Busshållplats vid åker
Välkommenskylt i Kvibille
Grind in till idrottsplats
rapsfält, gula blommor

Kvibille

I Kvibille finns ett rikt utbud av fritidsaktiviteter i och omkring samhället.

Ungefär en mil norr om Halmstad ligger Kvibille, en ort som kanske är mest känd för sitt mejeri och sin Gästgivargård. Här bor i dag ungefär 1200 personer fördelade på ungefär 500 hushåll. Till Kvibille tar man sig snabbast via E6:an och det finns även bra bussförbindelser mellan Halmstad-Kvibille och Kvibille-Falkenberg – linje 351.

Lite historia

Här har människor trivts i tusentals år, troligen redan sedan stenåldern. Byn blev tidigt bygdecentrum och fungerade som tingsplats för Halmstads härad. Den var också en viktig knutpunkt längs vägen genom Halland och hästskjutsarna gick efter tidtabell. Ett flertal äldre byggnader är bevarade och berättar ortens historia än idag – det finns en kulturvandring med 10 stopp på www.kvibille.nu för den som är nyfiken att lära sig mer!

Kvibille mejeri startades 1916 och är idag ett av landets äldsta mejerier som fortfarande är i drift. Mejeriet är den enda tillverkaren av ädelost och cheddar i Sverige. Du har säkerligen inte missat deras breda utbud av kärleksfullt framtagna ostar, men om du gjort det har du något att se fram emot, produkterna har vunnit många utmärkelser och priser genom åren!

I Kvibilles centrum finner du en närbutik som är ombud för post, apotek, Svenska Spel samt Hallandstrafiken. Det finns även en pizzeria, ett bibliotek, en bensinmack samt anrika Kvibille Gästgivargård med anor från 1600-talet som är en uppskattad rastplats för bussar och resenärer sedan många år.

Skolan finns placerad mitt i byn där Gula huset från 1905 utgör den ursprungliga skolbyggnaden. Gula huset inrymmer sedan några år numera förskola. Skolan har elever från förskoleklass till åk 5.

Lekplatsen vid Holkastensgränd är delvis tillgänglighetsanpassad. Här finns en liten bollplan med mål, en pulkabacke och en liten skog att leka i. Ta med picknickkorgen och låna grillplatsen för en lekande lunch!

På fritiden

Det finns ett rikt utbud av fritidsaktiviteter i och omkring samhället. Kvibille Bollklubb och Kvibille Ridklubb är de två klubbar som engagerar flest barn och ungdomar på orten. För vuxna finns t ex boule- och bridgeföreningar. Skytteklubben har aktivitet i stort sett året om och här är både barn och vuxna välkomna. Susegårdens skjutskola erbjuder utbildning i lerduveskytte på Sveriges största skytteanläggning. Gymnastikföreningen är aktiv och håller till i Kvibilleskolans gymnastiksal med aktiviteter för alla åldrar flera gånger i veckan. Det finns även en asfalterad tennisbana i anslutning till skolan. En kilometerlång, belyst motionsslinga startar vid fotbollsplanen vid Björkevi, och här finns även ett utegym.

Besök naturreservatet

Biskopstorps Naturreservat ligger i de lövskogsbeklädda bergen i öster och här finns några av Hallands äldsta och mest värdefulla gammelskogar av bok och ek. Reservatet är en av de största satsningarna i södra Sverige och man hoppas att området ska utvecklas till ett ”Noaks ark” för hotade västsvenska arter. 300 hektar har hägnats in för att hålla betesdjur i skogsmarkerna, med målet att dessa ska åstadkomma glesa och ljusöppna skogar. I Kroksjön är det tillåtet att fiska med ett spö och det finns särskilt vackra utsiktspunkter här och var i reservatet. Vi kan varmt rekommendera ett besök. Det finns grillplatser och vandringsleder att ta del av på plats. Alldeles intill ligger ett annat naturreservat, Vapnö mosse.

Förskolor

Gula husets förskola, Göteborgsvägen 24
Lundsgårds förskola, Lundsgårdsvägen 2

Skolor

Kvibilleskolan, Göteborgsvägen 24

För uppdaterad information och andra förskolor/skolor, besök Halmstad kommuns hemsida.

Närliggande områden

Oskarström

Laxfisket har alltid varit betydande utmed stränderna i Oskarström, som har ett eget centrum.

Holm

7 km norr om Halmstad ligger det lilla omtyckta  och expanderande samhället Holm

Getinge

Halmstad kommuns tredje största ort och i och kring denna finner du en mängd företag och butiker

BEVAKNING
______

Vill du bo i Kvibille?

Det är inte lätt att hålla koll på allt när livet pågår. Vi hjälper dig att hitta din bostad! Klicka på länken nedan, fyll i dina önskemål,
– sedan kontaktar vi dig när vi får en träff!