stationen Nya Båstad i Hemmeslöv
Grillplats stranden Hemmeslöv - ett bättre sätt att leva
Äppelgården GK Hemmeslöv välkommen
Hemmeslov-strand-mot-bastad

Laholm | Hemmeslöv

Livet nära Bjärehalvön levs med hjärta och puls

Området

Livet på Bjärehalvön levs med hjärta och puls. Här finner du ett levande kultur- och nöjesliv och en småskalighet som berikar själen. En stor andel av befolkningen här arbetar inom industri, jordbruk och turism, småföretagsamheten är hög där 20 procent ansvarar för ett företag! Gårdsbutikerna på Bjärehalvön erbjuder närodlat till såväl invånare som turister. Det saltstänkta livet på landet ligger ändå nära motorväg, järnväg och flygplats – en halvtimme från Halmstad, Ängelholm eller Helsingborg, ett par timmar från Göteborg eller Köpenhamn. Båstad kommun strävar att vara det självklara valet för barnfamiljer i Öresundsregionen och aktiviteter och möjligheter är många.

Om området

Till området Hemmeslöv i Båstad hör Hemmeslövsstand, Eskilstorpsstrand, Petersberg och Riviera. Orten är belägen i tätorten Båstad och tillhör Hallands landskap och Skåne län. Namnet Hemmeslöv kan tolkas som Härmirs lev vilket betyder kvarlämning eller arvegods. Området präglas av tillgången till skog och hav och är sedan länge populärt för både fritidsboende som åretruntboende.

Stranden som passerar Hemmeslöv, Laholmsbuktens strand, är den längsta sammanhängande sandstranden i Sverige. Den sträcker sig från Stensåns mynning i Söder till Halmstad i norr, 12 kilometer med sanddyner och strandängar som följer den mjukt rundade bukten hela vägen. Stranden är mjuk, bred och långgrund och inbjuder till sol, bad och strandaktiviteter! Här trivs wind- och kitesurfare.

Natur och Fritid

Goda cykel- och promenadvägar gör att man enkelt kan ta sig till Båstad i väster och Mellbystrand i nordost. Ginstleden är en trevlig cykelled längs Laholmsbuktens vackra jordbruksbygder och tar dig mot Halmstad och vidare till Göteborg.  I närområdet finner du t ex trollskogen vid Naturreservatet Skummeslöv Södra samt vandringsstigar som Bokskogen, Bäckstigen, Ekstigen och Tallstigen, allt i Eskilstorpsstrand. I Petersberg finner du dagligvaruhandel och tennisbanor. Riviera har fått namnet efter den finkorniga sandstranden där man på 40-talet byggde det lyxiga hotellet ”Rivieran”. I utkanten av området finner man Båstads nya knutpunkt – järnvägsstationen och Tuvelyckan som är en del av nya Båstad.

Malens strandskog ligger mellan Malen och Stensån och är ursprungligen en tallplantering från 1800-talet. Man försökte på så vis binda sanden och området innehåller tydliga dynbildningar och genomkorsas av flertalet stigar och motionsslingor. Strandskogen utgör en grön länk mellan bebyggelsen i ett stråk som förenar Kungsbergets högar med gravfält från Bronsåldern vid stranden. Natur- och rekreationsvärdena är höga här och hela Stensån med biflöden har ett stort värde förstigande lax och öring, där alla fiskstammarna är ursprungliga och flödet därmed unikt. Stensån är ett mindre vattendrag med källflöde kring Skåne Fagerhult som är klassad som riksintresse. Djur- och fågellivet i den natursköna dalgången är rikt och forsarna längs med Hallandsås strida.

Bilder från området

BEVAKNING
______

Vill du bo i Hemmeslöv?

Det är inte lätt att hålla koll på allt när livet pågår. Vi hjälper dig att hitta din bostad! Klicka på länken nedan, fyll i dina önskemål,
– sedan kontaktar vi dig när vi får en träff!