I fårhagen i skipås naturreservat
Vy över klippor och stenstrand vid naturreservatet i Steninge
Ljungblommor i närbild vid Östra Stranden
Familjer som badar i kvällssol i Steninge

Glassvik

Med liten vacker sandstrand och grunda bassänger, betade strandängar och ljuvlig natur!

Området

Nedanför Skipås möts naturreservaten Stensjöstrand och Steninge, med omväxlande vacker natur. Här ser du betade strandängar, hällar, sandstränder och kusthed. Möjligheterna till bad gör kuststräckan till ett omtyckt besöksmål. Här ligger Glassvik, alldeles nedanför Skipås, med liten vacker sandstrand med barnvänligt grunda bad i denna sträckning.

Småföretagare längs kustvägen

Många småföretagare har också hittat till denna sträcka av Kustvägen, bl a en blomsterbutik, frisör och delikatesser. I närområdet finner du också utmärkta gårdsbutiker med lokalt producerade produkter, livsmedel etc. Här odlar bönderna sina grödor på åkrarna, flertalet gårdar har större stall och trots den lantliga atmosfären når du centrala Halmstad på bara 25 minuter längs den vackra kustvägen som fått tre stjärnor i Guide Michelin.

Naturreservatet Skipås, eller Guds gröna ängar som området kallas i folkmun, erbjuder böljande betesmarker, högrest bokskog, ett trolskt alkärr och en rik vårblomning bland annat med hav av blåsippor. Spår från tiden då man bröt gnejs till gatsten är många men små. Ett av de vattenfyllda små brotten fungerar idag som lekplats för större vattensalamander. Utöver stenbrytning präglas reservatet av 1800-talets lerbrytning till Stensjö  tegelbruk, vilket gav upphov till dammar med olika karaktär. Idag är detta en tilltalande miljö med rikt småfågelliv.

Naturen

Klippe kulle erbjuder en vacker utsikt över kusten och det finns markerade leder i naturreservatet som är enkla att gå.Steninge ligger längs med kusten mellan Halmstad och Falkenberg och inhyser ca 770 invånare på de lummiga fastigheterna. Här dominerar naturen över det byggda och det finns gröna stråk med smitvägar mellan tomterna. Den stora variationen på hus gör att man alltid hittar något nytt när man vandrar de kuperade vägarna fram. Här och var leder små stigar in i lummig skog och längs hela kuststräckan avlöser naturreservaten varandra – Enet, Steninge, Skipås och Stensjöstrand. Åretrunt- villorna i Steninge blandas med sommarbostäder och husen går ofta i arv, så det är inte många försäljningar här. Ett säkert tecken på trivsel i området.

Bruksorten blev badort i och med badhotellet på 1930-talet. Idag rymmer byggnaden ett vandrarhem, som ett av tre i området. Hit tittar du in på frukostbuffé eller fika när det inte är fullbelagt av boende. 2015 blev vandrarhemmet utsett till årets nykomling av STF-Vandrarhem – en halländsk pärla med lyster av omsorgsfullt handlag och hantverk, motiverade de! För badgästerna har fortsatt komma till den lilla stranden.

Utflyktsmål

I Steninge finner du ett par restauranger vid stranden, varav en har öppet året om, om än bara på helgerna off-season. Pittoreska Steninge är ett välbesökt sommarparadis med inte mindre än tre vandrarhem på den lilla ytan. Men tänk att få bo i området hela året om! Steninge är en pittoresk by som varsamt vuxit fram ur en bruksort, där den gamla glasbruksmuren från 1874 minner oss om en tid som varit då vi slår oss ner i utflyktsmålet Göstas Café och Restaurangs trädgård för en lunch efter badet en sommardag. Kvällstid kan man om man önskar istället välja att äta en bit mat på Skepparstugan som lockar med visaftnar, räkfrossa och abonnerade tillställningar under sommaren. Off-season har Göstas ibland öppet om helgerna.

Tänk att få bo i ett semesterparadis hela året om!

Service

Förskolor & Skolor

Skipås förskola/Solen (1-3 år) Grönstensvägen 6
Steninge förskola (3-5 år) Strannabyvägen
Bergatrollets förskola (6-årsverksamhet och fritids)Gråbergsvägen 16 Wekalyckan i Haverdal (1-5 år)

Steningeskolan (år F-3) Öhrnvägen
Getingeskolan (år F-9)
Haverdals Byskola (år F-5)

För uppdaterad information och andra förskolor/skolor, besök Halmstad kommuns hemsida.

Närliggande områden

Steninge

Badorten Steninge är en pittoresk by som varsamt vuxit fram ur en bruksort längs kusten.

Skipås

Söndrums Kyrkby ligger på höjden i Söndrum, nära Söndrumsskolan och Flygstaden

Stensjö

Stensjö är en liten ort i Eftra socken i Falkenbergs kommun, vid gränsen till Halmstads kommun.

BEVAKNING
______

Vill du bo i Glassvik?

Det är inte lätt att hålla koll på allt när livet pågår. Vi hjälper dig att hitta din bostad! Klicka på länken nedan, fyll i dina önskemål,
– sedan kontaktar vi dig när vi får en träff!