Onsjö i Gullbrandstorp
gummistövlar och höstkantareller i Mahult
Åker i Getinge
Kantareller i svampkorg på sten i skogen

Laholm | Genevad

En tätort i det öppna landskapet nära till både stad och landsbygd, skog och hav.

Välkommen till Genevad, en tätort i det vackra öppna landskapet i Laholms kommun i Hallands län. Ordet Genevad härstammar ifrån orden gena och vad, och vattendraget man ska gena över är Vessingeån.

Genevad/Veinge IF har både A- och B-lag samt ungdomslag i en aktiv förening. På orten finns också ett byalag som arrangerar en hel del aktiviteter.

Det finns bra bussförbindelser mellan Laholm och Halmstad, med flera turer varje dag.

Att bo i Genevad

Genevad har ungefär 570 invånare och ligger norr om Laholm. Idag finns här en stor del villor som byggdes upp under 70-talet, men ortens historia går långt tillbaka. På slätten här hölls år 1657 en känd drabbning till följd av den danska krigsförklaringen. Danskarna under riksrådet Axel Urup hade belägrat Lagholms slott och den svenske riksdrotsen Per Brahe hade begärt förstärkningar. På var sida om Genevadsån, vid Genevadsbron, stod arméerna till slut i ett slag där en sex timmar lång artelleri- och muskötduell till slut fick danskarna att retirera. Som minne från denna dag finns ett monument över slaget kvar på en berghäll strax ovan den slätt där arméerna möttes.

Företagandet i Genevad

Genevad blev senare i och med järnvägen ett bruks- och stationssamhälle med både tegelbruk och sockerbruk. I Sockerbrukets gamla lokaler ligger idag en av Sveriges största campingvaruhus. Mellan Genevad och Lilla Tjärby ligger en handelsträdgård och plantskola. Gillar man att odla finns inspirerande Genevad Nygård som driver självförsörjning och småskalig ekologisk odling på gården och erbjuder föreläsningar och rundvisningar. I köpcentret Geva finns butikslokaler och en liten jourbutik som också fungerar som postombud. Här finns också en zoobutik för exotiska djur.

Förskolor

Regnbågens Förskola, Bollvägen 4 (Droppen 1-3 år, Solen 3-4 år. Stjärnan för 5-åringarna har sin lokal på Genevadskolan)

Skolor

Genevadskolan F-3
Veingeskolan F-9

Läs mer om skolorna här: www.laholm.se/barn-och-utbildning

Närliggande områden

Eldsberga

I Eldsberga bor du i det lantliga lugnet nära naturen, med kort avstånd till Hallarna.

Laholm

Den mysiga lilla staden som erbjuder både historia och modern industri, nära till skogen och havet.

Trönninge

Omgivningarna i Trönninge är flacka och vackra, med bara ca 2 km till stranden!

BEVAKNING

Vill du bo i Genevad?

Det är inte lätt att hålla koll på allt när livet pågår. Vi hjälper dig att hitta din bostad! Klicka på länken nedan, fyll i dina önskemål,
– sedan kontaktar vi dig när vi får en träff!