Människor om badar vid Svärjarehålan i Halmstad
Damm vid blommande rhododendronbuskar i park Halmstad
Sjöbodar i Görvik
Stenar och måsar i spegelblankt hav Görvik Halmstad

Sandhamn | Görvik

Ett område med privat sfär med ett mindre antal villor, många av exklusiv karaktär, beläget vid havet.

Sandhamn och Görvik ligger mellan Grötviks hamn och Tylösand, ett privat område med ett mindre antal villor, många av exklusiv karaktär.

Naturen nära

Prins Bertils stig slingrar sig förbi utmed havet, nära men ändå på behörigt avstånd från fastigheterna här. Det är en led som går mellan Slottet och Möllegård via Tylösand, som är rik på natur- och kulturupplevelser. Läs informationstavlorna, stanna upp för en stund och låt havsvindarna viska Halmstads historia. Leden är 18 km lång, delvis belyst, och tar dig bland annat igenom Aleskogen och Eketånga naturreservat, förbi de pittoreska fiskebodarna och skolskogen vid Örnäs udde. Sträckan har ett högt värde som rekreationsområde. I Görvik är höjdpunkten Görviksfiskarn som låter dig köpa med dig färsk fisk hem till kvällen!

Eketånga naturreservat ligger intill och utgörs av ett kustnära flygsandsområde om ca 19 ha. Björk och tall planterades här under mitten av 1800-talet och trivs på de mjukt kuperade dynerna. Naturvårdsmålet är att låta skogen nå sitt slutstadium av maximal ålder. Här vårdas annars friluftslivet då det tätortsnära läget innebär att reservatet fungerar som ett värdefullt rekreationsområde. Skogen erbjuder spår för trail och mountainbike samt ett utegym. Det finns gott om bär och svamp för den som tar det lite lugnare i terrängen.

Svärjarehålan

I bukten intill Sandhamn finner vi Svärjarehålan. Sedan 1991 finns här ett tillgänglighetsanpassat bad, i folkmun kallat ”Handikappsbadet”. Här finns omklädningsrum, duschar och hjälpmedel på gräsytorna samt trappor och en ramp som går ut i vattnet. När flaggan är hissad är badet bemannat.

Badet är mycket omtyckt och är ett klippbad med god sikt. Därav har också länets första snorkelled förlagts här och är ett roligt inslag! Här snorklar du en led som är 200 meter lång, där du får information om vanligaste arterna som du kan träffa på i havet genom att läsa de 10 undervattenskyltar som satts upp.

Svärjarehålan är en populär badplats även vintertid, för stadens alla kallbadare!

Grötviks hamn

Åt andra hållet finner vi Grötviks hamn, som byggdes i slutet av 1930-talet för att kunna lasta sten från stenbrytningen alldeles intill hamnen. Då denna era är slut har hamnen byggts om till en hamn för fritidsbåtar och rymmer ca 375 platser. Hamnen arrenderas och förvaltas av Grötviks segelsällskap (GSS) som står för driften.

Här badar du från klipporna eller den lilla stranden i hamnen. Barnen fiskar gärna krabbor eller hoppar på stenarna och de blankpolerade klipphällarna, och om kvällarna besöks bryggan av kvällsbadande med picknickkorgarna fyllda till bredden och vars innehåll avnjuts ackompanjerad till magiska solnedgångar och ett speciellt pärlemoljus som konstnärer fångat i sina tavlor. Platsen erbjuder ett mikroklimat där den solvarma graniten avger värme långt in på kvällen.

Golf!

Gillar du golf har du kommit rätt. Tiotusentals golfare åker gärna till Halmstad för att spela golf varje år och det är inte för intet man kallar sig Golfhuvudstaden. Man har flera gånger blivit framröstad till Årets Golfstad tack vare av sin fantastiska natur och golfkultur. Här hittar vi sex 18-hålsbanor, en av världens bästa träningsanläggningar och flera pay and play banor. Den närmast belägna är också den mest välkända, nämligen Halmstad Golfklubb i Tylösand som arrangerat flera stora tävlingar på den Norra banan, bland andra Solheims Cup 2007, och som blivit framröstad som Sveriges bästa 2005. Restaurangen här (Halmstad Golfrestaurang) har utsetts till Sveriges bästa Golfkrog flera år i rad!

Golfbanorna i Tylösand, Ringenäs och Villshärad har dessutom padelbanor och Halmstad Golfarena erbjuder längskidåkning på konstsnö vintertid.

Närliggande områden

Tylösand

Tylösand är bland annat välkänt för sin fantastiska strand med finkornig sand och nöjesliv.

Stenhuggeriet

Äldre mycket omtyckt villaområde vid havet i navet till allt på bra cykelvägar.

Frösakull

Trevligt villaområde bestående av arkitektritade villor i samtida exteriöra utföranden.

BEVAKNING

Vill du bo i Sandhamn och Görvik?

Det är inte lätt att hålla koll på allt när livet pågår. Vi hjälper dig att hitta din bostad. Klicka på länken nedan, fyll i dina önskemål,
– sedan kontaktar vi dig när vi får en träff!