Spara el med dessa tips!

Sverige är uppdelat i fyra olika elområden och Halmstad tillhör nummer 4, det dyraste av dessa områden. Det råder elbrist i Europa och vintern är på väg. Vad göra? Vi har letat upp och listat de värsta eltjuvarna för att hjälpa dig att spara el!

Vilket värmesystem och vilket elavtal har du?

Du bör naturligtvis börja med att se över ditt värmesystem, elavtal och din förbrukning – ta kontroll helt enkelt. Det finns elbolag som säljer el till spotpris där du själv kan styra din elförbrukning till tider då elen kostar mindre och därmed kan du styra din elkostnad. Du kan enkelt följa priset per timme och din förbrukning i en app – vilket bidrar till en hel del aha-upplevelser och insikter. Tänk dock på att de stora kostnaderna ligger i uppvärmning och varmvatten – har du svårt att styra dessa poster kan det vara svårt att styra din förbrukning och därmed kan avtalet bli dyrt.

Hur lever man energisnålt, eller åtminstone snålare?

Generellt sett kan du spara en hel del el genom att sänka inomhustemperaturen 1-2 grader, montera snålspolande duschmunstycken och inte duscha så varmt och länge. Skaffa ett effektivt och billigare uppvärmningsalternativ om möjligt och se till att inte täcka för elementen i rummen med möbler eller gardiner. Har du spetsvärme med el? Kolla så att den inte är på mer än du vet om och vill.

Fundera kring hur många lampor och spotlights du verkligen behöver och se till att de du vill ha är i LED. Använd rörelsevakt för utomhusbelysningen.

Koka vatten i vattenkokare eller under lock i en kastrull som inte är mindre än plattan, stäng av fläkten när du inte lagar mat och låt maten svalna innan du stoppar in resterna i kylen. Du behöver inte ha kallare än -18 grader i frysen och kylen bör hålla +5 grader för att maten håller bättre då (även livsmedelspriserna har ju ökat). En full frys drar mindre energi och du bör se till att frosta av den ibland och att dammsuga bakom kylen. Öppna bara kyl och frys korta stunder. Använd diskmaskinen eller fyll upp diskhon med relativ varmt vatten och skölj i kallt. En ugn drar mycket el, särskilt varmluft, laga mat i färre men större omgångar och passa på att laga fler rätter när ungen ändå är varm.

Tvätten behöver inte tvättas varmare än 40 grader och maskinerna bör köras fulla. Torktumlaren nöter på både ekonomi och kläder. Planera din strykning så att du är effektiv med järnet och föna håret först när det självtorkat en stund.

Vi har letat upp och listat de värsta eltjuvarna för att hjälpa dig att spara el!

Den största elboven – golvvärmen!

Golvvärme är den största elboven av alla! Det kan kännas lättare att sätta på sig tofflorna när man inser att det lätt drar iväg tusentals kilowattimmar att ha golvvärmen på.

Ful eltjuv – handdukstorken!

Handdukstorken är en riktigt ful eltjuv den också, 700 kWh är ingen konstig förbrukning på ett år. Sätt åtminstone på en timer om du vill använda den!

Byt till nyare vitvaror!

Det kommer säkert inte som någon överraskning att gamla vitvaror drar mycket energi. Byt ut om du har möjlighet – du sparar snabbt in pengarna du lagt ut om du köper något energisnålt inom rim och reson för plånboken. Dessutom bidrar du till en bättre miljö.

Tänk eco!

Välj alltid ecoläget på dina maskiner – oavsett vilken maskin du har. En diskmaskin med A/B-märkning är energieffektiv, men körs den i autoprogramläget ökar elförbrukningen ändå med upp till 27%. På en ”sämre” diskmaskin sparar du upp till 36% i ecoläge. Detta är applicerbart på andra vitvaror också, t ex tvättmaskinen. Snabbprogrammet är den värsta energitjuven på dina maskiner – hur konstigt det än må låta. Du vet väl också att du inte behöver skölja disken under vatten innan du stoppar in den i diskmaskinen? Bara skrapa av tallrikarna.

Torka tvätten smart!

Undvik att torktumla din tvätt – häng istället! Torktumlaren drar tre gånger så mycket el än tvättmaskinen – kör ett varv till i centrifugen istället. Och du – tvätten torkar utomhus i alla väder utom regn!

En ljusare lösning!

Byt ut alla vanliga glödlampor och halogenlampor mot LED. Många ljuskällor små gör en hel del för besparingen. Varde ljus! Men bara i rum du vistas i…

Standby? Kostar mer än det smakar.

Stäng av dina apparater i stället för att låta dem stå i standbyläge. Det är en bekvämlighet som kan kosta mer än den smakar. En dator som står i standby nästan alla dygnets timmar kan totalt sett förbruka mer el i vila än vad den gör de få timmar den är i drift! Återigen – många bäckar små! En stationär dator förbrukar mer el än en bärbar och en LED-tv är betydligt bättre än plasma.

En filt på balkongen…

Infravärme på balkongen är en riktig lyx som kostar en hel del. Gasolbrännare kan vara ett bättre alternativ.

Checkat av listan?

Grattis, du har kommit närmare en lägre elräkning! Och för miljöns skull kanske den här elkrisen var något vi behövde för att på riktigt börja tänka på hur vi förbrukar el? I år tror inte jag att vi får se hus helt inklädda i ljusslingor till jul.. vad tror du? 🙂

Ytterbelysningen är trevlig att ha men bör kopplas till timer och eller rörelsevakt!

The pictures have been taken by our photographer Fredrik Andersson from xcLens in connection with photographs of our mediated housing. 

Good luck with the electricity savings!
/Jessika

Bostad&Co är en fristående mäklarbyrå med stark förankring och lång erfarenhet i och av Halmstad. Vi har ett stort lokaltnätverk och vårt mål är att du ska bli så nöjd att du rekommenderar oss vidare.