Styla och sälj din bostad inför våren – Våra experttips!

__________

När du förbereder din bostad inför försäljning är det en god idé att tänka i bilder. 

Nytt år och även om det känns fruset så går vi snabbt mot ljusare tider. Våren är en populär tid att sälja sin bostad, men hur gör man för att locka till sig köpare i en avvaktande marknad? I det här inlägget ger vi dig några tips på hur du kan förbereda din bostad inför försäljningen och varför det är viktigt att göra det.

Marknaden är fortsatt avvaktande, men vi ser ljusglimtar

Bostadsmarknaden i Sverige har varit turbulent det senaste året. Efter pandemin 2022 steg priserna kraftigt, men 2023 sjönk de igen på grund av högre räntor och levnadskostnader. Nu är det osäkert hur marknaden kommer att utvecklas 2024. Vissa experter tror på en uppgång, medan andra tror på en nedgång. Vi får positiva köpsignaler från våra intressenter, många har väntat länge och känner sig hoppfulla att räntan verkar nått en topp. Vi tror därför att intresset för bostäder kommer att öka framåt. Vill du sälja framåt har vi lite tips redan nu!

Städa ut julen och se över hur bostaden ser ut

När du ändå är på gång att städa ut julen kan du passa på att se över hur din bostad ser ut i övrigt. Ett bra tips är att rensa bort sådant som är skrymmande eller alltför iögonfallande, som stora möbler, personliga bilder eller färgglada prydnader. Tanken är att tona ner och neutralisera din bostad, så att fler potentiella köpare kan se potentialen i att bo där. Du vill inte att din bostad ska kännas för personlig eller specifik, utan snarare inbjudande och anpassningsbar.

Tips på hur du stylar din bostad inför försäljning

När du har rensat ut och neutraliserat din bostad kan du gå vidare till nästa steg: att styla den. Styling handlar om att framhäva din bostads bästa sidor och skapa en trivsam atmosfär som lockar köpare. Det behöver inte vara svårt eller dyrt att styla sin bostad, men det kräver lite planering och kreativitet. Här är några sammanfattande tips på hur du kan styla din bostad inför försäljning:

  • Tänk på proportionerna. Anpassa möblerna efter rummens storlek och placera dem så att det finns naturliga flöden av ljus och rörelse Undvik att ha för stora eller för många möbler i ett rum, för då kan det kännas trångt och rörigt.
  • Se över belysningen. Belysningen är en av de viktigaste faktorerna för att skapa en bra känsla i din bostad. Se till att det finns tillräckligt med ljuskällor i varje rum, och välj lampor med ett varmt och behagligt sken. Undvik gult ljus som finns i ljusrör eller lågenergilampor, för det kan ge ett ofräscht intryck.
  • Växter och blommor. Växter och blommor bidrar med liv och färg till din bostad, och ger ett intryck av att den är välskött och ombonad. Satsa på gröna växter och orkidéer, som är lätta att sköta och passar i de flesta miljöer. Placera dem i fönster, på bord eller på hyllor, och se till att de är fräscha och friska.
  • Textilier och detaljer. Textilier och detaljer är det som ger din bostad personlighet och stil. Välj textilier som är mjuka och sköna, som kuddar, plädar, mattor och gardiner. Använd gärna neutrala färger som vitt, grått, beige eller pastell, och bryt av med några accentfärger som blått, grönt eller rosa.
  • Små saker ger stor effekt. Detaljer som ljus, korgar, böcker och tavlor kan också lyfta din bostad, men använd dem med måtta och välj sådant som passar ihop.

Varför är det bra att styla sin bostad inför försäljning?

Att styla sin bostad inför försäljning är inte bara roligt och kreativt, utan också lönsamt. Forskning visar att en välstilad bostad kan öka försäljningspriset med upp till 15 procent, och dessutom korta ner försäljningstiden. Det beror på att en stylad bostad ger ett bättre första intryck, väcker fler intressen och förbättrar chanserna att konkurrera om andra bostäder på marknaden. En stylad bostad är också mer fotogenisk, vilket gör att den får mer uppmärksamhet på nätet och lockar fler till visningarna.

Läs mer om styling och få fler tips här! 

Bonustips – Byt ut familjebilderna

  • I och med GDPR bör man inte lägga upp fotografier på familjemedlemmar på nätet – inte ens när de är avbildade på vackra tavlor i hemmet.
  • Att bara plocka ner familjeporträtten, bröllopsfotona och personliga tavlor ger tomma och fula hål på väggarna. En idé kan vara att förstora bilder på huset från olika årstider och sätta i ramarna! Det är dessutom roligt för intressenterna att se detta!

Vi hjälper dig att sälja din bostad

Om du vill sälja din bostad i vår, men känner att du behöver hjälp med att förbereda och styla den, är du välkommen att kontakta oss. På Bostad&Co har vi lång erfarenhet av bostadsförsäljning och kan erbjuda dig professionell rådgivning och service. Vi kan också hjälpa dig att anlita en stylistfirma som kan ta hand om allt från planering till utförande. Våra mäklare vet vad som fungerar på marknaden och vad som lockar köpare, och vi gör allt för att du ska få ett så bra slutpris som möjligt. Hör av dig till oss idag, så berättar vi mer om hur vi kan hjälpa dig att sälja din bostad.

Lycka till!

Bilder: Bilderna är tagna av Fredrik Andersson i samband med tidigare förmedlingar

 

Hoppas att dessa tips kan vara till hjälp i dina funderingar kring att sälja din bostad! Vi har många fler på lager – så tveka inte att kontakta oss när du söker svar på dina frågor kring en bostadsförsäljning eller bostadsköp!

/Jessika

Bostad&Co är en fristående mäklarbyrå med stark förankring och lång erfarenhet i och av Halmstad. Vi har ett stort lokaltnätverk och vårt mål är att du ska bli så nöjd att du rekommenderar oss vidare.