En bostadsmarknad i förändring – vad gör jag nu?

Blir du orolig av tidningarnas dystra rubriker om höjda räntor och levnadsomkostnader? Det är lätt att måla hela världen svart just nu. Vi vill mana till lugn och dämpa oron. När människor köper bostäder för att bo och inte för att spekulera med vinster så uppstår en bostadsmarknad i bättre balans! 

Förvirring på en förändrad bostadsmarknad

Det har inte gått någon förbi att förutsättningarna på bostadsmarknaden har förändrats den senaste tiden. Från att ha varit en ”säljarens marknad” har läget blivit mer avvaktande nu, generellt sett. Bostadsköparna har vaknat upp till en omvärld där många priser stiger och köputrymmet krymper. De funderar på sina ökade levnadsomkostnader och måste omvärdera hur mycket pengar som kan spenderas på en bostad. Bostadssäljarna hänger inte med i inbromsningen – för bara några få månader sedan var det ingen hejd på prisutvecklingen. Några fick höga värderingar i våras och nu när de vill sälja är marknaden förändrad. Successivt kommer de att behöva närma sig vad köparna är villiga att betala. Det är förstås svårt att veta vilken nivå som är rätt på dagens marknad.

Redan i början av pandemin hoppades köparna på ett prisras som inte kom, istället rasade det iväg uppåt! Vi får inte glömma att bostadspriserna under det senaste året har stigit med ca 20%. Så även om priserna skulle backa lika mycket (några dystra experter gissar på det – andra gissar på att priserna stabiliseras på -6% – vi får vänta och se utfallet helt enkelt) så måste vi komma ihåg att bostadsmarknaden slog prisrekord redan för ett år sedan!

Vi sitter lugnt i båten!

Det bästa med att ha varit mäklare så länge som vi på Bostad&Co har varit, är att vi har varit med om olika typer av bostadsmarknader under våra verksamma år. Till exempel minns vi en marknad med högre räntor där köparna satte villkoren. När räntorna sjönk och under åtstramningarna i bankernas utlåning var vi med. Vi har tacklat en hel del osäkerhet och frustration genom åren, varit med om tvära inbromsningar och galna budgivningsrace – så vi sitter lugna i stormen och väntar ut osäkerheten. För något som är säkert är att marknaden kommer igång igen.

När man köper och säljer bostäder för att bo och inte för att spekulera så uppnås balans på en sund bostadsmarknad. Det kommer alltid att finnas ett grundläggande behov av att flytta på sig. Livet pågår hela tiden. Det stannar inte för någon eller något. Vi finns här för att hjälpa dig i alla dess skeden, när du behöver oss!

Så vad gör du nu?!

Just nu är vårt bästa råd att ta några djupa andetag och förstå att det tar lite längre tid att sälja och köpa på dagens marknad! Kloka beslut tar man efter kloka överväganden. Var klok du också – kontakta oss tidigt i processen, så gör vi dig startklar till dess det är dags att flytta!

Förbered din egen försäljning

Allt blir lite skönare när du skapar lite lugn och ro i sinnet. När du pratar med din mäklare om dina drömmar och mål kommer du närmare detta lugn. Fördelarna när du förbereder dig i god tid är många. När drömbostaden dyker upp har du fattat alla beslut och vet hur du går vidare! På Bostad&Co vill vi hjälpa dig att hitta hem! Vi bevakar marknaden och har koll på vad som är på gång.

Samtidigt som vi hjälper dig att leta gör vi din nuvarande bostad startklar för försäljning! Det gör att du snabbt är igång när det gäller. Detta gäller även dig som köper tidigt i ett nyproduktionsprojekt. Du betalar ingenting för tjänsten och har därför allt att vinna och inget att förlora!

Läs mer om hur du gör dig startklar här

Har du koll?

Vi hjälper dig att förverkliga dina bostadsdrömmar – oavsett tid och marknad! Håll dig till dina strategier, köp inte dyrare än du tänkt och lycka till med hela processen! Vi finns här vid din sida!

Kanotist

Vill du prata av dig om bostadsmarknaden, få svar på frågor och funderingar eller ha en konkret värdering och rådgivining? Hör av dig till oss! Ring 035 710 95 00 eller maila  info@bostadco.se

/Jessika

Bostad&Co är en fristående mäklarbyrå med stark förankring och lång erfarenhet i och av Halmstad. Vi har ett stort lokaltnätverk och vårt mål är att du ska bli så nöjd att du rekommenderar oss vidare.