gummistövlar och höstkantareller i Mahult
Kantareller i svampkorg på sten i skogen
Skedala bygdegård
Röda äpplen med regndroppar i träd Bergsgård

Skedala

Med sitt läge utanför Snöstorp är Skedala, med sina närmare 400 invånare, landet i närheten av stan.

Med sitt läge utanför Snöstorp är Skedala, med sina närmare 400 invånare, landet i närheten av stan. Förr var Skedala ett mycket stort gods, Skedala Hus, men gården plundrades och brändes på 1500-talet för att 300 år senare ge plats för den nuvarande byggnaden av trä. 1850 hade godset haft en mängd ägare och hamnade i händerna på blivande riksdagsmannen Ivar Lyttkens, som ett kvarts sekel senare delade det i två gårdar, Skedala och Nydala. Nu anlades här ett brännvinsbränneri och man började odla marken och återplantera skog. Som grundare till Bolmenbanan såg Lyttkens också till att Skedala fick en egen tågstation, även om han praktiskt taget var den ende resenären som nyttjade hållplatsen… Hela stationen lades ner efter det 25:an dragits fram. Efter Lyttkens död såldes gårdarna för att styckas upp ytterligare.

Aktiv fritid

Det sprudlar av aktivitet i Skedala och föreningslivet är väl utvecklat. Med gott om rekreationsområden är friluftslivet nästan en självklarhet – här finner du klättrare som ordnat flertalet leder med olika svårighetsgrad, en hel del löpare, ryttare, vandrare, svampplockare och andra. Även för MTB-fantaster är skogen en livsnerv, även om lederna främst är tänkta som vandringsleder. Skedala skog med sitt stora nät av stigar och skogsstigar har klassats som bevaransvärt område med högsta värde. På Ön till exempel finns en stigcentral med karta och förteckning över ett antal leder som varierar mellan 3-7 km. Miljön är väldigt vacker med sjöar och grillplatser utmed vattnet. Hit leder en cykelbana från Halmstad.

Skedala har en trivselförening som anordnar en rad trevliga aktiviteter i området, t ex midsommarfest, luciafirande, cykelfest, disko för barnen under skollov, brännboll mm.

Skedalahed

Vid Skedalahed, ett viktigt område för stadens grönstruktur och närrekreation, finner man Skedalaheds idrottspark. Här finns fotbollsverksamhet med fotbollsplaner och klubbhus i områdets södra del, brukshundsklubb i områdets norra del, skytteförening i närområdet samt plats för diverse motionärer i detta tidigare militära övningsområde som också fungerar som strövområde.

Halmstad Hundarena erbjuder hundkurser, tävlingar och andra evenemang i en inomhushall om 1300 kvm som delats upp i 3 sektioner. Här tränar och tävlar du i agility, lydnad eller rallylydnad. Hitresande kan hyra boende på anläggningen, alternativt ta in på närbeläget Bed & Breakfast som även hyser hundpension och hunddagis. Även Halmstad Hundsim håller till här och rehabiliterar hundar samt håller kurser och föreläsningar.

Service

Förskolor

Brogårds förskola med en avdelning (1-5 år), Akaciavägen 1
Backatorpets förskola med fyra avdelningar, Litorinavägen 15
Hackspettens förskola med en avdelning, Radhusvägen 29
Kammerslyckans förskola med fyra avdelningar (1-5 år), Kammerslyckan 1

Skolor

Snöstorpsskolan (År F-5) Litorinavägen 27
Vallåsskolan (F-9)

För uppdaterad information och andra förskolor/skolor, besök Halmstad kommuns hemsida.

Bilder från området

Närliggande områden

Snöstorp

Läget är förmånligt när det kommer till det kommersiella utbudet och närheten till naturen.

Simlångsdalen

I Simlångsdalen finns häpnadsväckande vacker natur kring sjöar och skogar.

Marbäck

Marbäck är ett mindre villasamhälle i Snöstorps socken, ungefär 12 km utanför stan.

BEVAKNING

Vill du bo i Skedala?

Det är inte lätt att hålla koll på allt när livet pågår. Vi hjälper dig att hitta din bostad! Klicka på länken nedan, fyll i dina önskemål,
– sedan kontaktar vi dig när vi får en träff!