Röda äpplen med regndroppar i träd Bergsgård
Röda äpplen med regndroppar i träd Bergsgård
Röda äpplen med regndroppar i träd Bergsgård
Nypon på kvist Eldsberga

Laholm | Ahla – Nedre Ahla

När du vill bo i fina Ahla på landet nära Laholm!

Ahla och Nedre Ahla ligger längs med Ahlavägen i förbindelse med väg 15, bara 3 km från Laholm i Hallands län. Här finner vi bland annat Laholms Brukshundsklubb, Laholms Ryttarförening och Ahla Mossens Vilthägn som föder upp och säljer bl a etiskt kött från kronhjort, dovhjort och mufflonfår i gårdsbutiken.

Områdets historia

Redan för 4000 år sedan trivdes man i Laholm. Strax utanför den nutida stadsgränsen finner man flertalet högar från bronsåldern och en boplats från järnåldern. Orten omtalas vidare i Kung Valdemars jordebok och här antyds att det förekom handel på platsen. Stad blev Laholm dock först på 1300-talet och ända in på 1700-talet var detta det enda stället man kunde gå över Lagan på en broövergång.

Orten är välkänd för sitt utmärkta lax ske i ån Lagan som rinner förbi samhället, för de konstverk stadens siste borgmästare Axel Malmquist införskaffade till staden samt för keramiken som tillverkats här. Faktum är att Laholm är en av landets viktigaste krukmakarstäder med Laholmskeramik och Jani Keramik i spetsen för de mest betydande verkstäderna. Innerstaden är en småstadsidyll med den medeltida stadsdelen Gamleby och Sankt Clemens Kyrka som kronan på verket. Här ringlar gamla kullerstensgator fram mellan de låga husen byggda i tegel och korsvirke, och lockar turister att njuta av den särpräglade miljön.

Laholm är ett rikt jordbrukssamhälle, med er aktiva jordbrukare än riksgenomsnittet. Småföretagen frodas och du finner här flertalet tryckerier, bryggeriet Sofiero, Diab, Brickpack med era i listan.

Fritidsaktiviteter i närheten

Fritiden i Laholm ägnas kanske åt någon av alla idrottsföreningar som finns på orten, bland annat fotboll, bordtennis, friidrott, ridning och innebandy. Kulturen finner du på teatern, biografen, biblioteket eller kulturskolan. ABF håller kurser här för den som utvecklas vidare och allt är centralt beläget. Centralt beläget är även all tänkbar service som bank, apotek, butiker av diverse slag, frisör och torghandel. Vill du gå ut och äta eller roa dig är det inga problem att välja mellan restauranger, pubar, café, bageri eller Stadshotell. Givetvis finner du också vårdcentraler, läkarmottagning, folktandvård samt barn- och mödravård.

I Laholm finner du området Musikkvarteren och härifrån har du nära till allt. På promenadavstånd ligger Laholm centrum och dess fantastiska miljö med Lagan som slingrar sig längs stadsgränsen. Både dagis, skola och gymnasium ligger nära intill. Vill du ta dig ut till kusten finns mycket bra cykelvägar. Från Musikkvarteren tar du dig till Halmstad ca 20 min, Ängelholm ca 25 min och till Båstad ca 15 min.

Förskolor

Katthults förskola, Bivägen 5
Söderlägets förskola, Söderläget

Skolor

I Laholm finns 18 kommunala förskolor, 7 enskilda förskolor och 8 familjedaghem. Utöver detta finner du 16 grundskolor med drygt 2500 elever samt Osbeckgymnasiet dit de flesta eleverna i Laholm söker sig efter nian.Som boende i Ahla går barnen i Ahla skola mellan åk 1-3 och de åker buss till Veinge mellan åk 4-9.

För uppdaterad information och andra förskolor/skolor, besök Halmstad kommuns hemsida.

BEVAKNING
______

Vill du bo i Ahla?

Det är inte lätt att hålla koll på allt när livet pågår. Vi hjälper dig att hitta din bostad! Klicka på länken nedan, fyll i dina önskemål,
– sedan kontaktar vi dig när vi får en träff!