Getinge centrum, torg
Getingehallen
Suseån, bro
fjärilar i getinge

Getinge

Redan på 1100-talet upptäckte man skönheten i Getinge – ett litet samhälle mellan hav och skog, vackert beläget i Suseåns dalgång.

Redan på 1100-talet upptäckte man skönheten i Getinge – ett litet samhälle mellan hav och skog, vackert beläget i Suseåns dalgång. Här slog man sig ned, byggde en kyrka och en by kring den. Första skolan byggdes senare 1848 och idag heter ortens skola Getingeskolan, en stor skola som rymmer allt från förskoleklasselever till nior. Med omedelbar närhet till gymnastikhall, idrottsplats och utomhusbad är skolan en del av navet i samhällets kärna.

På orten

Getinge är idag Halmstad kommuns tredje största ort och i och kring denna finner du en mängd företag och butiker. Bland annat finner du här en bensinmack, bibliotek, livsmedelsbutik, pizzeria, frisörer, blomsteraffär, bank, butiker, folktandvård, vårdcentral och apotek mm. Största arbetsgivare på orten är annars Getinge Group, världsledande tillverkare av medicinteknisk utrustning. Getinge AB är börsnoterat på Stockholmsbörsen sedan 1993.

Rik fritidsverksamhet

Samhället har ett rikt föreningsliv och som boende på orten har man tillgång till allt från gymnastik till bowling. Till de största föreningarna hör fotbollsklubben Getinge IF med ca 350 medlemmar. Här spelar ca 150 ungdomslag varje år i Getingecupen med plats för stor publik på den tilltagna läktaren i Getingehallen. Tennisklubben engagerar ca 180 medlemmar. Vill man inte bada i det fina Getingebadets 50-metersbassäng med hopptorn, har man inte mer än 8 km till Steninges mysiga stränder och restauranger. Friluftsområdet på lummiga Mulleberget har elljusspår och kring natursköna Suseån finns promenadstråk. Det finns även grillplatser, utegym och boulebana i Getinge för den som gärna är utomhus på fritiden!

Närheten till E6:an gör det också lätt att ta sig till närbelägna städer som Halmstad och Falkenberg. Det tar bara ca 15 minuter till båda orterna med bil och ca 30 minuter om man åker kollektivt. Och för den som vill åka på utflykt skall vi inte glömma närheten till Mostorpsgård alldeles runt hörnet eller intilliggande Slöinge med än mer närproducerat kött från Gudmundsgården, som också håller gårdscafé och catering, Solhagas bröd och Siaglassfabriken därifrån man med lätthet fyller frysen med allehanda läckra smaker!

Getinge har en aktiv samhällsförening som ger ut en samhällstidning och håller en väl uppdaterad hemsida. Här finner du mycket matnyttig information – www.getinge.nu. Bland hittar du här en tydlig kalender där man lätt får en överblick över allt som händer på orten och ett forum där du kan få kontakt med övriga i samhället.

Växande bygd

Getinge växer och tack vare nya seniorboenden möjliggörs en generationsväxling på orten. Planer finns för en pendeltågsstation vilken skulle förenkla inpendling och skapa goda förbindelser till både Halmstad och Göteborg. Det finns också ett flertal industritomter som är färdiga för etablering vilket skulle kunna skapa nya arbetstillfällen till ortens befintliga drygt 150 företag. Framtiden ser ljus ut!

Förskolor:

Haspungens förskola med en avdelning (1-3 år), Östra Järnvägsgatan 39
Lärkans förskola med fyra avdelningar (1-3 + 3-5 år), Lärkvägen 2
Noaks Arks förskola (1-6 år) Föräldrakooperativ, Kråkerörsvägen 7

Skolor:

Getingeskolan (Åk F-9), Broavägen 27

Temalekplats:

På lekplatsen kan du leka på flodhästen Harry eller gunga på hästen Bronco som aldrig står still! Gungor, rutchkana, klätterställning och bakbord är andra redskap som stimulerar till lek, liksom ”guppgatan” runt lekytorna där det är roligt att cykla och tanka på bensinmacken. Hinderbanan och pulkabacken ligger intill och tar du med picknickkorgen kan du låna grillplatsen och stanna länge och leka!

För uppdaterad information och andra förskolor/skolor, besök Halmstad kommuns hemsida.

Bilder från området

Närliggande områden

Steninge

Badorten Steninge är en pittoresk by som varsamt vuxit fram ur en bruksort längs kusten.

Kvibille

I Kvibille finns ett rikt utbud av fritidsaktiviteter i och omkring samhället.

Oskarström

Laxfisket har alltid varit betydande utmed stränderna i Oskarström, som har ett eget centrum.

BEVAKNING
______

Vill du bo i Getinge?

Det är inte lätt att hålla koll på allt när livet pågår. Vi hjälper dig att hitta din bostad! Klicka på länken nedan, fyll i dina önskemål,
– sedan kontaktar vi dig när vi får en träff!