Har du stugdrömmar? Tips när du köper fritidshus!

Har du stugdrömmar? Det kan vara klokt att tänka över vad som är viktigt för dig i jakten på den perfekta fritidsbostaden. Upprätta en checklista så blir det lättare att börja leta – och att hitta rätt!

Fritidshus eller sommarstuga?

Vill du kunna njuta av ledigheten och kanske fira jul i stugan? Tänk då på att stugan bör vara tilläggsisolerad. Att vakna till en råkall stuga varje morgon och elda för kråkorna är inte roligt i längden.

Ofta eller länge?

Tänker du att du vill åka till stugan över helgen ibland, eller vill du hänga där under hela semestern och påsken men kanske inte så mycket mer? Avståndet spelar roll. Vill du kvista förbi bör stugan ligga på kvista-förbi-avstånd, kanske en eller två timmar bort!? Hur ska du ta dig dit? Med bil eller buss? Kolla upp och prova kommunikationsvägarna!

Stughäng eller utflyktbas?

Om tanken är att bara ligga i hängmattan på egna tomten är det viktigt att du kan hänga upp den på en skön plats där. Gillar du att åka på utflykter till närliggande caféer, stränder, skogar etc så bör dessa ligga inom behörigt avstånd. Kanske vill du kunna cykla dit? Läge läge läge är lika viktigt oavsett om man köper permanentbostad eller sommarstuga!

Slott eller koja?

Vilken typ av bostad funkar för din ekonomi? Var ärlig mot dig själv när du ska bestämma hur mycket du vill sätta av till dina stugdrömmar. Det kostar med både drift och underhåll, även när du inte är där, pengar som kanske får tas från andra intressen. Känns det rimligt och bra? Toppen! Förankra dina tankar med en bankman som kan ge dig ett lånelöfte på önskat belopp. Och kom ihåg att om det skulle finnas utrymme för ett större lån så är det inte säkert att du vill ha det… Sen finns det kanske möjlighet att hyra ut fritidshuset? Du får tjäna totalt 50 000 kr per år skattefritt på uthyrning – vilket kan täcka en del av dina kostnader!

Ensamvarg eller festprisse?

Tycker du om att få gäster på semestern? Finns det plats för stora bjudningar och övernattningar? Rum för en liten gäststuga? Det är bra att tänka igenom behoven och önskemål innan man förälskar sig i fel storlek på stuga.

Viloläge eller projekt?

Vill du spendera semestern i hängmattan eller med hammaren i handen? Är du händig kanske det senare lockar, men var då beredd på att det kan ta tid innan renoveringen blir färdig. Oavsett vilken typ du är så är det viktigt att du besiktigar stugan ordentligt innan köp! Många stugor står ofta kalla under vintern och det kan vara svårt att upptäcka skador. Vissa äldre stugor kan vara byggda av udda material och elinstallationerna hemmagjorda. Ta hjälp av en sakkunnig besiktingsman, provtryck eldstäderna och ta ett vattenprov i brunnen! Sen kan du vila eller fixa – när du har koll på förutsättningarna!

Checkat av önskemålen för dina stugdrömmar?

Grattis, du har kommit närmare ett förverkligande om ett fritidshus! Nu blir det såååå mycket enklare att börja leta efter en stuga!… därmed inte sagt att det blir enkelt att hitta en… 😉

När man känner sig komplett trygg, lugn och hemma – den känslan!

Bilderna har vår fotograf Fredrik Andersson från xcLens tagit i samband med fotograferingar av våra förmedlade bostäder. 

Blir du sugen på att köpa bostad eller vill veta mer? Hör av dig till oss med dina frågor!

Lycka till!
/Jessika

Bostad&Co är en fristående mäklarbyrå med stark förankring och lång erfarenhet i och av Halmstad. Vi har ett stort lokaltnätverk och vårt mål är att du ska bli så nöjd att du rekommenderar oss vidare.