Grenrebild: Arbetarbi på blomma
I blåbärsskogen en hand med blåbär
frökapsel om vintern

Laholm | Våxtorp

Välkommen till Våxtorp, orten med ett bra serviceutbud för den aktive!

Välkommen till Våxtorp, orten med ett bra serviceutbud för den aktive! Här finner vi restauranger, affärer, bank, livsmedelsbutik, järn- och byggvaruhandel samt en djurklinik vid sidan av en rad idrottsföreningar inom volleyboll, ridning, tennis och fotboll. Simmar gör man på det tempererade friluftsbadet Våxtorpsbadet och golf spelar man på Laholm GKs två banor. Samhället är präglat av trygghet och har närhet till industri som håller invånarna sysselsatta, samt är känt för sina årligen återkommande knallemarknader under vår och höst. Du tar dig lätt hit via väg 24 (Laholm-Örkelljunga) och väg 115 (Båstad). Det går vardagligen flera bussturer till Laholm.

Ortens historia

Genom tiderna har Owaghstorp, eller ”Owaghs torp”, kommit att förändras till dagens Våxtorp. Socknen har ett medeltida ursprung och kom att ingå i Höks Härad som senare blev Laholms kommun samt delvis Båstads kommun. Våxtorp hör till den tidigare och är 140 kvadratkilometer stort, beläget 13 km söder om Laholm, på och nedanför Hallandsåsen.

Byn byggdes kring det lokala godset Vallens Slott (även känt som Vallens Borg och Vallens Säteri) från 1300-talet och kyrkan med anor från 1200-talet. Slottet är byggt i empirstil på en holme vid Storsjön och är idag ett byggnadsminnesförklarat gårdshotell och konferensanläggning. Kyrkan är byggd i trappgavelstil och unik i sitt slag i Halland.

Natur och Fritid

Naturen i och kring Våxtorp är sagolikt vacker och erbjuder fina vandrings- och cykelleder. Vid smedjeån, i Hårsabäck, finns t ex Hallandsledens vackraste rastplatser med laxtrappa. Naturreservatet Björsåkra-Bölinge erbjuder backiga landskap där ljungen växer tät och skogslandskap med stolta gamla bokar. Här bor du också med 15 km till närmsta strand.

Våxtorps hembygdsförening är en aktiv förening med gediget program, som värnar särskilt om att levandegöra och bevara stickkonsten. Bygden är känd för sin bindslöjd (”Binge”) som är en speciell typ av mönsterstickning. De delar med sig av historien med byggnader som ”den gamla stugan”, ”stallet”, ett lantbruksmuseum, toffelmakeri, snickarbod, vävstuga, bysmedja och takspånshyvel. Det finns också en inbyggd danspaviljong under tak inom området. Här firas 1 maj, nationaldagen, midsommar och jul – samt en massa annat. Bland annat tar man vart tredje år emot skolbesök där man låter barnen se och prova hembygdslivet så som det var förr. Hela programmet hittar du här!

Andra aktiva föreningar i Våxtorp är till exempel Våxtorps BolS (fotboll), Vindrarp Volleyboll, Våxtorps Tennisklubb, IBK Puma (Innebandy) m fl. Orten har en idrottshall. Inom hästsporten har Björbäcks ridanläggning gjort sig ett namn och är välbesökt under hästtävlingar. Och apropå hästar finns även Ängarnas Ranch med ridning för den med och utan ridvana, belägen söder om Våxtorp och i närheten av Kungsbygget.

Hallandsåsen och Kungsbygget där håller dig aktiv om du vill. Här ligger den fina skidanläggningen ”Vallåsen” som gjort sig känd över hela södra Sverige och Danmark och sommartid åker du Sommarrodel, Zipline, Bungy Rocket, kör downhill med mountainbike och vandrar på åsen.

Förskolor

Bullerbyns förskola

Skolor

Våxtorpsskolan (åk F-6) samt (åk 7-9)

För uppdaterad information och andra förskolor/skolor, besök Laholm kommuns hemsida.

Närliggande områden

Laholm

Orten är välkänd för sitt utmärkta laxfiske och har fler aktiva jordbrukare än riksgenomsnittet!

Skummeslövsstrand

I området tar man tillvara livet utomhus.

Knebildstorp

Nära till Äventyrslandet, Flygstaden och centrum ligger detta omtyckta område med få försäljningar.

BEVAKNING
______

Vill du bo i Våxtorp?

Det är inte lätt att hålla koll på allt när livet pågår. Vi hjälper dig att hitta din bostad! Klicka på länken nedan, fyll i dina önskemål,
– sedan kontaktar vi dig när vi får en träff!