park östra förstaden
vackra hus i östra förstaden
Vy över Nissan med båthamn mot slottet och slottsbron Halmstad
Vy mot Strandgatan med båtar från södersidan Halmstad

Östra Förstaden

Här finner vi stadens magnifika paradvåningar och som kronan på verket Grand Hotell!

I Östra Förstaden finner vi de magnifika paradvåningarna och som kronan på verket Grand Hotell som vid invigningen 1905 ansågs vara ett under av elegans!

Lite historia

Stadsdelen växte fram under sekelskiftet och begränsades av Strandgatan, Stationsgatan och Viktoriagatan. Det var en handfull arkitekter som stod bakom husens utformning – stora stenhus med fyra till fem våningar och med dekorativa utsmyckningar på de vackra fasaderna i puts och tegel av hög klass. Stilen är lånad från barockornamentiken, nyklassicism, jugend och nationalromantik.

Kran 2

Den gamla hamnkranen från 1921 står som stolt minnesmärke här längs Nissastrand. Det är en Malcuskran som efter att ta tagits ur bruk 1999 räddats och restaurerats för att bevaras till eftervärlden. Idag är den landets äldsta elektrikfierande hamnkran då Kran 1 förvandlats till metallskrot. Då Halmstad är en gammal hamnstad och betydande sjöfartsstad är kulturminnet extra värdefullt.

Halmstad Gästhamn

Här ligger Halmstad Gästhamn, 400 meter nedströms Slottsbron, med utsikt över Halmstad Slott. Hamnen drivs av BK Najaden och har tillgång till sjömack, miljöstation och ett litet mysigt café längsmed promenadstråket ”Sinnenas promenad” vid Nissan. Här går man gärna en promenad och spanar in båtarna en vacker sommardag!

Rekreation

Koppla av en stund i Stationsparken (Järnvägsparken), eller promenera längs Nissans strand. Möjligheterna till rekreation är lika stora som närheten till högre puls i centrumkärnan. Om rekreation för dig innebär att bli ompysslad av en frisör, göra en tatuering, gå på spa, äta en god lunch eller middag så finns det möjlighet att göra så på ett hotell eller salong i stadsdelen. Stadsdelen har en lång tradition av hotell och det finns fortfarande tre kvar i området. Lekplatsen i parken är inspirerad av tågstationen.

Nära till kommunikation

Ta tåget eller bussen till andra orter. Här struntar du i att beställa taxi och rullar själv resväskan till stationen eller Regionbusscentralen. Föredrar du bilen finns det gott om parkeringsplatser och boendeparkering i området.

Det händer också en rad aktiviteter i området runt Nissan, parken och Tullkammarkajen. Bland annat finner vi här Kajskjulets scen med populära artister. I kommunens Framtidsplan 2030 är området utpekat som utbyggnadsområde för blandad bebyggelse med företrädelsevis bostäder. Tankarna går mot en hållbar stadsdel med variation av bostäder och service, vänd mot Nissan med kajpromenad längs vattnet, offentliga rum och gröna mötesplatser för alla.

Staden Halmstad

Med en 700-årig historia finns mycket att säga om Halmstad, staden med sina tre hjärtan. I centrum finner du en vacker stadsmiljö, massor av kultur ett rikt utbud av shopping och restauranger samt flertalet rekreationsmiljöer längs med Nissan och parkerna som omgärdar staden, bland andra Picassoparken och Sinnenas promenad som ligger närmast. I staden finner du flertalet hus och miljöer som vittnar om Halmstads historia och staden har satsat mycket på offentlig utsmyckning. Det finns otaliga stopp som erbjuder något för både kropp och själ.

Genom staden går den lokala bussgatan som den ådra som fyller staden med liv – människorna. Härifrån tar man sig lätt ut till alla de områden som omgärdar staden, och till stadens utbud av kommersialism, underhållning och puls. Flertalet nattklubbar, hotell och restauranger bidrar till att staden lever dag som natt.

Stadsliv

Lilla Torg (där du bl a hittar biografen) och Stora Torg (där du hittar torghandeln), med gågator korsandes däremellan, ger en mängd gågator med utmärkta butikslägen. Det är trevligt att shoppa i Halmstad och du har nära till såväl personliga och unika butiker som stora kedjor, vintage och nytt, samt flertalet caféer, pubar och barer som erbjuder allt från det lilla traditionella till de supermoderna inslagen.

Att bo i Halmstads centrum erbjuder naturligtvis allt som har med stadsliv att göra. Du tar dig enkelt hit och bort genom att gå till tågstationen, busscentrum eller genom att ta en buss/ taxi till flygplatsen. Centrum fungerar som ett nav för staden och du är aldrig långt ifrån varken skog eller hav. Här finns plats för allt!

Service

Förskolor

Järnvägsparkens förskola (Reggio Emilia-inriktning) år 1-5
Engelbrekts förskola, Engelbrektsgatan 24
Sömntutans förskola 14, Rhedinsgatan 14
Nissans förskola, Sven Jonsons gata 12
Rödhaken förskola, privat, Engelbrektsgatan 22

Skolor

Furulundsskolan (åk F–9), Karl Ifvarssons gata 25
Slottsjordsskolan (åk F-5), Skånegatan 25
Engelska Skolan (åk 4-9), Kastanjeallén

För uppdaterad information och andra förskolor/skolor, besök Halmstad kommuns hemsida.

Bilder från området

Närliggande områden

Nissastrand

Stadens solsida, en kort promenad till järnvägsstation, bussterminal, stadsbibliotek och stadskärnan.

Centrum

Halmstads hjärta, beläget längs Nissan med ett charmigt centrum och många parker!

Söder

Det centrala läget i kombination av det lika avskilda läget och närheten till havet och Nissan lockar.

BEVAKNING

Vill du bo i Östra Förstaden?

Det är inte lätt att hålla koll på allt när livet pågår. Vi hjälper dig att hitta din bostad! Klicka på länken nedan, fyll i dina önskemål,
– sedan kontaktar vi dig när vi får en träff!