Sovrum med hotellkänsla – tipsen som gör det rätt, lätt och roligt!

På Färgab är man proffs på färg. Därför känns det naturligt att vända sig till dem när man vill veta allt om färg och färgsättning i sovrummet!

Färg och form ger ditt sovrum hotellkänsla!

-Trenden just nu är att måla in ALLT, gärna samma färg på snickerier och dörrar som på väggen, säger Anna.

-Gärna i blått och grått, fyller Nina i och tillägger att man målar även taket i en matchande färg idag.

Så gör de, tjejerna på Färgab, hjälper och fyller i åt varandra och de vill gärna dela med sig av alla sina tips och erfarenheter! Jag har kommit hit för att få veta allt om trenderna som råder i sovrum just nu, och trenden går åt att fler och fler gör som de vill och ”struntar i trenden”! Några gemensamma nämnare som vi ändå kommer fram till är att fler och fler vill ha ett hotellrumsinspirerat sovrum, gärna med heltäckningsmatta, klädda sänggavlar, gardiner som täcker fönsterväggen och en avslappnad känsla.

-Vi märker att man tar ut svängarna mer och att färgerna är dovare idag än tidigare. Väljer man vitt är det alltid med en ton i det vita.

Naturmaterial är också en inriktning de ser mer av. In med t ex trä, rotting och linne med andra ord.

-Vi har sett superfina rottinggavlar på mässorna, berättar Anna som fyller på med krukor i trä och kvistar från naturen.

 

Färger i sovrum

Vilken kulör är då bra i ett sovrum när man ska sova, undrar jag och väntar mig en lektion i färgpsykologi.

-Det går inte att svara på, menar Nina. Alla reagerar olika på färg och vi brukar säga att man ska välja den färg man själv trivs med och som får en att känna avkoppling och harmoni.

Hm. Generellt brukar man annars tala om att rött, gult och orange ger energi och att man kanske vill undvika det i just sovrummet, men vissa sover tydligen superbra i ett rött rum! Grå, blå och gröna nyanser räknas traditionellt som lugnande färger jämte jordnära toner i brun och beige.

-Jordfärgerna kommer stort i alla fall, i alla rum, berättar Anna.

När det kommer till att måla väggarna gör man det bäst med en mattare färg som dels är lättare att måla med och som dels är mer förlåtande än en färg med lite glans. Velvet heter en sammetsmatt färg som döljer reflexer. !: Kan dock vara bra att tänka på att man inte ska vidröra matt målade väggar eftersom det då kan bli blanka märken på dem. Särskilt mörkare kulörer, typ svart.

Tjejerna tipsar vidare om en ny typ av målarfärg, en mineralfärg som förvandlar ojämna underlag till vackra, betongliknande väggar.

-Väldigt snyggt och förlåtande, säger Anna.

”Minerals Revive” heter färgen som kommer från Jotun. Den kommer i 16 kulörer av jordfärger och rollas lätt på väggen.

-Den har en lätt spackeleffekt som gör att du kan måla den över en vävtapet och få en slät fin yta, tipsar Nina och menar att den gör renoveringen till en enkel match.

FAKTA: ”En matt färg upplevs som 1-1,5 steg ljusare än en blank färg. Kolsvart till exempel upplevs som mörkgrå när den är matt.”

Så här målar du på tapet

 • Se till att underlaget sitter ordentligt på väggen
 • Leta upp eventuella luftbubblor i tapeten, snitta upp dem med ett rakblad och limma fast tapeten mot väggen.
 • Idag behöver du sällan tänka på skarvar på väggen, man hänger inte tapeter så längre, utan sätter dem kant i kant.
 • Måla inte på vinyltapeter då färgen aldrig riktigt kommer att torka då. Akryl + akryl löser upp och det blir en mjukvandring.
 • Måla vävtapeter med en grundfärg då dessa annars kan krympa i skarvarna när de blir våta av färgen och sedan torkar igen.
 • Se till att underlaget är riktigt slätt och snyggt! En fint spacklad vägg funkar, annars kan man sätta upp en tapet först som man kan måla på, en sk återställnings- eller renoveringstapet. Räkna dock inte med att de trollar bort alla skavanker… Glasfiber är mer förlåtande än papper!
 • Grunda. Måla sedan 2 lager färg.
 • Måla snickerierna med snickerifärg, matcha gärna kulören eller välj samma! Även snickerifärgen kan vara matt!

Proffstips

 • Anlita en målare till att göra grundjobbet – sedan kan du måla själv om du vill! Och du kan måla om flera gånger på det fina underlaget – helt klart värt pengarna!
 • Olika typer av lackfärg håller olika bra! Det lönar sig att välja ett bra märke.
Färgprover och färgburkar på Färgab i Halmstad
Välja färg. Färgprover. Färgab i Halmstad

Stiltips!

 • Många väljer idag bort dörrkarmarna och dörrbladet smälta in i väggen på ett snyggt sätt. Måla också in dörren, socklarna, listerna etc i samma kulör.

Stiltips!

 • Sätt en fondtapet i en spegellist på väggen. Plocka upp en ton i tapeten och måla den kringliggande väggen i den kulören.
Inspiration miljöer Färgab i Halmstad

Heltäckningsmatta – en genväg till ett sovrum med hotellkänsla!

När det kommer till golvet vill man som sagt ha en heltäckningsmatta som ger en mysig känsla åt rummet. Dessa kommer i olika längder, eller lugg som det kallas. I rum som ligger intill varandra kan man till exempel välja en längre lugg i sovrummet och en kortare i allrummet – i samma färg! Om man vill. Snyggt på en ovanvåning till exempel. Trenden går åt att ryamattorna försvinner och att velouren kommer mer och mer. Finns i både blank och matt variant. Ullmattor kommer också allt mer och är inte så dyra som de kan låta – helt klart värt att spana in när man vill ha in ett naturmaterial i rummet. Vilket vi ju vill enligt den trend som råder och går hand i hand med trä, rotting och linne etc!

Stiltips!

__________

 • När du lägger en heltäckande matta i ett rum kan du gott välja bort golvlisten! Golvlisten finns bara där för att dölja de skarvar som blir in mot väggen för att ett parkettgolv ska kunna röra sig.
Tapet inspiration Färgab

FAKTA: ”Heltäckningsmattor är bra ur allergisynpunkt då de binder damm! Särskilt bra är detta när man har små barn som kryper/tultar runt på golvet hemma…”

Sovrum med heltäckningsmatta, gardiner från tak och fin inredning
Sovrum med heltäckningsmatta och gardiner från tak
Sovrum med heltäckningsmatta, gardiner från tak och fondtapet

Du hittar Färgab på Söndrumsvägen i Halmstad.
Klicka här för att besöka hemsidan!

Nina och Anna på Färgab i Halmstad

Bilder:  Interiöra sovrumsbilder är tagna av Fredrik Andersson på xcLens i samband med förmedlingar. Jessika Nilsson har tagit resterande bilder på Färgab.

 

Vi tackar tjejerna på Färgab för alla fina tips för att skapa ett sovrum med hotellkänsla! Hoppas du får till det där hemma hos dig!

Happy painting!
/Jessika

Ps. Några andra som är proffs på det där med sovrum med hotellkänsla är förstås Hotel Continental – här läser du om deras inredning! 

Bostad&Co är en fristående mäklarbyrå med stark förankring och lång erfarenhet i och av Halmstad. Vi har ett stort lokaltnätverk och vårt mål är att du ska bli så nöjd att du rekommenderar oss vidare.