Norra Utmarkens äng
Villagata på Norra Utmarken
Norra Utmarkens väg
Villagata på Norra Utmarken

Norra Utmarken

Intill Kärleken och Sofieberg finner vi detta omtyckta område med villor främst från 70 och 80-talet!

Området

Norra Utmarken är ett litet område som byggts till ett av Halmstads äldsta områden – Kärleken. Här har man trivts i alla tider och det är lätt att ta sig de 3 kilometrarna till centrala Halmstad. Här i närheten ligger Övraby kyrkoruin som har ursprung från 1000-talet och visar platsen där Halmstad ursprungligen låg! Staden flyttades sedan två gånger för att landa på sitt nuvarande läge. Det gamla Halmstad fick således namnet Övraby – den övre byn. Det är lätt att trivas på denna vackra plats där husen placerats längs sluttande villagator med utsikt mot åkermarken intill!

Närområdet Kärleken

Här öppnar sig fält, ängar, lummig bokskog och en hänförande utsikt över Halmstad. Bebyggelsen är blandad sett över det geografiska området här norr om centrum! Kärleken hör till de äldre delarna medan Sofieberg och Norra utmarken till de nyare. Allra nyast är stadsdelen Tegelbruket med byggstart 2017 som ligger mot Slottsmöllan och Nissan till. Den sparsamma trafiken gör området lugnt och tryggt för barnen. Bostadsområdet Sofieberg har låg bebyggelse där framför allt barnfamiljerna hittar sitt boende men också många äldre, som vill bo lite avskilt och ändå nära centrum. Sofiebergs äldreboende är ett konceptboende med inriktning på sång och musik och erbjuder service som frisör, fotvård, tandläkare och tandhygienist.
Stadsbussarna trafikerar hela området, eller så cyklar du snabbt in till stan! Med bilen når du E6 på nolltid vilket är perfekt för de som pendlar till andra orter.

Närhet till service!

På kort avstånd finner du Kärlekens utbud av service i form av mataffär, frisör och pizzeria. Även på Tegelbruket finner du en matbutik! I närområdet finns flera förskolor och två skolor – Sofiebergsskolan och Kärlekens skola. Den senare är en helt skola för årskurs 4-9 och ligger på Stenstorpsvägen 2. Den rymmer 540 elever. Intill ligger en stor idrottshall (Stentorpshallen) samt idrottsplats för fritidsaktiviteter (Kärlekens IP). Här huserar fotbollslaget IF Centern sedan 1995. Föreningen har dock anor från 1938!

Kärlekens kyrka är ritad av SAR Johannes Olivegren och invigdes 1958. Trots karaktären av småkyrka har den en förvånansvärt hög resning och innertaket vilar på krafiga bågar från golv till nock. Materialen är huvudsakligen i tegel och ek. Kärlekens kyrkhem driver en öppen förskola, babycafé mm.

För den trädgårdsintresserade kan det vara skönt att veta att det finns proffshjälp att få i området! Lovéns Handelsträdgård är ett familjeföretag med över hundra år på nacken och erbjuder bland annat vinterförvaring av dina medelhavsväxter! På Jesperlundsvägen ligger Norra Utmarkens Odlarförening. Odlingslotterna är 100 kvadratmeter stora och är 35 stycken till antalet.

Möjlighet till träning i närområdet

På Norra Utmarken bor du intill otaliga promenadstråk längs vackra vägar och åkermark. Närheten till Galgberget ger också en möjlighet till rekreation och motion. Det finns flertalet spår i varierande längd och svårighetsgrad i den vackra bokskogen. Här finns också den omtyckta lekplatsen Sagoängen där barn med klättringsglädje får utlopp för sin energi samtidigt som lekplatsen är tillgänglighetsanpassad. Sofieberg har också en fin lekplats och i närheten av denna ligger en hundrastgård med agilitybana. En fotbollsplan med flera mål finns också längsmed Skjutbanevägen.

För den som gillar utomhusträning ligger Vapnö Grustäkt intill Galgbergets motionsslingor och här finns kombinerad hinderbana med utegym. Galgberget erbjuder flera utomhusgym och möjlighet till träning i naturen. Nordic Wellness håller till på Tegelbruket och även Friskis & Svettis har gym och utegym längs Nissan vid Slottsmöllan. I Nissan håller kanotister, roddare och hängivna SUP-fantaster till.

Sammanfattningsvis är det inte konstigt att kärleken är stark till områdena kring Kärleken!

Service

Förskolor

Norra Utmarkens förskola (1-5 år), Jesperslundsv 6
Trädets förskola (1-5 år), Stentorpsv 3
Kärlekens förskola, Stentorpsv 13
Stentorps förskola (1-5 år), Stentorpsv 11
Sofiebergs förskola (1-5 år), Nyckelv 2

För uppdaterad information och andra förskolor/skolor, besök Halmstad kommuns hemsida.

Skolor

Sofiebergsskolan (Åk F-3), Sofiebergsvägen 20
Kärlekens skola (Åk 4-9), Stentorpsvägen

Öppen förskola

Både Holms Kyrka och Kärlekens Kyrka erbjuder öppen förskola 0-6 år där man kan träffa andra föräldrar och barn för en stunds lek, sångstund och fika. Se Svenska Kyrkans hemsida för uppdaterade tider.

För uppdaterad information och andra förskolor/skolor, besök Halmstad kommuns hemsida.

Senior

Sofiebergs äldreboende

Bilder från området

Närliggande områden

Kärleken

Mysigt område fullt av aktivitetsytor som binds samman av ett cykelvägsnät

Sofieberg

Sofieberg är en del av Kärleken. Ett mysigt, barnvänligt och populärt område nära stad och ängar!

Holm

7 km norr om Halmstad ligger det lilla omtyckta  och expanderande samhället Holm

BEVAKNING

Vill du bo på Norra Utmarken?

Det är inte lätt att hålla koll på allt när livet pågår. Vi hjälper dig att hitta din bostad! Klicka på länken nedan, fyll i dina önskemål,
– sedan kontaktar vi dig när vi får en träff!