sol över nissastrand och stadsbiblioteket tidig vår
Stadsbiblioteket i Halmstad på Nissastrand
Vy mot Torntorget från stan på Nissastrand
Hundpromenad på Nissastrand

Nissastrand

Stadsdelen längs Nissans östra strand, mittemot city, med fint utformade parker i olika teman!

Nissastrand är en relativt ny stadsdel på Gamletullsområdet i centrum av staden som byggts på den tomt som tidigare tillhörde Albany Nordiska filt AB längs Nissans östra strand. Av de gamla fabrikslokalerna finns bara det gamla huvudkontoret, en lagerlokal och det byggnadsminnesförklarade pumphuset kvar. Området omfattar åtta nybyggda kvarter med cirka 1 500 lägenheter. Utöver detta har kommunen byggt ett kvarter med studentbostäder, äldreboende (servicebostäder), Stadsbiblioteket och ett större parkeringsgarage. Man förband då också stadsdelen med centrum genom att bygga en gångbro.

Solsidan

Här bor du på stadens solsida, med kort promenadavstånd till järnvägsstation, bussterminal, stadsbibliotek och Halmstads stadskärna. Det nya området Nissastrand breder ut sig mellan Gamletullsvägen och Nissan och erbjuder förutom ett trivsamt boende även butiker och restauranger. Längs Nissan kan du njuta av folklivet, vattnet och småbåtarna. Strandpromenaden börjar vid järnvägsbron och sträcker sig längs Nissans östra strand, förbi Nissastrand, passerar Filtparken och mynnar ut i Kapsylparken mellan stadsbiblioteket och Österskans. Linnéparken bjuder in till lek eller rekreation och på andra sidan Nissan väntar Norre Katts park som har en rik vegetation och många exotiska trädarter. Här finns en damm med rikt fågelliv, en rotunda med caféverksamhet sommartid och en temalekplats.

Eget torg

På Gamletull har man låtit ta bort en parkeringsplats till förmån för ett grönskande torg, en plats som senare vann Halmstads Byggnadsnämnds Arkitekturpris. Torget heter Ernst Wigforss plats för att hedra minnet av den Halmstadbördige ideologen som var finansminister i flera regeringar under början av 1900-talet. Ambitionen var att skapa ett modernt torg där befintliga träd i viss mån skulle sparas. Även stora träbänkar och kuber av stål har ställts på plats. I dessa kuber finns belysning och på sidorna kan man läsa citat av Ernst Wigforss. På den södra delen av torget har det anlagts en boulebana.

Nissastrands bebyggelse har ett blandat arkitektoniskt formspråk som ger prov på stilar från olika tidsåldrar och med olika karaktärer och här finns lägenheter för alla smaker.

I stadsdelen har man också fått en större närbutik (Coop), gym, massage, restauranger och bank etc.

Förskolor

Furets förskola, Videvägen 38
Laxöns förskola, Furuvägen 41
Sömntutans förskola 14, Rhedinsgatan 14
Engelbrekts förskola, Engelbrektsgatan 24
Rödhaken förskola, privat, Engelbrektsgatan 22

Skolor

Furulundsskolan (åk F–9), Karl Ifvarssons gata 25
Slottsjordsskolan (åk F-5), Skånegatan 25
Brunnsåkerskolan (åk 6-9), Flygaregatan 2
Engelska Skolan (åk 4-9), Kastanjeallén

För uppdaterad information och andra förskolor/skolor, besök Halmstad kommuns hemsida.

Senior

SPF Seniorerna Gamletull

Närliggande områden

Centrum

Halmstads hjärta, beläget längs Nissan med ett charmigt centrum och många parker!

Furet

Bebyggelsen är till mestadels äldre och området är väldigt omtyckt där det ligger invid Nissan.

Östra Förstaden

Här finner vi stadens magnifika paradvåningar och som kronan på verket Grand Hotell!

BEVAKNING
______

Vill du bo på Nissastrand?

Det är inte lätt att hålla koll på allt när livet pågår. Vi hjälper dig att hitta din bostad! Klicka på länken nedan, fyll i dina önskemål,
– sedan kontaktar vi dig när vi får en träff!