Kantareller i svampkorg på sten i skogen
trattkantareller i skog
paddla kanot i sjö
Kantareller i svampkorg på sten i skogen

Tönnersjö

Här bor du i det lantliga lugnet nära naturen, och tar dig lätt in till centrum med buss eller bil!

Tönnersjö är en kyrkby som ligger ca 17 km sydost om Halmstad och här bor du som vill leva nära naturen. Byn klassas som småort i Halmstads kommun och här finner vi bland annat Tönnersjö kyrka, Trädplantskolan Tönnersjö Trädgård och Hästshopen. Tönnersjö socken ligger öster om Halmstad och består av två kuperade dalbygder med slättbygd i sydväst och skogsbygd i övrigt. Du som gärna åker buss hoppar på nummer 319 som går genom byn och tar dig via Snöstorp till centrala Halmstad.

2 km från Tönnersjös charmiga kyrka med rötter från 1100-talet ligger Tönnersjö Bygdegård. Här träffar du bygdens folk och festar sedan 1935.

Flertalet naturreservat

Det finns fyra naturreservat i socknen; Danska fall som delas med Breareds socken, Hyltan, Kvarnberget och Gårdshult. Kvarnaberget ligger i Tönnersjö och omfattar även det sydligare Hallaskär. Reservatet består bland annat av en 150 år gammal ekskog och ett alkärr där vattenklöver kan blomma.

Det finns flera små sjöar i och i närheten av Tönnersjö. I Stora Skärsjöns relativt klara vatten fiskar den med fiskekort abborre, gädda, sutare och ål. Den mindre Tostarpasjön blir snabbt uppvärmd varma sommardagar, vilket såklart gläder dig som gillar att bara. Båda sjöarna har tillgång till en badbrygga som gör det smidigt att svalka sig – kanske efter du spelat en härlig golfrunda?

Golfbanan

Golfbanan i Tönnersjö är en 18-hålsbana med hög standard på greenerna. Om du gärna spelar golf men saknar grönkort lär du upptäcka Pay & Playbanan är utöver det vanliga. Den bjuder på spännande utmaningar i lätt kuperad terräng och naturen här är mycket vacker.

Aktiv fritid

Flera föreningar och aktiviteter som finns att göra i området delas med grannsamhället Eldsberga. Till föreningslivet hör bland annat Eldsberga Innebandyklubb, Eldsberga Gymnastikförening med pass som passar alla i Eldsbergahallen, Eldsberga Tönnersjö scoutkår som erbjuder barn från andra klass och uppåt en meningsfull fritid! De har sin scoutstuga i Eldsberga och sin hajkplats vid Hunesjö. Men det är inte den enda kåren som är aktiv i området – Söndrums scoutkår driver den mysiga Tönnersjöstugan som ligger närmare Strömmasjön.

I Eldsberga finner vi förutom skola och förskola, en närbutik, pizzeria, bensinmack, distrikstsköterska, BVC och frisör. Du tar dig lätt in till centrum med buss eller bil om du skulle vilja ha mer än ortens utbud av service och det är bara ca 4 km till Gullbrannas, Laxviks eller Tönnersas stränder.

Eldsbergabygden

Eldsbergabygden sträcker sig från havet i väster till skogen i öster. Här finns hav och sjö, bördig landsbygd och tätort, många intressanta platser och en spännande historia. Du kan ta del av den bl. a genom att besöka hembygdsgården Dammen på orten. Det är en aktiv förening som håller till i husen kring gården. Här finns bl. a bagarstuga, snickarboa och smedja och man anordnar bl. a midsommarfest, kulturvandringar, kulturafton och julstuga.

PRO Eldsberga är en aktiv förening som hittar på diverse aktiviteter. Bland annat har man anordnat middagar, boulespel, fester, resor och vandringar!

Eldsberga kyrka byggdes på 1100-talet och är en av Hallands bäst bevarade romanska kyrkor. Den står högt belägen på en rullstensås och syns från långt håll! Här hålls aktiviteter för alla åldrar – från ”kyrkis” till körverksamhet.

Service

Förskolor

Eldsberga förskola har en stor och inspirerande utemiljö som används mycket i barnens lek och lärande. Förskolan ligger i Eldsberga, alldeles i närheten av Eldsbergaskolan, och består av två byggnader. Förskolan har två avdelningar. De äldre barnen är på avdelning Fladje och de yngre på avdelning Lyckängen.

Skolor

Eldsbergaskolan är en F-6 skola som ligger i utkanten av Eldsberga samhälle. Eldsberga är ett landsbygdssamhälle på gränsen till Laholms kommun, söder om Halmstad. På skolan går det totalt omkring 130 elever, varav ungefär 60 stycken elever går på skolans fritids.

Efter årskurs 6 flyttas eleverna till Trönningeskolan för att gå årskurs 7-9.

För uppdaterad information och andra förskolor/skolor, besök Halmstad kommuns hemsida.

Service

Buss 319

Närliggande områden

Trönninge

Omgivningarna i Trönninge är flacka och vackra, med bara ca 2 km till stranden!

Eldsberga

I Eldsberga bor du i det lantliga lugnet nära naturen, med kort avstånd till Hallarna.

Simlångsdalen

I Simlångsdalen finns häpnadsväckande vacker natur kring sjöar och skogar.

BEVAKNING

Vill du bo i Tönnersjö?

Det är inte lätt att hålla koll på allt när livet pågår. Vi hjälper dig att hitta din bostad! Klicka på länken nedan, fyll i dina önskemål,
– sedan kontaktar vi dig när vi får en träff!