Tjejer på supbräda på Fylleån
Fyllinge Centrum
Mariakyrkan i eftermiddagssol Fyllinge

Fyllinge

Lugnet och närheten till havet är annat som gör att de flesta bor kvar länge här.

Området

Ungefär 5 km söder om Halmstads centrum ligger Fyllinge med en blandning av bostadsrätter, hyreshus och villor. Låga hus med många lekplatser och generösa grönytor mellan husen kännetecknar området och lugnet och närheten till havet är annat som gör att de flesta bor kvar länge här. Till exempel cyklar du härifrån till semesterparadiset Östra Stranden ”på nolltid” för ett dopp i det blå!

Lite historia

Södra delen av Fyllinge har varit bebodd sedan mycket lång tid, det vet man sedan man hittat ett stråk av bronsåldersgravar i nord-sydlig riktning. Att en träbro funnits över Fylleån vid Fyllebro kan man veta genom att studera en målning som beskriver slaget här den 17 augusti 1676. Slaget vid Fyllebro var det sista i Halland och avgörande under det skånska kriget mot Danmark. Genom segern kunde svenskarna samla förstärkningar och sedan besegra danskarna i slaget mot Lund. Bron har ersatts några gånger sedan dess och som senast 2005 tillkom en gång- och cykelbro som förbinder Fyllinge med handelsområdena Hallarna och Stenalyckan.

Det tar ca fem minuter att cykla till Hallarna och Stenalyckan, ett stort handelsområde som erbjuder det mesta av livsmedelsaffärer, systembolag, apotek, optiker, bibliotek, restauranger, bilhandlare, sportbutiker, bygghandel, bokhandel, träningsanläggningar, blomsterhandel, flertalet klädbutiker och mycket mer!

Åt andra hållet ligger industriområdena Kistinge och Villmanstrand. Här arbetar ett stort antal människor och här finner man också en större återvinningscentral.

Service på nära håll

I centrala Fyllinge ligger en vårdcentral, pizzeria, Fyllingeskolan, förskolor, fritidsgård, bibliotek. Mariakyrkan med sin åttakantiga planform återfinns också här som en fridens bonad på krigisk mark. En vacker kyrka i tegel där Marias färg blå dominerar rummet och för tankarna till himlen och trofastheten.

Fritid

Idrottsplatsen Halmiavallen ligger intill Åkeslätt i närheten av Olofstorp. Åkeslätt har sedan mitten av 80-talet varit en viktig samlingsplats för aktiviteter som anordnats av Fyllingeskolan, fritidsgårdarna och innebandyklubben. I området finns flera idrottsföreningar inom gymnastik, innebandy och fotboll.

Stadsbondgården Olofstorp har sedan 1990 varit ett populärt utflyktsmål för barnfamiljer. Här erbjuds fri entré och möjligheter att hålla barnkalas. På gården finns flera olika sorters bondgårdsdjur, fina trädgårdar och en butik med försäljning av hantverk. Härifrån går du fina promenader på välplanerade stigar längs Assarpsbäcken, och vill du kan du lätt ta en paus vid någon eldstad och grilla eller fika lite.

Längs en sträcka inom en kilometer i Fylleån, har det funnits flera kvarnar genom tiderna, bland andra Fyllinge Kvarn och Fyllinge mölla på södra sidan som har tillhört Fyllinge by, medan Snöstorps mölla på norra sidan tillhörde Snöstorps by. Fyllinge kvarn har anor sedan medeltiden och kanalen här stensattes på 1700-talet. Idag drivs kvarnen som elkraftstation. Här paddlar man gärna SUP längs den vackra sträckan ner mot havet!

Service

Förskolor & skolor

Gäddans förskola, Gäddvägen 179
Gyllebolets förskola, Taxvägen 35
Klackens förskola, Jaktfalksvägen 53
Fyllinge förskola, Settervägen 21
Norlandias förskolor Nyponet, Boxervägen 2

Fyllingeskolan (Åk F-9), Gäddvägen 181

För uppdaterad information och andra förskolor/skolor, besök Halmstad kommuns hemsida.

Bilder från området

Närliggande områden

Laxvik | Påarp

Laxvik har en mindre familjestrand med små vikar med gräsytor och klippor runt om.

Snöstorp

Läget är förmånligt när det kommer till det kommersiella utbudet och närheten till naturen.

Trönninge

Omgivningarna i Trönninge är flacka och vackra, med bara ca 2 km till stranden!

BEVAKNING
______

Vill du bo i Fyllinge?

Det är inte lätt att hålla koll på allt när livet pågår. Vi hjälper dig att hitta din bostad! Klicka på länken nedan, fyll i dina önskemål,
– sedan kontaktar vi dig när vi får en träff!