Skinande ren koppar – så gör du!

Har du fina kopparkastruller i köket där hemma? Då vet du att metallen blir matt och ärgad med tiden.
Det är onödigt, för det är enkelt att hålla den blank och fin – om du inte tycker att patinan gör föremålet vackrare förstås! Vi har samlat en del husmorstips som kan vara värda att prova innan du tar till starkare medel i jakten på skinande koppar!

Kopparpanna på en gammal vedspis
Kopparkärl till öppen spis

Husmorstips för att putsa kopparföremål:

 

  • Doppa en mjuk trasa i en blandning av 2 msk hushållsalt och 1 msk ättika – putsa! Addera mer ättika om det blir för torrt. Torka rent med torr trasa! Varning dock för att saltet kan repa metallen! Slipmedel rekommenderas inte för högblank metall.
  • Ställ kopparkastrullen upp och ner i diskhon, börja behandla botten genom att hälla på vinäger och salt och låt verka 15-20 sekunder. Skrubba sedan med en disksvamp som du hällt vinäger på och fortsätt med sidorna, addera mer salt och fortsätt tills kastrullen är ren. Skölj med vatten!
  • Häll hett vatten i diskhon (eller rostfri bunke) och tillsätt 2 matskedar citronsyra (eller vinsyra) och 2 matskedar tvättmedel per liter vatten. Diska föremålen! Om det behövs kan föremålen ligga kvar i lösningen under ett dygn innan du sköljer den!
  • Ett kemiskt bad rengör de mest oxiderade föremålen! Lägg aluminiumfolie i botten av en plastbunke, lägg i föremålen, häll över en lösning bestående av 0,5 dl hushållssoda per liter kokhett vatten och häll över – obs! Lösningen bubblar kraftigt så skydda hud och ögon!!
  • Strö salt på en citronhalva eller halv lök och putsa kopparen med detta – eftertorka med ren trasa!
  • Är det glansen du är ute efter så kan det vara värt att prova att putsa med lingonsylt – det tar dock inte bort fläckar eller ärg. Andra säger att även ketchup funkar för detta ändamål – dränk in föremålet, låt verka i några minuter och skölj av!
  • Du kan även prova att polera ytan med en boll av tidningspapper.

Det kan vara värt att prova på en liten yta till att börja med, så att du ser att du får önskad effekt innan du går på för fullt med den metod du valt att prova…

[blockquote]”50 år tar det för naturlig ärg att täcka metallen helt och många anser detta vara ett vackert inslag i stadsmiljön. ”[/blockquote]
slottet i halmstad, tidig vår
nicolaikyrkan i halmstad, tidig vår
koppartak i halmstad

Liten kopparhistoria:

 

Koppar var den första metallen människan lärde sig att bearbeta och historien sträcker sig till Iran och Turkiet på 6000-talet f.Kr. Svensk koppar har brutits i Stora Kopparberget i Falun sedan 1200-talet sägs det, även om storhetstiden var under 1600-talet. Bland annat har en del av de gröna (ärgade) taken på Europas slott och katedraler sitt ursprung härifrån. 50 år tar det för naturlig ärg att täcka metallen helt och många anser detta vara ett vackert inslag i stadsmiljön. Kopparen har varit en viktig exportvara för oss och den värdefulla biprodukten från malmbrytningen, Falu Rödfärg, har givit oss våra röda stugor. Kopparen i sig har god värmeledningsförmåga och leder ström mycket bra.

Vissa föremål bör få behålla sin ärg, så är det äldre föremål som kan ha ett värde bör du undersöka detta innan du går vidare med rengöringen. Många tycker ärgade och åldrade kopparföremål är vackra som de är. Då kan man ägna sig åt att varsamt putsa bort fläckar men låta patinan bestå.

Källor: antikskolan, allt om mat, forum.odla.nu, wikipedia

Foto: Kopparföremålen är fotograferade av Fredrik Andersson, Xclens och är lånade från tiidgare förmedlingar. Bilderna på koppartaken är tagna av Jessika NIlsson. 

Lycka till!
/Jessika

Bostad&Co är en fristående mäklarbyrå med stark förankring och lång erfarenhet i och av Halmstad. Vi har ett stort lokaltnätverk och vårt mål är att du ska bli så nöjd att du rekommenderar oss vidare.