Mahults herrgård
Kantareller i svampkorg på sten i skogen
gummistövlar och höstkantareller i Mahult
Mahults herrgård

Mahult

Mahult ligger ungefär 4 km från Simlångsdalen som i sin tur är ungefär 18 km utanför Halmstad tätort. Orten bytte namn från Breared i början av 1900-talet då namnet var förväxlingsbart med andra ortsnamn.

Mahult ligger ungefär 4 km från Simlångsdalen som i sin tur är ungefär 18 km utanför Halmstad tätort. Orten bytte namn från Breared i början av 1900-talet då namnet var förväxlingsbart med andra ortsnamn. Man valde namnet efter Fredrik Ströms då nyutgivna bok Folket i Simlångsdalen som senare filmatiserades på och runt Mahults herrgård. Breared lever dock kvar som namn i vissa sammanhang. 1889 kunde du ta tåget hit men idag är järnvägen omvandlad till gång, cykel- och ridväg.

Naturen

I och runt om Simlångsdalen finns häpnadsväckande vacker natur kring sjöar och skogar. I närområdet finner du inte mindre än 23 naturreservat där Länsstyrelsen skyddar speciellt värdefulla och intressanta naturförhållanden. Bland dessa tillhör kanske Danska fall det mest besökta. Här störtar Assmans vatten i trappstegsformationer ner i en djup ravin. Vattenfallsystemet mynnar senare ut i Brearedssjön som tillsammans med sjön Simlången är en del av Fylleåns vattensystem. Hyr en kanot och utforska det tyst framglidande på vattnet en vindstilla dag, en naturupplevelse som du inte glömmer i första taget!

Fritidsaktiviteter

Helgen efter midsommar varje år vallfärdar tusentals besökare till trakten, då en av Sveriges största loppmarknader äger rum här. Annat som lockar folk att semestra eller bo här är det bekväma avståndet till golfbana, spännande vandringsleder och sportfiskevatten med rejält stora Regnbågslaxar. Närservicen är väl utbyggd med butiker, frisörer och bibliotek. Snörika vinterdagar råder full aktivitet vid Simlångsgården vid Gyltigesjön och då är det livligt i både pulkabackar och skidspår.

Det finns flera verksamheter inom idrott, kultur och natur, till exempel kan nämnas Simlångsdalens Idrottsförening med ca 450 medlemmar inom flertalet sektioner och Simlångsdalens Naturvårdsförening med ca 300 medlemmar som värnar om biologisk mångfald och ett uthålligt umgänge med naturen.

Breareds kulturhistoriska förening håller bland annat igång Bröderna Perssons lanthandel med anor från 1800-talet. Här kan du köpa karameller i strut och lokalt hantverk, men dåtidens atmosfär insuper du gratis. Den gamla skolan intill har blivit museum, också den tar dig tillbaka i tiden.

Förskolor

Ängalyckans förskola med fyra avdelningar (1-5 år), Mahultsvägen 6

Skolor

Brearedsskolan, år F-6
Lammlyckans fritidshem, Brearedsskolan, Mahultsvägen
Skogslyckans fritidshem, Brearedsskolan, Mahultsvägen
Vallåsskolan, år F-9
För uppdaterad information och andra förskolor/skolor, besök
Halmstad kommuns hemsida.

Närliggande områden

Marbäck

Marbäck är ett mindre villasamhälle i Snöstorps socken, ungefär 12 km utanför stan.

Simlångsdalen

I Simlångsdalen finns häpnadsväckande vacker natur kring sjöar och skogar.

Tofta

Miljön i Tofta är väldigt vacker med grillplatser utmed vattnet. Du tar dig med lätthet hit!

BEVAKNING
______

Vill du bo i Mahult?

Det är inte lätt att hålla koll på allt när livet pågår. Vi hjälper dig att hitta din bostad! Klicka på länken nedan, fyll i dina önskemål,
– sedan kontaktar vi dig när vi får en träff!