Lekplats i bostadsområde i Ågarp
Hästhage vid skog
Spånstad ängar
Nissan i Åled

Åled/Spånstad

Aktivt och trivsamt område bara milen från centrala Halmstad och med närhet till E6.

Området

Åled ligger ca 10 km nordost om Halmstad på ett lagom pendlingsavstånd och med nära anslutning till riksväg 26, Nissastigen och busslinjen 400. Orten tillkom i slutet av 1800-talet där järnvägen byggdes under slutet av århundradet. Järnvägen blev snabbt en livsnerv i samhället och under början av 1900-talet började gemene man att bygga sina hem på orten. Samhället växte kraftigt under 60- och 70-talen och idag bor här ca 1 700 personer.

Aktiv fritid

För den som vill vara aktiv har Åleds gymnastikförening ett stort utbud av olika träningspass i Åledsskolans gymnastiksal. Fotbollsföreningen Sennans IF håller till i Åled och i Sennan.

Årligen anordnas cykelfest i samhället och på höstkanten anordnas populära pubaftnar i hemvärnsgården, som även du som privatperson kan hyra om du önskar ställa till med fest.

Om området

I ortens centrala del, i dalen kring Nissan, finns en närbutik, en distriktssköterskemottagning, äldreboende och så en pizzaeria. I närheten hittar man även en akvarieaffär (i Älvdalen) samt ortens enda kommunala dagis (Solgläntans förskola)

I den nordvästra delen av orten ligger Spånstad som är ett lugnt villakvarter med bland annat en bilverkstad, ett känt och omtyckt gatukök, en föräldrakooperativ förskola (Sandrosens förskola), Spånstadgranen där du hugger din egen julgran samt en strutsfarm med café.

I den östra delen ligger Enslöv med Enslövs kyrka, prästgården, låg- och mellanstadieskolan Åledsskolan, det andra kommunala dagiset samt ett vandrarhem. I anslutning till skolan har fotbollsklubben Sennans IF sin klubbstuga.

Nordost om samhället, inte långt från skolan, hittar man den lilla sjön Torsjön med tillhörande badplats. Här åker man skridskor kalla vinterdagar när isen lagt sig!

Service

Förskolor

Solgläntans förskola, Nissagatan 6
Sandrosens förskola (föräldrakooperativ), Jordflyv 9
Åleds förskola, Torsjövägen 1

Skolor

Åledsskolan (Åk F-6), Kyrkvägen
Österledsskolan (Åk 7-9), Esperedsvägen 30
För uppdaterad information och andra förskolor/skolor, besök Halmstad kommuns hemsida.

Restaurang

Spånstad kiosk och gatukök

Bilder från området

Närliggande områden

Kärleken

Kärleken är en äldre stadsdel ca 3 km norr om centrala Halmstad full av historia och aktivitet.

Vallås

Tre kilometer öster om centrala Halmstad hittar du det omtyckta bostadsområdet Vallås.

Oskarsström

7 km norr om Halmstad ligger det lilla omtyckta  och expanderande samhället Holm.

BEVAKNING
______

Vill du bo i Åled/Spånstad?

Det är inte lätt att hålla koll på allt när livet pågår. Vi hjälper dig att hitta din bostad! Klicka på länken nedan, fyll i dina önskemål,
– sedan kontaktar vi dig när vi får en träff!