Segelbåtar i gästhamn i stilla vatten Halmstad
söderpiren padel och kottehusen
Brygga vid Nissan på söder i Halmstad
Vy längs med Nissan vid nybyggda lägenheter och båtplatser på söder Halmstad

Söder

Det centrala läget i kombination av det lika avskilda läget och närheten till vattnet lockar.

Söder är en attraktiv stadsdel där det centrala läget i kombination av det lika avskilda läget med närheten till Nissan och havet är kvalitéer som lockar. Men Söder har också en lång väldokumenterad historia, så det är inte bara nu som bland andra bostadsbyggarna lockas hit!

Söders historia

Under början av 1600-talet byggdes Halmstad slott på Kung Kristian av Danmarks begäran. Ett lustslott för nöje och avkoppling var det tänkt, men redan 1645 fick han överlämna det nöjet till svenska kungar då Halland blivit svenskt. Idag återfinns här bl a Länsstyrelsens lokaler. Söder om slottet finns slottsparken med spår från tidig historia.

Maritimt

Den maritima historien präglar Söder längs Nissans strandpromenad. Fiskebodar och bryggor minner om tiden som fiskehamn. Här bodde fiskare, sjömän, varvsarbetare, lotsar och tullare, korna betade på Patrikshills ängar och i skeppsvarvet arbetades det hårt när den tiden begav sig. På Dragvägen drogs skepp och båtar för hand och där ligger idag Marinstugan med väl dokumenterad historia för den som är intresserad. Här är föreningen Halmstad Flottans Män aktiva i stort och smått! Även Doktorsvillan, Läkarvillan eller Villa Riverside (kärt barn har många namn), har en spännande historia liksom Kronobränneriet där Kultur i Halland idag huserar!

Mångfald

Söder har en identitet som präglas av mångfald, och denna vill man i tiden av förnyelse bevara och vårda. Servicebehovet täcks av centrums rika utbud. Restaurangen Söderfamiljen längsmed Nissan är en uppskattad pärla som vi förstår att flera kringboende kallar sitt vardagsrum! Galleri 70 och ett par loppisar – Byring & Bråte samt Citykallen huserar också sedan länge på Söder.

Västra stranden

På Söders udde vid Västra Stranden ligger cafét och strandcentret Söderpiren och restaurangen Lillebror. Charmiga tillhåll för surfare och andra! Stranden har verkligen ökat i popularitet och är en aktiv strand med långgrunt bad, perfekt för kitesurfing. Vollebollnätet är till stor glädje och stranden är perfekt för en brännbollsmatch. Här finns även en padelbur för den som vill spela en match i solnedgången! Till stranden tar du med dina fyrfota vänner eftersom Halmstads hundbad ligger här! På udden hittar vi också Halmstad Segelsällskap i småbåtshamnen med plats för ca 200 båtar.

Nära till naturen

Naturens skiftningar tål här att njutas av året om och Västra Stranden promenerar du till på nolltid. Eller så söker du en skyddad badplats längs Prins Bertils stig som startar vid slottet och löper genom söder, fortsätter genom den skyddade Aleskogen, förbi bassängerna och konsertarenan vid Simstadion, längs med havet hela vägen förbi diverse utflyktsmål som Grötvik hamn, Rhododendronparken etc, innan den vänder inåt land i Tylösand och leder mot slutdestinationen i Möllegård. En 18 km lång vandringsled avsedd för alla.

Förskolor

Aleskogens förskola med tre avdelningar (1-5 år) Gentoftevägen 1
Västanvindens förskola, med tre avdelningar (1-5 år) Skånegatan 13
Kajutans förskola med tre avdelningar (1-6 år) Fiskaregatan 7

Skolor

Brunnsåkersskolan (år 4-9) Flygaregatan 2
Slottsjordsskolan (år F-3) Skånegatan 25

Gymnasium

Kattegattgymnasiet – En hjärnsmart skola som erbjuder yrkesprogram och högskoleförberedande program på tre adresser i stan, varav en här på Söder!
LBS – kreativt gymnasium

För uppdaterad information och andra förskolor/skolor, besök Halmstad kommuns hemsida.

Något att Äta

Söderfamiljen
Söderpiren
Lillebror

Närliggande områden

Centrum

Halmstads hjärta, beläget längs Nissan med ett charmigt centrum och många parker!

Östra Förstaden

Här finner vi stadens magnifika paradvåningar och som kronan på verket Grand Hotell!

Alet

Alet ligger på gång- och cykelavstånd från centrala Halmstad, och Söndrums centrum.

Smultronställen

Söderpiren i Halmstad smultronställen i Halmstad
Bad i pool, simmande flickor under ytan Brottet smultronställen i Halmstad

badliv

vilket bad passar just dina behov och önskemål?

BEVAKNING

Vill du bo på Söder?

Det är inte lätt att hålla koll på allt när livet pågår. Vi hjälper dig att hitta din bostad! Klicka på länken nedan, fyll i dina önskemål,
– sedan kontaktar vi dig när vi får en träff!