gummistövlar och höstkantareller i Mahult
bro över vattendrag i sennan
Rött äpple i äppelträd en solig dag
nissan i sennan

Sennan

Mitt i Halmstads inland, där landskapet är varierande och naturskönt, finner du Sennan.

Området

Mitt i Halmstads inland, där landskapet är varierande och naturskönt, finner du Sennan. Byn liknar mest idag ett lugnt och pittoreskt villakvarter men växte fram som ett stations- och industrisamhälle i slutet av 1800-talet. Tegelbruket här lades ner 1982, även takpannefabriken är idag historia. Resterna av gammal kulturbygd lever dock kvar!

I närområdet

Sennan ligger utmed Nissan, 15 km norr om Halmstad. I Nissans dalgång bara 5 km mot Halmstad finner du Åleds förskolor, skola (F-6), bibliotek och livsmedelsbutik. Sennan hör annars till Oskarströms serviceområde som ligger 3 km norr om byn. Här är det kommersiella utbudet stort och det finns i princip allt man behöver vad gäller affärer, restauranger, förskolor, skola (F-9), vårdcentral, bibliotek etc. Det finns gång- och cykelväg till båda orterna.

Söker du ett bad ligger Furulundsbadet i Oskarström nära till hands. Ett välbesökt område med utomhusbassäng i vacker omgivande natur där du byter om i fina omklädningsrum. Vill du packa ryggsäcken och bege dig ut på vandring finns här fina leder med grillplatser och gott om vackra platser för en fikapaus. Skogarna kring Senneån har fått sin prägel av isavsmältningsskedet och har ett högt naturvärde. Särskilt sportfisket är annars av riksintresse för Nissans dalgång och här reproduceras lax och havsöring.

Utflyktsmål

Tre kilometer från Sennan ligger Virsehatt som är ett välbesökt kupolberg. Berget, med sin säregna form, syns vida omkring och bjuder stor ögonfägnad för betraktaren. För den som tar den branta, halvtimmeslånga promenaden upp till toppen väntar en hänförande utsikt över den kringliggande nejden. Det påstås att man från Virsehatt lät gamla och orkeslösa människor gå ut över stupet. Om det finns någon sanning i den sortens ”pensionering” som ättestupan bestod med tvistar de lärde. Vid bergets fot finns ett hembygdsmuseum som är inhyst i en ryggåsstuga med namnet Virsestugan.

Service

Förskolor

Alléns förskola, Allégatan
Espereds förskola, Sulfitvägen 21 B
Furulunds förskola, Sulfitvägen 9
Vrenninge förskola, Santagårdsvägen 14
Askens förskola, Margarethagatan 4
Kvarngränds förskola, Kvarngränd 2
Oskarströms förskola, Viktoriagatan 18
Viktoria förskola, Viktoriagatan 4

Skolor

Valhallaskolan (År F-6)
Slättåkraskolan (År F-6)
Enslövsskolan (År F-6)
Esperedsskolan (År F-6)
Skavbökeskolan (År F-6)
Österledsskolan (År 7-9)

För uppdaterad information och andra förskolor/skolor, besök Halmstad kommuns hemsida.

BEVAKNING
______

Vill du bo i Sennan?

Det är inte lätt att hålla koll på allt när livet pågår. Vi hjälper dig att hitta din bostad! Klicka på länken nedan, fyll i dina önskemål,
– sedan kontaktar vi dig när vi får en träff!