Att måla utvändigt – Vi snackar färg med proffsen!

I del 1 snackade vi om att måla trähus med folk som kan, nämligen med tjejerna på Färgab som är proffs inom detta område. Det gillar vi och fick så många råd att vi var tvungen att göra en del 2. Vi hänvisar tillbaka till del 1 för att få en grundläggande lektion i hur man ska tänka kring grundarbete samt val av färg, kulör etc.

Vi kör en favorit i repris! Detta inlägg från maj 2017 har blivit återkommande besökt på vår gamla blogg – så vi lyfter in det här också!

Här hittar du första delen  – bästa tipsen när du ska måla träfasaden!

Att måla utvändigt – plank

Plank har bara kalla ytor, till skillnad från hus som ju har en varm sida inåt. Det betyder att man vill måla med en oljefärg här och absolut inte en akrylat! Varför inte?
-Oljefärgen står emot fukt, det gör inte akrylat och har du otur så släpper färgen med tiden, säger man här med en liten axelryckning.
Och eftersom vi i del ett lärde oss att man inte får blanda olika färgtyper (som olja och akrylat) får man i så fall snällt börja om från början och skrapa rent planket från all gammal färg innan man kan måla på nytt med rätt färg!

Måla sockeln

Husets fot, eller sockel, ska målas med sockelfärg. Det är en matt färg som andas och här börjar arbetet med att man stålborstar ytan, tvättar av den och låter torka.
-Använd en fuktmätare här och kolla av så att det verkligen är torrt innan du börjar måla! Det gäller egentligen alla ytor.

Det här gäller när du ska måla på puts!

Även här rengör du noga innan du börjar, det är till och med extra viktigt när man målar på puts och betong. Färgtypen som huset målats i tidigare styr valet av färg, så kolla det innan du börjar. Be fackhandeln om hjälp om du är osäker. Här gäller följande:

  • Silikatfärg – en färg som andas och som bara kan målas på en ny fasad och på sig själv. Försöker du måla silikat på en annan färgtyp så trillar den av.
  • Putsfärg – Smidig färg som man gärna kan använda när man målar en putsad mur – men silikatfärg är bättre.
  • Silikonhartz – fungerar som en Gore Tex jacka – den släpper ut fukt, men inte in! Den här färgen kan du måla över en annan färg.

Att måla på tegel

Om du målar din tegelfasad så skaffar du dig jobb. Teglet är underhållsfritt men det är inte den målade fasaden. Tjejerna säger trenden är stigande sedan några år att måla sitt tegel,
-Man vill inte ha röda tegelhus längre!
När du målar på tegel bör du använda silikatfärg eftersom den färgen förenar sig med materialet. Viktigt att tänka på när man målar tegelhus är också att man ser till att undvika frostsprängningar. Regnstopp släpper ut vatten, men inte in. Innan du börjar lagar du eventuella frostsprängningar och kollar över fogarna.

Måla dina fönster – steg för steg

  • Skrapa av gammal färg så gott du kan.
  • Tvätta. Viktigt här är att INTE använda en tvätt som etsar glaset!! Fråga i fackhandeln så att du får med dig rätt produkt hem!
  • Ta bort kittet om det behövs.
  • Grundmåla.
  • Kitta fönstret.
  • Måla två lager fönsterfärg. Oljefärgen är tjockare och flyter ut bra utan att skapa rinningar.

Att inte måla alls!

Det är faktiskt inte säkert att du behöver måla lika ofta om du bara ser till att hålla huset rent. Smuts kapslar in fukt och tär på färgen. En ren fasad ser dessutom nymålad ut längre! Om du kontrollerar din fasad med jämna mellanrum kan du åtgärda små skador och sprickor genom att bättringsmåla, på så vis förlänger du livslängden på ditt arbete!

FAKTA: ”Använd målartvätt enbart till detta ändamål då tvätten tar bort smuts, bleker fasaden och ”ruggar upp” ytan lite för att färgen ska fästa!”

När är det bäst att måla?

__________

”Det måste vara över 10 grader i dygnstemperatur när du ska måla och du ska aldrig måla i direkt sol – färgen blir segare av värme och torkar för snabbt. Är det 30 grader ute ska man inte måla hus, då ska man vila! tycker man på Färgab. Bäst är 20 grader i mulen väderlek. Om du målar hus i slutet av juli, början av augusti måste du ta hänsyn till daggen – fukten måste torka innan du börjar på morgonen och du måste avsluta innan den lägger sig.”

Vit putsad fasad med grönmålade trädetaljer på äldre fastighet

Lycka till!

Vi tackar tjejerna på Färgab för alla värdefulla tips och råd! Nu återstår bara att snacka fint med vädergudarna så att de levererar 20 grader, lite lätta moln och torr väderlek när du ska till att måla! Lycka till!

Ps. Som säljare och köpare genom Bostad&Co har du fina rabatter på Färgab – kontakta oss så berättar vi mer!
Lycka till med din utemiljö i vår!

”Eller så kan man ju bara lyfta luren och ringa någon som kan – en målerifirma till exempel! :-)”

rött trähus med veranda
Färgprover altangolv
målarverktyg Färgab

Bilder: Exteriöra hus- & altanbilder är tagna av Fredrik Andersson på xcLens i samband med förmedlingar. Jessika Nilsson har tagit resterande bilder på Färgab.

 

Vi tackar tjejerna på Färgab för alla värdefulla tips och råd! Nu återstår bara att snacka fint med vädergudarna så att de levererar 20 grader, lite lätta moln och torr väderlek när du ska till att måla! Lycka till!

Happy painting!
/Jessika

Bostad&Co är en fristående mäklarbyrå med stark förankring och lång erfarenhet i och av Halmstad. Vi har ett stort lokaltnätverk och vårt mål är att du ska bli så nöjd att du rekommenderar oss vidare.