Vy över klippor och stenstrand vid naturreservatet i Steninge
I fårhagen i skipås naturreservat
skipås strand och udde
rapsfält, gula blommor

Skipås

På Skipåsbergens västsluttning ligger villagatorna terrasserade med vacker havsutsikt och nära till naturen.

Området

På Skipåsbergens västsluttning ligger villagatorna terrasserade med vacker havsutsikt och nära till naturen. Området projekterades i slutet av 70-talet och är uppdelat i Stora och Lilla Skipås, båda med sin personliga prägel.

I samhället Skipås

På Stora Skipås finns en välutvecklad och aktiv samfällighetsförening som omfattar 210 fastigheter. Bland annat har de anordnat pubkvällar, vinprovningar, pingis och loppis i områdets klubbhus. Till klubbhuset hör tennisbanor och tempererad pool, bastu och motionsrum.

Många småföretagare har också hittat till denna sträcka av Kustvägen, bl a en blomsterbutik, frisör och delikatesser. I närområdet finner du också utmärkta gårdsbutiker med lokalt producerade produkter, livsmedel etc.

Skipås naturreservat

Naturreservatet Skipås, eller Guds gröna ängar som området kallas i folkmun, erbjuder böljande betesmarker, högrest bokskog, ett trolskt alkärr och en rik vårblomning bland annat med hav av blåsippor. Spår från tiden då man bröt gnejs till gatsten är många men små. Ett av de vattenfyllda små brotten fungerar idag som lekplats för större vattensalamander. Utöver stenbrytning präglas reservatet av 1800-talets lerbrytning till Stensjö Tegelbruk, vilket gav upphov till dammar med olika karaktär. Idag är detta en tilltalande miljö med rikt småfågelliv. Klippe Kulle erbjuder en vacker utsikt över kusten och det finns markerade leder i naturreservatet som är enkla att gå.

Stranden

Nedanför Skipås möts naturreservaten Stensjöstrand och Steninge, med omväxlande vacker natur. Här ser du betade strandängar, hällar, sandstränder och kusthed. Möjligheterna till bad gör kuststräckan till ett omtyckt besöksmål och den charmiga småbåtshamnen i Stensjö Hamn är ett populärt stopp på vägen för vandrare och cyklister. Här finns lediga båtplatser för den som önskar lägga till båten på nära håll! Glassvik nedanför Skipås har en liten men vacker sandstrand dit förskolebarnen ibland tar vägen på sina utflykter. Vattnet blir fort varmt om sommaren i de grunda bassängerna. I Steninge finner du ett par restauranger vid stranden, varav en har öppet året om, om än bara på helgerna off-season. Pittoreska Steninge är ett välbesökt sommarparadis med inte mindre än tre vandrarhem på den lilla ytan. Men tänk att få bo i området hela året om!

 

Service

Förskolor

Skipås förskola/Solen (1-3 år) Grönstensvägen 6

Steninge förskola (3-5 år) Strannabyvägen
Bergatrollets förskola (6-årsverksamhet och fritids) Gråbergsvägen 16
Wekalyckan i Haverdal (1-5 år)

Skolor

Steningeskolan (år F-3) Belägen på Öhrnvägen mellan Steninge och Skipås med bra gångvägar från Skipås!
Haverdals Byskola (år F-5)
Getingeskolan (år F-9)

För uppdaterad information och andra förskolor/skolor, besök Halmstad kommuns hemsida.

Närliggande områden

Steninge

Badorten Steninge är en pittoresk by som varsamt vuxit fram ur en bruksort längs kusten

Stensjö

Stensjö är en liten ort i Eftra socken i Falkenbergs kommun, vid gränsen till Halmstads kommun.

Getinge

Halmstad kommuns tredje största ort och i och kring denna finner du en mängd företag och butiker

BEVAKNING
______

Vill du bo i Skipås?

Det är inte lätt att hålla koll på allt när livet pågår. Vi hjälper dig att hitta din bostad! Klicka på länken nedan, fyll i dina önskemål,
– sedan kontaktar vi dig när vi får en träff!