Vägen mot Ågarp i solljus
Hästhage i Ågarp
Flygfoto över Ågarp
Flygfoto över Ågarp

Ågarp | Tiarp

Med direkt landetkänsla i närheten av Flygstadens stor utbud av service

Ågarp och Tiarp är två varandra närliggande områden belägna utanför Gullbrandstorp, i Vapnödalen som sträcker sig från Tiarp och Ågarp längs Nyårsåsen över slätten mot Mickedala och höjderna vid Galgberget, till slättlandet i norr som tar slut borta vid Holms kyrka.

Historia

Under 1800-talet dikades dalen ut och från att tidigare bara bestått av våtmark kom den nu att bli odlingsbar då man även dränerade marken med tegelrör som mynnade ut i Nyrebäcken. Ett tungt arbete att göra för hand men som vid anläggningen skapade många arbetstillfällen. Flertalet märgelhålor skapades vid samma tidpunkt genom att man grävde upp lermärgel ur hålorna och körde ut på åkerfälten. Detta tror man gjorde åkermarken mycket bördig. Ågarp var under senare delen på 1800 och tidigare 1900-talet tätare befolkat än idag. Det höggs mycket sten i Nyårsåsen av bland andra torparna som på detta sätt kunde dryga ut kassan och friköpa sina torp samt bodde här statare som arbetade på godsets gårdar och i byarna. Mest känt från trakten är Tiarps slott och Vapnö gods, där Vapnö gods är mest omtalat.

Vapnö gods nämns redan i början på 1300-talet och har genom åren haft diverse olika ägare bl.a. släkten Ribbing, norska Urup, danska Beck samt svenska Stenbock men ägs nu sedan 1751 av släkten Staël von Holstein. Det nuvarande slottet med flyglar, i typisk svensk 1700-talsstil, stod klart igen 1754 efter att det tidigare brunnit ner 1733. Samtliga byggnader är uppförda på en gammal borgholme. Framför norra flygeln står en av länets få runstenar, som flyttats till platsen under 1900-talet. Wapnö slott med omgivande byggnader byggnadsminnesförklarades 1983.

För den som intresserar sig för Vapnödalens historia finns en djup källa av berättelser härifrån i arkivet hos Vapnödalens Byalagsförening! Föreningen är aktiv och värnar om området och bjuder in till olika aktiviteter.

Wapnö AB

Idag drivs det historiska Vapnö gods av aktiebolaget Wapnö AB med ca 50 anställda och är ett modernt matföretag med aktivt lantbruk. Slottet kan hyras för bröllop och högtidsfirande och årligen förkommer flertalet mässor på godset. Betessläppet första maj är en tradition som lockar många besökare.

På landet

I Ågarp och Tiarp bor man med direkt landetkänsla men har fortfarande nära till stort serviceutbud i Flygstadens handelsområde samt till skolomsorg i Gullbrandstorp och Söndrum. Det tar bara ca 7 minuter att med bil ta sig till stan eller för den delen till E6 för vidare utfärder. Längs med Kustvägen in till stan finns flera anledningar till avstickare. Heagård och Möllegård är bra exempel på utflyktsmål i närheten om du blir sugen på delikatesser och fina miljöer! Kaggagård erbjuder närodlade grönsaker.

Gillar man hästar och söker en aktiv fritidssysselsättning bor man här på behagligt avstånd till både ridhus och bra bilfria ridvägar samt har möjligheten till långa avkopplande skogspromenader. Till exempel ligger här en av Sveriges vackraste hästgårdar, Bäckatorp Gård, som erbjuder inackorderingar av företrädelsevis tävlingshästar inom hoppsporten och i Gullbrandstorp är hästsporten stor. Även Mickedalas stall ligger på behörigt avstånd.

För den som intresserar sig för Vapnödalens historia finns en djup källa av berättelser härifrån i arkivet hos Vapnödalens Byalagsförening! Föreningen är aktiv och värnar om området och bjuder in till olika aktiviteter.

Service

Förskolor

Gullbrandstorps förskola
Gullängens förskola (Gullbrandstorp)

Skolor

Gullbrandstorpsskolan F-9
Söndrumsskolan 6-9

För uppdaterad information och andra förskolor/skolor, besök Halmstad kommuns hemsida.

När- & gårdsbutiker

Vapnö Gårdsbutik
Kaggagård

Närliggande områden

Gullbrandstorp

Gullbrandstorp växer! Området ligger 9 km nordväst om Halmstad och har ett rikt föreningsliv.

Holm

7 km norr om Halmstad ligger det lilla omtyckta och expanderande samhället Holm.

Mickedala

Det som kännetecknar området är de gröna omgivningarna i närhet av stad och ridskola.

BEVAKNING

Vill du bo i Ågarp?

Det är inte lätt att hålla koll på allt när livet pågår. Vi hjälper dig att hitta din bostad! Klicka på länken nedan, fyll i dina önskemål,
– sedan kontaktar vi dig när vi får en träff!