Oskarström

Laxfisket har alltid varit betydande utmed stränderna i Oskarström, som har ett eget centrum.

Området

Namnet Oskarström är inte efter kungarna Oscar I eller Oscar II utan efter bokhållaren Oscar Björkman född i Ulricehamn som 1844 köpte en bit mark med tillhörande vattenfall vid Nissan. Han byggde ett sågverk och en kvarn vid fallet, som han döpte efter sig själv – Oscarsström. När ortnamnet 1850 skrevs i Hallands Läns Tidning, stod det Oskarsström. 1890 startade Oskarströms Jutefabrik och lade grunden till det moderna industrisamhället. 1905 blev orten ett municipalsamhälle.

Med sitt läge utmed riksväg 26 (Nissastigen) 18 km norr om Halmstad centrum breder orten ut sig på båda sidor om Nissans dalgång. Samhället ligger lummigt inbäddat och omges av mäktiga lövskogsklädda höjder och milsvid granskog. Flera avgångar till Halmstad och även Jönköping med både tåg och buss, gör att kommunikationerna är mycket goda för pendlare, gymnasieungdomar och övriga resenärer.

Laxfisket har alltid varit betydande utmed stränderna i Oskarström. Det var USAs Stockholmsminister William Thomas som upptäckte naturen och laxfisket här och en av klipporna i fallet i Nissan bär fortfarande namnet Mr Thomas sten. Mot slutet av 1800-talet fanns här laxfisketurism på orten och det uppfördes ett hotell för att härbärgera turisterna. Men med industriutsläppen på 1900-talet kunde laxbeståndet inte längre fortleva. Laxen har numera återvänt till Oskarström då vattnet är renare idag.

Förutom en fotbollsanläggning med flera planer finns det även två idrottshallar, en utomhus simanläggning med uppvärmd 50-meters bassäng och två mindre bassänger, skidbacke med skidlift samt en konstfrusen isbana. Flertalet idrottsföreningar är verksamma i Oskarström.

På orten finns också; vårdcentral, apotek, tandläkare, bibliotek, bankkontor, två matbutiker (ICA och Hemköp), fyra bensinstationer, tre pizzerior, en kebabvagn, frisörer, bilverkstad, blomsteraffär, cykelaffär, färgaffär, begravningsbyrå och en krog.

Läs mer på www.oskarstrom.com

Service

Förskolor

Dalshalls Förskola (privat), Santagårdsvägen 21
Vrenninge Förskola, Santagårdsvägen 14
Furulunds förskola, Sulfitvägen 9
Espereds Förskola, Sulfitvägen 21 B
Alléns Förskola, Allégatan

Skolor

Valhallaskolan (Åk 1-6)
Esperedskolan (Åk F-6), Brogatan 2
Österledskolan (Åk 7-9), Esperedsvägen 30

Lekplats

Kattfotens lekplats ligger på en grönyta mellan Örtvägen och Stråvägen. Denna är upplyst kvällstid och erbjuder lek och sittplatser vid bänkar och bord!

För uppdaterad information och andra förskolor/skolor, besök Halmstad kommuns hemsida.

 

Närliggande områden

Kvibille

I Kvibille finns ett rikt utbud av fritidsaktiviteter i och omkring samhället.

Sennan

Mitt i Halmstads inland, där landskapet är varierande och naturskönt, finner du Sennan.

Åled | Spånstad

Åled ligger med lantlig charm ca 10 km nordost om Halmstad på ett lagom pendlingsavstånd.

BEVAKNING
______

Vill du bo i Oskarström?

Det är inte lätt att hålla koll på allt när livet pågår. Vi hjälper dig att hitta din bostad! Klicka på länken nedan, fyll i dina önskemål,
– sedan kontaktar vi dig när vi får en träff!