns ett intresse för bostaden från en eller flera intressenter så startar vi en budgivning. Det kan vara stressande att delta i en budgivning, särskilt om man förlorat en eller flera tidigare och det börjar bli bråttom att köpa något. Vi rekommenderar att du håller dig till den gräns du satt upp för vad bostaden får kosta.

Säljaren avgör!

Det är säljaren som bestämmer till vilket pris hen vill sälja och till vem. Vi vet att det kan kännas nervöst, men du kan känna dig trygg under hela processen – vi håller dig underrättad hela vägen och har tät kontakt med dig, de andra budgivarna och säljaren så att det känns bra för alla.

Vi har samlat en massa information kring budgivningen på den här sidan: Vår syn på en schyst budgivning

Kontrakt

Grattis! Nu har du hittat en bostad och det är dags att skriva kontrakt! Det är viktigt att veta två saker här: Det är säljaren som avgör vem som får köpa dennes bostad (vi är bara rådgivare) och affären är inte klar förrän bindande köpekontrakt är undertecknat och villkoren är uppfyllda!

Mäklaren ska ta tillvara på både dina och säljarens intressen och sätta ihop ett avtal som speglar det ni kommit överens om. Om det är något som ska eller inte ska ingå i köpet så skall detta noteras här till exempel.

Handpenning – en trygghet för alla

I samband med kontraktet ska du som köpare betala en handpenning (vanligtvis 10% av köpesumman) till säljaren. Om kontraktet är förenat med villkor ska handpenningen deponeras på mäklarens klientmedelskonto.

Flyttförberedelser

Nu när du vet att du ska flytta så är vi rätt säkra på att du inte kommer att flytta med allt till nästa bostad! Kanske planerar du att göra dig av med skrymmande möbler eller rensa ur garderob och förråd?! Gör detta så tidigt så hamnar du inte i tidsnöd och tar med dig sakerna ändå för att rensa senare (vilket troligen inte kommer att ske).

Vi har samlat ihop både utrensningstips, packtips och flyttips i vår blogg! Du hittar tipsen i dessa länkar:

Så rensar du ditt hem; listan för ordning och reda!

Listan inför flytten; bli ett flyttproffs!

Packa smart och överlev flytten; det här innehåller de viktigaste lådorna!

Dagen D – dags för flytt!

På flyttdagen ska allt vara packat och uppmärkt. Bostaden, och alla utrymmen som tillhör den, ska vara utrymd och ordentligt rengjord. Det finns firmor som hjälper till med båda dessa saker – se till att boka dessa eller annan hjälp i god tid!

Säg även upp dina avtal i god tid – elavtal, bredband & tv, försäkringar etc. Perfekt tid att se över kostnaderna för dessa innan du tecknar nya för den nya bostaden! Du ska också göra en flyttanmälan.

Tillträde

Så har dagen kommit för överlämnande av bostaden! Säljaren ansvarar för att skicket är detsamma som vid kontraktsdagen. Eventuella skador som uppkommit skall åtgärdas. Bostaden och fastigheten skall också överlämnas tömd och väl rengjord.

Överlämnandet sker antingen på banken eller hos oss på Bostad&Co för ett tillträde på distans. Mäklaren har upprättat en likvidavräkning (uppställning över hur pengarna fördelas i köpet) samt köpebrev/överlåtelseavtal som undertecknas och skickas till inskrivningsmyndigheten (vanligen via banken) med en lagfartsansökan (lagfart får den som äger en fastighet) eller bostadsrättsföreningen. Mäklaren har kontakt med banken som löser eventuella lån och för över köpeskillingen från köparens konto till säljarens. Alla nycklar, ritningar och annat som hör till bostaden överlämnas och sen är affären klar! Nu övergår rättigheter och skyldigheter till den nya ägaren – dvs till dig som köpare av bostaden!

Viktigt att tänka på – städningen!

Kraven på avflyttningsstädning är mycket höga. Städningen är en del i överlåtelsen och har inte annat avtalats ska bostaden vara väl städad och rengjord när du tillträder din nya bostad. För att du ska veta vad du har att vänta dig bifogar vi en sammanställning!

Checklistan hittar du här!

Mäklarordlista

Är man förstagångsköpare till en bostad är det vanligt att man kan känna sig lätt förvirrad i djungeln av termer. Inte blir det lättare av de olika reglerna som gäller olika typer av bostäder. Vi hjälper dig gärna att reda ut begreppen! Har vi missat något? Ingen fara, bara fråga oss vad du undrar över så lovar vi att guida dig igenom kanske den viktigaste affären i ditt liv just nu!

Här hittar du en ordlista för ord och termer ovan som hör till bostadsförmedlingen 

Bostad&Co

Lycka till med bostadsletandet!

Passa gärna på att anmäla dig till vårt intresseregister och följ oss i sociala medier så missar du inget som händer hos oss.

Det rör ditt bostadsköp

Att köpa bostad kan göras enklare – ta hjälp förbi alla fallgropar!

Vägen till drömbostaden kan kännas lång och lite trasslig. Det är så många om och men att ta hänsyn till. Och väldigt mycket magkänsla och nerver, särskilt när man befinner sig mitt i en budgivning och priset skenar iväg. Vi vet hur det känns. Dels för att vi delar upplevelsen med våra köpare hela dagarna, dels för att vi varit där själva.

Hur ska man veta allt?

Är man förstagångsköpare till en bostad är det vanligt att man kan känna sig lätt förvirrad i djungeln av termer. Inte blir det lättare av de olika reglerna som gäller olika typer av bostäder. Vi hjälper dig gärna att reda ut begreppen! Har vi missat något på denna sida? Ingen fara, bara fråga oss vad du undrar över så lovar vi att guida dig igenom kanske den viktigaste affären i ditt liv just nu!

Vi guidar dig hela vägen! Även i framtiden!

Vi på Bostad&Co tar oss tid för dina frågor, vi hjälper dig genom besiktningar, lånelöften, pantbrev och bostadsdrömmar. Och vårt engagemang slutar inte i att du flyttat in i ditt nya hem, utan fortsätter genom livet när du behöver råd i bostadsfrågor, en värdering till renoveringen, eller när du en dag i framtiden blir säljare till ditt hem och köpare till ett annat.

VÄRDERING

Det är inte lätt att veta var man ska börja när man vill byta bostad. Vi hjälper dig! Klicka på länken nedan och fyll i dina uppgifter – så kontaktar vi dig för att boka en tid!

Av oss får du en fri muntlig värdering och goda råd – helt förutsättningslöst!

Genrebild inredning; arbetsbord hemmakontor
Genrebild Välja mäklare - vardagsrum i såld bostad
Genrebild välja mäklare - svart köksblandare

Har du ett lånelöfte? Utan detta kan du inte lägga bud på en bostad hos oss. Kontakta din bank! Har du ingen bank eller vill jämföra den så rekommenderar vi en kontakt med Handelsbanken!

BEVAKNING

Det är inte lätt att hålla koll på allt när livet pågår. Vi hjälper dig att hitta din bostad i Halmstad!

Klicka på länken nedan och fyll i dina önskemål,
– sedan kontaktar vi dig när vi får en träff!