Volleybollnät på Östra stranden Halmstad
Vass mot ljus himmel Östra Stranden
Minigolfbana vid Östra stranden
Spång genom skog mot hav Östra Stranden

Östra Stranden

Väl omtyckt av såväl Halmstadbor som turister. Det är en av Sveriges längsta sandstränder!

Östra Stranden ligger ungefär fem kilometer från centrum och är en långgrund och barnvänlig sandstrand som blivit väl omtyckt av såväl Halmstadbor som turister. Det är en av Sveriges längsta sandstränder med sina 6 kilometer och delar av den utgörs av Hagöns naturreservat som erbjuder fina möjligheter till vandringar i strandskogarna innanför dynerna. Stranden börjar vid hamnen två kilometer från stan och slutar längst söderut vid Fylleåns mynning. Här finns många serviceinrättningar samt en lekplats och till viss del är den också tillgänglighetsanpassad. WC och torrdass finns.

Badlivet förr och nu

Badlivet på Östra Stranden har sin början ganska tidigt 1900-tal då det blev vanligare att bada i havet istället för på kallbadhus. I samband med detta började de första stugorna och badhytterna växa upp. Främst var det välbärgade Halmstadborgare som började bygga stugor men under 30-talet tillkom kolonistugor i floran på stranden. Nu var det främst Halmstadbor från arbetsstadsdelarna på Öster som ville flytta ut till stranden om sommaren. I och med semesterlagen från 1938 fick man rätt till två veckors semester – och havet hägrade!

Med de många stugorna kom behovet av att främst förbättra förhållandena inom det sanitära området, vilket ledde till att Föreningen Östra Strandbaden bildades. Föreningen verkade också för ordning och trivsel, trafik samt skydd för bevarandet av den känsliga naturen.

På 40-talet tillkom fler stugor till området. Nu var det främst Smålänningarna som hittade hit. Nu började man också få el till stugorna.

På 50-talet fanns här 90 villor, över 300 kolonistugor, ca 150 så kallade masonittält och i dynområdet fanns ca 600 badstugor. Under samma årtionde tillkom ytterligare 500 stugor! Än idag är området oerhört populärt och många suktar efter en stuga vid havet i bukten.

1961 öppnade Hagöns Camping i området och har sedan dess varit ett välkänt och omtyckt semestermål som tillför aktiviteter och service till området. En 4-stjärnig familjecamping med stugor och över 500 campingtomter. Ett senare tillskott är Strandparken som erbjuder stugor och vandrarhem närmare Högskolan och Ica Maxi som största livsmedelsbutik i området.

 

Närservice

Östra Stranden har både säsongsöppen livsmedelsbutik och ett levande kvällsliv med uteserveringar och minigolfbanor, en 9-håls golfbana och en gokartbana. På stranden finns också ett volleybollnät uppsatt. Är ni från Småland så träffar ni garanterat någon ni känner när ni strosar här på ”Smålands Riviera”.

I närheten ligger ett större industriområde med restauranger och butiker av olika slag. Här finns också en distriktsveterinär.

De olika föreningarna på Östra Stranden:

Stugorna som finns på Östra Stranden är arrendestugor där Halmstad Kommun äger marken.

Östra Stranden i Halmstad Ekonomisk Förening är en förening vars medlemmar består av stugägarna på de tre strandnära områdena Strandskatan, Viggen och Snäppan på Östra Stranden. Totalt handlar det om 427 stugor. Föreningen har en egen hemsida där du kan ta del av information – web.ostrastranden.se

Andra områden/föreningar här är:
Måsen (www.masen.info)
Norra Väret (www.norravaret.se)
Gatehus (www.gatehus.se)
Knipan med 101 stugägare (www.knipan.se)
Västervall (www.vastervall.nu)
Hästskon (www.hastskon.nu).

I de olika föreningarna pågår diverse aktiviteter som man kan delta i för trivsel och samvaro om man önskar.

Närliggande områden

Laxvik | Påarp

Laxvik har en mindre familjestrand med små vikar med gräsytor och klippor runt om.

Öster | Högskolan

Perfekt läge för den som vill leva i händelsernas centrum, med närhet till havet!

Fyllinge

Lugnet och närheten till havet är annat som gör att de flesta bor kvar länge här.

BEVAKNING
______

Vill du bo på Östra Stranden?

Det är inte lätt att hålla koll på allt när livet pågår. Vi hjälper dig att hitta din bostad! Klicka på länken nedan, fyll i dina önskemål,
– sedan kontaktar vi dig när vi får en träff!