Kitesurfare mot blå himmel Särdal
Solnedgång med vy över spångbro ner mot strand Särdal
Vy över spegelblankt hav och strand i Särdal
Hus vid havet i motljus Särdal

Särdal

Slå dig till ro i natursköna Särdal, en pärla mellan Haverdal och Steninge!

Särdal är en pärla mellan Haverdal och Steninge! Ett boende i härlig havsnära miljö nära ko- och hästhagar, stränder och bedårande utflyktsplatser med vacker utsikt.

Hamn och utsiktsplats

I söder finner du Haverdal, bara 1,5 mil från Halmstad. Vid hamnen, alldeles intill Särdal, finner du vackra Skallen som erbjuder bland annat en omtyckt utsiktsplats med vyer mot Skånska Kullen i söder och Falkenberg i norr och naturligtvis det öppna havet däremellan. Ta med en picknickkorg och njut av solnedgången här! Annies Gård är också ett säkert kort. Här möts tradition, kultur, rekreation och gemenskap i vacker miljö. Barngrupperna från Haverdals byskola ses ofta här, en skola som certifierats som ”En skola för hållbar utveckling”. I byn finns också plantskola, bensintapp, en fyrstjärnig familjecamping med stor lekplats och äventyrsminigolf samt en affär som erbjuder manuell chark samt catering.

Utflyktsmål

Öster om Särdal ligger utflyktsmålet Särdals Kvarn med café, gårdsbutik och konstnärsgalleri. Här ligger också gårdarna spridda med sina tillhörande fält, hagar och åkrar, blandade med skogsremsor och rekreationsstråk där områdets boende går promenader, springer en runda eller rider sina hästar. Följ stigarna upp längs åsen och belönas av utsikten av vidsträckt hav och solnedgång vid grillplatsen i skogsgläntan, eller ta ett dopp i naturreservatet Enets klippbad. Särdals stränder är annars omtyckta och välbesökta av bland annat vindsurfare och kitesurfare.

Lokala handlare

I närområdet finner du också lokalproducerade produkter, presentbodar, konstnärsateljér och hud- och hårvårdföretagare mm. Här handlar du honungen hos biodlaren runt kröken, potatis från gården vid Hulabäcksvägen eller frukt och must på Carlslunds Trädgård nära Steninge Kyrkby. Och här odlar bönderna sina grödor på åkrarna, flertalet gårdar har större stall och trots den lantliga atmosfären når du centrala Halmstad på bara 20 minuter längs den vackra kustvägen som fått tre stjärnor i Guide Michelin.

Steninge – orten alldeles intill

Intill Särdal finner vi Steninge. En pittoresk by som varsamt vuxit fram ur en bruksort, där den gamla glasbruksmuren från 1874 minner oss om en tid som varit då vi slår oss ner i Göstas Restaurang och Cafés trädgård för en lunch efter badet om sommaren. Denna restaurang konkurrerar med Skepparstugan om matgästernas gunst sommartid och de lockar med visaftnar, räkfrossa och abonnerade tillställningar.

En badort

Bruksorten blev badort i och med badhotellet på 1930-talet. Idag rymmer byggnaden ett vandrarhem, som ett av tre i området. För badgästerna har fortsatt komma till den lilla stranden i Steninge, med möjlighet till bad från sandstrand, badbrygga och blankslipade klipphällar på Storaskär. Längs piren sitter barnen med krabbmeten sommartid och inte sällan möter man människor i badrock på väg till sina morgon- eller kvällsdopp i samhället. Resten av året möter man dem på sina promenader i omväxlande natur och mark, med otaliga varianter av promenadvägar att välja på.

Service

Förskolor

Steninge förskola (3-5 år)
Wekalyckans förskola, Haverdal

Skolor

Steningeskolan (år F-3) Öhrnvägen
Getingeskolan (år F-9)
Haverdals Byskola (år F-5)

För uppdaterad information och andra förskolor/skolor, besök Halmstad kommuns hemsida.

Närliggande områden

Steninge

Badorten Steninge är en pittoresk by som varsamt vuxit fram ur en bruksort längs kusten.

Haverdal

Den fyra kilometer långa sandstranden är långgrund med varma grunda bassänger.

Harplinge

Harplinge som bygd är på stark frammarsch då allt fler ser dess fördelar och bra läge.

BEVAKNING

Vill du bo i Särdal?

Det är inte lätt att hålla koll på allt när livet pågår. Vi hjälper dig att hitta din bostad! Klicka på länken nedan, fyll i dina önskemål,
– sedan kontaktar vi dig när vi får en träff!