Gullbranna naturreservat bro
Vit nyponblomma Östra stranden

Gullbranna

Gullbranna finner du en mil söder om Halmstad. Här bor du nära naturen och tar dig lätt in till centrum, Hallarna och Stenalyckan.

Gullbranna finner du en mil söder om Halmstad. Här bor du nära naturen och tar dig lätt in till centrum, Hallarna och Stenalyckan med buss eller bil om du skulle vilja ha mer än ortens utbud av service, som består av bl. a livsmedelsbutik, pizzeria och frisör. Det är också nära till Gullbrannas, Laxviks eller Tönnersas omtyckta badstränder.

I området

Eldsbergabygden sträcker sig från havet i väster till skogen i öster. Här finns hav och sjö, landsbygd och tätort, många intressanta platser och en spännande historia. Du kan ta del av den bl. a genom att besöka hembygdsgården Dammen på orten. Det är en aktiv förening som håller till i husen kring gården. Här finns bl. a bagarstuga, snickarboa och smedja och man anordnar bl. a midsommarfest, kulturvandringar, kulturafton och julstuga.

Naturreservatet Gullbranna är 107 hektar stort och ägs av Naturvårdsverket sedan 1972. Här finns några av Hallands mäktigaste sanddyner och innanför dessa breder stora flygsandfält ut sig. För att förhindra sandflykten planterades på detta fält tallskog under 1800-talet. Det är ett mycket vackert reservat som man gärna stannar länge i – glöm inte picknickkorgen!

Fritidsaktiviteter

Kattegattleden passerar längs kusten och låter dig som gärna cyklar upptäcka omgivningarna på ett vackert sätt. Den går mellan Helsingborg och Göteborg!

På Gullbrannagården anordnas också en hel del aktiviteter. Mest känt är nog gården för den årliga Gullbrannafestivalen med tillresande artister och långväga besökare. Du tar dig lätt dit på cykel och får till på köpet en trivsam färd genom böljande landskap. Ta med dig badhandduken eller promenadskorna och njut av den kilometerlånga stranden eller naturen i naturreservatet!

Golfbanan i Tönnersjö är en 18-hålsbana med hög standard på greenerna. Det finns också en Pay & Playbana som är utöver det vanliga.

Till föreningslivet hör Gullbranna Bouleklubb och Gullbranna Hästförening som håller ridlekis, grupper, läger, loppis med mera. Gullbranna frikyrkoförsamling erbjuder bland annat öppen förskola. I Eldsbergabygden finns gott om fler föreningar.

Nära Gullbranna finner vi Hallands största gravfält – Påarps gravfält, vid klapperstensfältet vid Laholmsbukten 2,5 km sydväst om Trönninge. Gravfältet har inte mindre än 200 gravrösen och 50 stensättningar. Man tror att dessa härstammar från äldre järnåldern. Ett imponerande landmärke här är det 3.5 meter höga flyttblocket ”Slyngestenen” och i området finns ett rikt fågelliv.

Förskolor

Havets förskola, Saffransgränd 14
Stjernarps förskola, Stjärnarp Skolan 348
Eldsberga förskola, Prästvägen
Gullbranna förskola, Mejramvägen 14

Skola

Eldsberga skola (åk F-5) samt fritidshem, Prästvägen
Trönningeskolan (åk F-9), Laxviksvägen 30

För uppdaterad information och andra förskolor/skolor, besök Halmstad kommuns hemsida.

Närliggande områden

Eldsberga

Här bor du i det lantliga lugnet nära naturen, och tar dig lätt in till centrum med buss eller bil!

Påarp | Laxvik

Av barnfamiljerna omtyckt område vid havet, milen söder om Halmstad

Trönninge

Omgivningarna i Trönninge är flacka och vackra, med bara ca 2 km till stranden!

BEVAKNING
______

Vill du bo i Gullbranna?

Det är inte lätt att hålla koll på allt när livet pågår. Vi hjälper dig att hitta din bostad! Klicka på länken nedan, fyll i dina önskemål,
– sedan kontaktar vi dig när vi får en träff!